Honnan van ennyi pénz igazolásokra?

Kérdezhetik sokan maguktól De Jong leigazolása után | Miből igazolnak a nyáron?

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Neymar Párizsba való költözése óta az FC Barcelona két kézzel szórja a pénzt az átigazolási szezonokban, de tényleg a brazil transzferjének árából költekezik még mindig a katalán klub? Az említett kérdést sokan feltehetik maguknak Frenkie De Jong 75+11 millió eurós átigazolási díja után, nem beszélve Coutinho és Dembélé összesen 250 millió eurós árától. A kérdésre a válasz: NEM. Az elmúlt időszakban eladások terén fejlődni tudott a Barcelona, aminek köze lehet Éric Abidal érkezésének is. Nézzük is meg, hogyan alakult Neymar távozása óta a katalánok pénzforgalma. Az alábbi adatok forrása a transfermarkt.com.

19/20-as szezonban érkezők és távozók pénzmozgásai:

Frenkie de Jong-75 millió euró
Paco Alcácer+25 millió euró
Összesen-50 millió euró

18/19-es szezonban érkezők pénzmozgásai:

Malcom-41 millió euró
Clément Lenglet-36 millió euró
Arthur-31 millió euró
Arturo Vidal-18 millió euró
Jeison Murillo-1 millió euró
Kevin-Prince Boateng-1 millió euró
Összesen-128 millió euró

18/19-es szezonban távozók pénzmozgásai:

Paulinho+48 millió euró
Yerry Mina+30 millió euró
Lucas Digne+20 millió euró
Gerard Deulofeu+14 millió euró
Aleix Vidal+9 millió euró
Marlon+6 millió euró
André Gomes+2 millió euró
Munir El Haddadi+1 millió euró
Összesen+130 millió euró

17/18-as szezonban érkezők pénzmozgásai:

Philippe Coutinho-130 millió euró
Ousmane Dembélé-120 millió euró
Paulinho-40 millió euró
Nélson Semedo-36 millió euró
Gerard Deulofeu-12 millió euró
Yerry Mina-12 millió euró
Marlon-5 millió euró
Összesen-355 millió euró

17/18-as szezonban távozók pénzmozgásai:

Neymar+222 millió euró
Javier Mascherano+6 millió euró
Cristian Tello+4 millió euró
Összesen+232 millió euró

A fent látható öt táblázatból leolvasható, hogy a Barça az elmúlt négy átigazolási szezonban kis kerekítéssel számolva  (130+232-50-128-355) 170 millió euróval költött többet átigazolásokra, mint amekkora értékben adta el a játékosait. Ha ehhez az összeghez hozzávesszük azt, hogy a klub nagyjából 60 millió eurót szokott elkülöníteni igazolásokra minden nyáron, könnyen kiszámolhatjuk, hogy az elmúlt két- és a következő nyárra összesen (60*3) 180 millió eurót különített el a vezetőség igazolásokra. Egyszerű matekkal így kijön, hogy idén júliustól a Barça (180-170) 10 millió euróval költhet többet átigazolásokra, mint amekkora értékben adja el a játékosait.

10 millió euró természetesen nem sok, de a katalán csapatból valószínűleg legalább egy klasszis középpályás távozni fog De Jong érkezése után – főleg akkor, ha Rabiot-t is leigazolják -, amire a legnagyobb esélye Rakiticnek van. A horvát játékos távozását már 2018 nyarán is megszellőztették az újságírók, akkor 100 millió euróért igazolta volna le a PSG a hírek szerint. Nyilván nem fiatalodik már Rakitic sem, de tavasszal a 32. életévében járó középpályásért az említett összegnek több, mint a felét megkaphatja a a Barça a nyáron.

Rakiticen kívül a távozók között lehet Vermaelen, Samper, Rafinha és Denis Suárez is, utóbbi eligazolására még most januárban is van esély. Természetesen az említett személyek esetleges átigazolási díja összesen sem érné el Rakitic transzferének árát, de ezért az öt játékosért közel 100 millió eurót kaphat a Barça. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy azzal az André Gomessel, aki jelenleg az Evertonban játszik kölcsönben, nagyon meg vannak elégedve Angliában, és a liverpooli csapat trénere többször is megjegyezte már, hogy végleg le szeretnék igazolni a portugál labdarúgót. Ismerve az Everton átigazolási politikáját, nem lenne meglepő az sem, ha nagyjából akkora összeget tenne le a katalánok vezetőségének asztalára az angol klub, amennyiért a katalánok szerezték meg Gomest 2016-ban.

Egy szó, mint száz: ha minden a várakozások szerint alakul, és Abidalék jól üzletelnek, a Barça már említett 10 millió eurója mellé kerülhet még a nyár folyamán 100 millió eurót meghaladó összeg is, amivel még a mai piacon is jól lehet sáfárkodni, és lehet igazolni Alba mögé egy cserét, illetve ezen felül Piqué – ha Todibo nem elég érett még a feladatra – VAGY Luis Suárez hosszú távú helyettesét is meg lehet szerezni.