Masia: stratégia nélkül…

Több sebből vérzik a rendszer | A B csapat és az eligazoló fiatalok tartják a tükröt

Újabb saját nevelésű játékos távozik a Masiáról, miután Sergio Gómez kivásárlási árát kifizette a német Borussia Dortmund, a spanyol fiatal pedig már alá is írt a BVB-hoz. Jordi Mboula (Monaco) és Eric Garcia (City) után tehát már a harmadik olyan labdarúgó hagyja el a klubot hónapokon belül, akit a szakemberek a korosztálya egyik legjobbjának tartottak. A katalán ’Sport’ sportnapilap újságírója, Albert Rogé utánajárt, minek köszönhető az „elvándorlás” – egy biztos: nem a véletlen műve.  

Sportszakmai irányvonal

Komoly problémák vannak az egyesületen belül már a struktúrát illetően. A fiatalabb korosztályokat átfogó részleg vezetői, Jordi Roura és Aureli Altimira valamint az ifi korosztályoktól a B keretig terjedő gárdákért felelős Bakero és Segura ugyanis másik irányba húzzák a szekeret.

Nincs összehangolt koncepció, a fiatalok számára, akik az ifi bajnokságban edződnek, pedig komoly csábító erő az, ha a Dortmund vagy a Monaco egy olyan kontraktust ajánl, melynek köszönhetően akár rögtön az első csapattal készülhetnek.

Alacsony kivásárlási árak

Az átigazolási piac rendkívüli mértékben inflálódik, az összegek az egekbe szögtek, és olyan játékosokért is vagyonokat fizetnek a klubok, akik komolyabb szinteken még nem is bizonyítottak. Márpedig ez alól nem kivétel a világ egyik legjobb utánpótlásműhelyének tartott Masia sem, ahol az Arsenal vagy a már említett Dortmund is előszeretettel nézelődik.

A most távozó Sergio Gómezt nemrég az U-17-es világbajnokság második legjobb játékosának választották, ám a Barcelona nem lépett. Mit tehetne ilyenkor a klub? Csak egy példa: a Valencia éppen meghosszabbította Ferrán Torres szerződését, aki ugyanannak a korosztálynak a tagja, mint Sergio Gómez. A játékos a hosszabbításon felül helyet kapott az első keretben, a kivásárlási árát pedig 25 millió euróra emelte fel a Turia-parti alakulat.

Nagy különbségek a fiatalok fizetésében

A katalán egyesület nem fizet annyit a fiataloknak, mint amennyit máshol megkereshetnek. A Barcelona ugyanis nagyjából 15 és 25 ezer euró között fizet a tehetségeinek, míg a Premier League legjobbjai 1 millió eurós fizetésekkel csábítják a fiatalokat. Ezzel nehéz versenyre kelni, de túl nagy a különbség.

A Barça B igazolásai

Talán ez a legneuralgikusabb pont az egyesület jelenében. A B csapat rosszul áll a másodosztályban, ám a fiatalokba vetett bizalom helyett a vezetés az átigazolási piacra szorítkozik, így csak a télen leigazolta a klub Ballou Tablát, Martin Honglát, Marcus McGuanét, Christian Riverát és Matías Nahuelt. Csupán Aleñá, Oriol Busquets, Abel Ruiz és Cucurella voltak meghatározóak az idei szezonban a saját nevelésűek közül, ráadásul Busquets szerződése például a nyáron lejár, és még nem jutottak dűlőre a felek… Jövökép nélkül nehéz.

Ahogy Xavi mondta a nyári interjúsorozatában, a B csapat játszhatna a negyedosztályban is, ám a lényeg az, hogy a saját nevelésű játékosok tolongjanak benne, és gyakoroljanak valamint küzdjenek meg azért, hogy az első keretben lehessenek. Jelenleg ennek pont az ellenkezője történik.

Derék kihívás + a Barça játékstílusa

A Masián a fiatalok megtanulnak egy bizonyos játékrendszert, ám ha nem kerülnek be az első keretbe, ez vajmi keveset érhet más kluboknál, és sok esetben másodosztályú egyesületek kispadjain végzik. Ráadásul épp most mondta Piqué a hosszabbítása alkalmával tartott sajtótájékoztatóján, hogy a távozás a bátrak döntése, mert a Barçában amúgy mindened megvan. Máshol azonban be kell illeszkedni egy másik kultúrába, meg kell tanulni egy idegen nyelvet, és a nulláról kell kezdeni. Ez pedig számos fiatal számára vonzó lehet, pláne úgy, ha egyébként nem látják a felfelé áramlás lehetőségét.