De Jong: „Egyszerű döntés volt a Barçához aláírni”

Frenkie goes to Barcelona | Sajtótájékoztató, bemutatás

Tegnap este megérkezett Barcelonába, ma este pedig hivatalosan is bemutatta a klub a legújabb igazolását, Frenkie de Jongot, aki továbbra sem győzte hangsúlyozni, mennyire várta már ezt a pillanatot. A fiatal holland középpályás boldogan nyilatkozott a bemutatása utáni rövid sajtótájékoztatón, beszélt a leigazolása körülményeiről, Messiről és Cruyffról is, mellette pedig Bartomeu is megszólalt, aki egy különleges napnak nevezte a mait.

Amióta a Barcelona bejelentette a leigazolását év elején, de Jong fülig érő szájjal nyilatkozik mindenkinek, aki új csapatáról és az előtte álló kihívásokról kérdezi. Csütörtök este is így volt, miután leszállt az El Prat reptéren és röviden nyilatkozott az újságíróknak.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre itt vagyok. Gyerekkori álmom volt, hogy a Barçában játsszak, alig várom, hogy a Camp Nouban gyepére lépjek. Szeretem a Barcelona játékstílusát, nagyon hasonló filozófiával játszanak, mint az Ajax. A Barçának és a hollandoknak mindig is nagyszerű kapcsolatuk volt és remélem én is egy nagyszerű holland játékosként kerülök be a Barcelona történelmébe.”

A pénteki napon már a hivatalos programoké volt a főszerep: de Jong átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, megjelent a Camp Nou közönsége előtt – közel 20 ezer ember várta – és labdázott egyet a barcelonai gyerekkel, valamint aláírta szerződését Bartomeu mellett, akivel ezt követően tartottak egy rövid sajtótájékoztatót is.

https://twitter.com/i/status/1147193491870617602

Bartomeu: „Új korszak kezdődik de Jonggal”

„A mai egy különleges nap. Egy olyan játékos érkezett, akit nagyon szerettünk volna megszerezni, a klub pedig nagyon keményen dolgozott azért, hogy ma itt legyen. Nem volt egyszerű a leigazolása, mert több nagy európai klub akarta, de ő már az elejétől világosan elmondta, hogy az ő csapata a Barcelona. A legjobb Ajax játékos érkezik hozzánk, ami miatt egyértelműen boldogok vagyunk. De Jong tökéletesen illik a Barcelona játékába, egy új korszak kezdődik vele. Köszönöm az Ajaxnak is, akikkel remek kapcsolatunk van és akik szintén nagyon örülnek, hogy de Jong velünk folytatja.”

„Minden katalán azóta figyelte, hogy leigazoltuk januárban. Ő is követni fogja a hagyományt, ahogy a holland játékosok és edzők nyomot hagytak a Barçán. Jól ismeri már a Camp Nou-t, többször voltak már itt a barátnőjével meccseken, mostantól viszont már ő is ott lesz a pályán. Gratulálok a családnak is, találkoztam az édesapjával is, mikor aláírtuk a szerződést, ő egy vérbeli cruyffista!”

De Jong: „Egyszerű volt a döntés”

A Camp Nouban a közönséget üdvözölve

„Sziasztok, köszönöm, hogy itt vagytok, Visca el Barça! Le vagyok nyűgözve, alig várom, hogy játsszak, és nagyon büszke vagyok, hogy a Barcelona mezét viselhetem majd.”

A gyerekkori álom

„Mindig arról álmodtam gyerekként, hogy egyszer a Barçában fogok játszani, így amikor láttam, hogy engem akarnak, a döntés elég könnyű volt. Különleges érzés aláírni a Barcelonához, mert tényleg mindig erről álmodtam. Nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek most.”

A 21-es mez

„A 21-es szám különleges számomra, mindig ebben játszottam az Ajaxban és ebben érzem magam a legjobban, de meglátjuk, melyiket tudom majd viselni.”

A holland kapcsolat

„A Barcelonával mindig különleges volt a kapcsolat Cruyff filozófiája miatt. A Barça és az Ajax ugyanúgy akar játszani, ez pedig nagyszerű számomra.”

Csak játszani akar

„Nem számít kikkel játszom, az sem, hogy melyik pozícióban, hátul, a szélen… Csak a pályán akarok már végre lenni.”

A többi ajánlat és Bartomeu szerepe

„Voltak más ajánlatok különböző kluboktól, ez megszokott, hogy több ajánlatot kapnak játékosok. De a Barça is a képbe jött és meggyőztek egy jó tervvel, így a döntés nagyon könnyű volt végül. Az elnök személyesen jött el hozzám, ez volt a kulcspillanat. Nem mondhatok el mindent, amit beszéltünk, de megmutatták, hogy bíznak bennem és hogy egy fontos játékosa lehetek a klubnak.”

De Ligt

„Vártam már ezt a kérdést… Nagyon szívesen játszanék az oldalán továbbra is, de ez nem az én döntésem. Hagynia kell rá időt és úgy meghoznia a döntését a családjával.”

A Real Madrid kiütése a BL-ből

„Nagy meglepetés volt és az összes katalán gratulált nekem. Az elnök is felhívott a mérkőzés után, nagyon kedves volt.”

Konkurencia

„Amikor valaki egy olyan klubba érkezik, mint a Barcelona, normális, hogy versenyhelyzetbe kerül, mert itt vannak a világ legjobb futballistái. Meg kell mutatnom a gyakorlatban is, hogy jó játékos vagyok és megérdemlem, hogy a pályán legyek.”

A bemutatása

„Fantasztikus volt, jobb, mint képzeltem. Amikor kimész a pályára és hallod az embereket a nevedet skandálni, nagyon izgatottá válsz.”

Leo Messi

„Nagyon boldog vagyok, hogy vele játszhatok majd, mert ő a legjobb. De nem csak vele, hanem az összes többi játékossal, akik szintén nagyon tehetségesek.”

Hasonló kezdés, mint Cruyffé?

„Én is azt remélem, hogy 5-0-ra nyerünk majd a Bernabeuban, ahogy neki sikerült és megnyerjük a bajnokságot – persze nem ígérhetek semmit, de a Barça mostanában jól teljesített a Clásicókon.”

A fiatal középpályás, aki a 20. holland játékosa lesz a klubnak, 75+11 millió euróért érkezett Barcelonába, 5 éves szerződést írt alá, kivásárlási ára 400 millió euró lesz. Mezszáma még nem derült ki, az Ajaxban a 21-esben játszott, amit idén Aleña megkapott, így egy kis egyezkedésre is szüksége lesz, ha meg akarja majd tartani.