Frenkie de Jong távolodik a Barçától

A holland visszalépett a szóbeli megállapodástól.

A Mundo Deportivo információi szerint Frenkie de Jong nem érzi biztosnak helyét a Barça jövő évi kezdőcsapatában, ezért eláll az állítólag közte és a klub között meglévő korábbi szóbeli megállapodástól. A Barça ugyanakkor hosszú távon számolna a holland tehetséggel, ezért nem adta fel a leigazolásáért vívott harcot.

Több forrás is megerősítette, hogy Frenkie de Jong és ügynöke, Ali Dursum, hetekkel ezelőtt szóban megegyezett Frankie Barcelonába való igazolásáról és a játékos fizetéséről. A napokban francia lapokban azonban olyan információk láttak napvilágot, amit a katalán RAC1 is megerősített, miszerint Frenkie nem elégedett a fizetési ajánlatával és nem érzi biztosnak a helyét a Barça kezdőcsapatában, ezért felbontotta a szóbeli megállapodását és a PSG-be való igazolás mellett döntött.

A hírt érdemes persze továbbra is fenntartásokkal kezelni, mert kevés dolog garantált az ügyben, ugyanakkor a Barça és a PSG versenyfutása a játékosért egészen nyilvánvaló. Hogy emellett a feleknek éppen milyen állítólagos megállapodása van vagy nincs egymással és a játékos éppen melyik irányba húz, annak egy része a sajtó találgatása is lehet.

Frenkie továbbra is kezdőként szeretne szerepelni új csapatában és úgy érzi, a Barçában Arthur, Busquets, Rakitic, Vidal és Coutinho mögé kerülne a középpályások rangsorában, valamint Rabiot esetleges érkezésével még kevesebb esélye lenne a kezdőcsapatba való bekerülésre. Tovább erősíthette ezt az érzését az, hogy az utóbbi időben Coutinho is egyre többször csak a kispadon kapott helyett, annak ellenére, hogy jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, valamint az is, hogy a Barça nem szeretné eltékozolni a La Masia két tehetségét, Aleñát és Riqui Puigot.

A PSG és Thomás Tuchel igyekszik kihasználni de Jong kételyeit. Az is nekik kedvez, hogy Rabiot csapatból való kikerülése miatt a Frenkie Párizsban könnyebben verekedhetné be magát a kezdőbe. A PSG nagy erőfeszítéseket tesz az Ajax másik nagyon tehetséges játékosának, Matthijs de Ligt leigazolásának érdekében, így a két jó barát ismét egy csapatban szerepelhetne. Az átigazolásban fontos szerepet tölthet be de Ligt “hírhedt” ügynöke, Mino Raiola is, aki jó kapcsolatot ápol a PSG sportigazgatójával Antero Henriquevel és mindketten szeretnék de Jongot a PSG-ben látni a jövőben.

A Barça mindezek ellenére harcol a kiszemelétjéért. Sajtóértesülések szerint az Ajax 75 millió euróért hajlandó elengedni a játékosát. A Barça jelezte a játékos felé, hogy hosszú távra terveznek vele és Arthurt hozták fel példaként, aki jó játékával kivívta Valverde bizalmát és fiatal kora ellenére fontos szerepet tölt be a csapatban, sok játéklehetőséghez jut. Ugyancsak a Barça javára billenti a mérleg nyelvét, hogy a csapat stílusa hasonló az Ajax stíulsához, és ez esetleges edzőváltással sem változik, míg a PSG játéka nagy változásokon ment át Ancelotti, Blanc, Emery és most Tuchel edzősködésével.

De Jong helyzete hasonlít Griezmann esetéhez, akinek szintén szóbeli megállapodása volt a Barçával, és szintén a nagy versenyhelyzet és a kezdőcsapatban nem garantált helye miatt döntött végül úgy, hogy marad az Atletico Madrid csapatában és nem igazol Barcelonába.