Most pedig felkészül De Ligt?

Képben van a klubnál, de vannak nehézségek: pénzügyi helyzet, Raiola...

Frenkie de Jong megszerzésével a topfutball egyik legnagyobb ígéretét szerezte meg a Barcelona, ám a katalán vezetők tekintete továbbra is Amszterdam felé irányul, ugyanis az Ajaxban játszik egy másik gyémánt is, név szerint Matthijs de Ligt. A holland bekk szívesen futballozna a Barçában, de a transzfer előtt két leküzdendő akadály is van: az ügynöke, Mino Raiola, valamint a katalán klub pénzügyi helyzete.

A Barcelona kulcsjátékosai már a 30-as éveikben járnak, így nem véletlen, hogy az egyesület megkezdte a fiatalítási folyamatot. De Jong a középpályára hivatott frissességet hozni, ám a védelem és a támadósor sem maradhat ki, hiszen Piqué idén fogja, Suárez pedig a napokban töltötte be a 32. életévét. Ez nem azt jelenti, hogy holnaptól már nem képesek klasszis színvonalon teljesíteni, de a legmagasabb szinten való terhelhetőségük minden bizonnyal egyre inkább csökkenni fog az elkövetkezendő években.

De Ligt jönne, de egy átigazolás ennél bonyolultabb…

 A 19 esztendős bekk ráadásul a héten azt nyilatkozta az Ajax csütörtök esti, Herenveen felett aratott sikere után, hogy „bármelyik játékos szívesen játszana a Barcelonában a pályafutásának egy bizonyos pontján. A szezon végén fogok dönteni, addig csak az Ajaxra koncentrálok”. 

De Jonggal ellentétben tehát, aki már korábban kijelentette, hogy még az idény közben meghozza a döntését, De Ligt kivár az idény végéig. Ennek különböző okai is lehetnek, egy biztos: a Barcelonának ez még jól is jöhet, ha tényleg komolyan gondolja a németalföldi tehetség megszerzését, ugyanis két fontos dolgot is rendeznie kell a Barçának ahhoz, hogy a transzfert nyélbe üthesse.

Egyrészt elő kell rá teremteni a pénzügyi forrást. Írtunk már róla, hogy a klub az elmúlt nyáron meglehetősen ügyesen értékesített, amiért mindenképpen dicséretet érdemel a vezetőség, ám De Ligt megszerzéséhez további játékosok eladása szükséges. André Gomes eddig lenyűgözte az Everton képviselőit, és figyelembe véve az angol klubok gazdasági erejét, nem kizárt, hogy a portugál értékesítéséből egy komoly összeget lát még a vezetőség. Annyira komolyat azonban semmiképpen sem, hogy ez egyedül fedezze de Ligt megvételét, így a madridi ‘As’ szerint a klub majd fontolóra veszi a piacképes labdarúgóinak, így például Coutinhónak vagy Rakiticnek az értékesítését. Erről még távolról sincs döntés, de az ajánlatoktól és a két labdarúgó tavaszi teljesítményétől sokk függ majd.

Másrészt pedig De Ligt ügynöke nem más, mint a híres, nevezetes Mino Raiola, akit többek közt Zlatan Ibrahimovics révén már közelről is megismert a vezetőség. Raiola kemény tárgyalópartner, ráadásul rendre extra felárral dolgozik, ami a fentiek függvényében nem a Barçának kedvez. Éppen ezért sokak szerint De Ligten is múlik a barcelonai szerződés: ha tényleg komolyan akarja a gránátvörös-kék mezt, akkor Raiolával is beszélnie kell, hogy működjön együtt a katalán klubbal. Nyilvánvalóan mindenki a saját hasznát nézi, de egy példa, mit lehet együttműködés alatt érteni.

De Jong esetében a katalán klub három éven belül fogja kifizetni a teljes vételárat (bónuszok nélkül), amibe az Ajaxnak nem feltétlenül kellett volna belemennie, figyelembe véve a kérők veretes névsorát. Itt játszik jelentős szerepet egy ügynök, hogy merre is tereli a tárgyalások menetét. Másképpen fogalmazva: mi a legfőbb szempont? A legnagyobb vételár vagy egy mindkét félnek kedvező és elfogadható egyezség, figyelembe véve a játékos kívánságát?

De Ligt ügyében nem várhatóak konkrét események vagy bejelentések a következő hetekben, hiszen – a játékos fenti nyilatkozatán túl – a transzfer realizálásához számos feltételt még meg kell teremtenie a feleknek. Az viszont egészen bizonyos, hogy mind a Barcelona, mind De Ligt erőteljesen érdeklődnek a közös jövő iránt.