294 millió euró: a Barça legdrágább kispadja

Erős kispad, de egyre kevesebb saját nevelés | Ez kell a BL-hez?

Az FC Barcelona kispadja szombaton az Alavés ellen egy igazi luxus volt. Soha ezelőtt a klub történelmében nem ült ennyi millió euró értékű játékos a vezetőedző mellett, ugyanis a hét cserejátékost összesen 294 millió euróért szerezte meg a katalán együttes.

Ernesto Valverde olyan kezdő tizenegyet küldött a pályára az Alavés ellen, akik egytől egyig az elmúlt szezonban is a Barcelonában játszottak. A nyári igazolások a kispadon ültek Philippe Coutinhóval – a klub történetének legdrágább igazolásával – karöltve.

A hét játékos – akik a padon ültek – megszerzéséért összesen 294 millió eurót fizettek a katalánok: Jasper Cillessen (13), Coutinho (155), Malcom (41), Clement Lenglet (35), Arthur (31) és Arturo Vidal (19). Ők hatan vannak, a hetedik pedig Rafinha volt, akiért nem kellett fizetnie anno a Barçának.

Ennek köszönhetően a játékosok minősége nagy garanciát jelent Valverde számára. A rendkívül versenyképes kezdő tizenegy mellett rendelkezik az edző egy olyan minőségi kispaddal, amely számos lehetőséget kínál fel. Ez a helyzet nagyban megváltozott az előző szezon óta, amikor Valverdének kis túlzással valódi cserék nélkül kellett játszania.

Azonban a vezetőség ennek a kiküszöbölésén dolgozott, és nagyon úgy tűnik, hogy sikerült is megoldaniuk ezt a problémát. Aleix Vidal, Digne, Gomes és Mina helyére minőségi játékosokat igyekeztek igazolni a csapatba. Az ilyen igazolások negatívuma azonban, hogy ezek nagyon kevés lehetőséget kínálnak fel a fiatalok számára, egyre kevesebb a saját nevelésű játékos a keretben, de úgy tűnik, hogy a Barça a Bajnokok Ligája megnyerését (is) tűzte ki a szezon céljának, amihez ilyen játékosokra van szükség.