Griezmann: egy 120 + 105 milliós kockázat

Bár a hétfő este Neymartól hangos, az elmúlt napok eseményei után arra lehet számítani, hogy a Barcelona előbb fogja bejelenteni Antoine Griezmann leigazolását az Atlético Madridból. A 120 millió eurós kivásárlási ár nem kifejezetten drága egy ilyen minőségű játékosért, mégis úgy tűnik, hosszú távon bőven van kockázat ebben az átigazolásban.

Az egyik kockázat szakmai, a másik anyagi. Utóbbit tekintve a Barcelona bár nem kényszerülne a piaci áraktól elrugaszkodott összeget fizetni, sőt, tulajdonképpen még piaci ár alatt is fizet Griezmannért. A probléma a fizetéssel van, amit ugyan nem lehet ezen a ponton száz százalékig megerősíteni, de több sajtóanyag is megjelent róla a napokban, hogy a Barcelona csak az első éveiben „adna” kisebb fizetést a franciának, ezt követően fokozatosan emelkedne a bére, ami a szerződésének 5. évében érné el a maximumot. Egészen pontosan így keresne évről évre többet: 18, 18, 21, 23 és 25 millió euró nettót.

Ez összesen 105 millió euró 5 év alatt. A baj részben ezzel az összeggel van, részben pedig azzal, hogy a klubvezetés inkább a rövid távú spórolás jegyében bevállalna egy far nehéz szerződést, ami teljesen lehetetlenné tenné Griezmann esetleges eladását, ha a szükség úgy hozná. Mert a játékos garantáltan nem szívesen mondana le egy 21, 23 és egy 25 millió eurós évről, ha két év után a Barcelona inkább megválna tőle. Ez a bérteher ráadásul óriási teher a Barcelona jövőbeni kerete számára, olyan időkre, amikor már nem a Bartomeu vezette elnökség lesz hatalmon, vagy legalábbis nem pont ebben az összetételben, mert legkésőbb két év múlva garantáltan elnökválasztás lesz.

Ezután, de ezzel összefüggésben jönnek a szakmai aggályok. Griezmann két év múlva lesz 30 éves, és ha nem működne a Barcelonában, amit sosem lehet kizárni – sokan belebuktak már a Camp Nouba, hiába érkeztek kiváló ajánlólevéllel -, nem lehetne eladni. Egy 30 éves játékosért, akinek gigászi szerződése van, nem fognak sorban állni a klubok. Ahogy most sem állnak sorban például Gareth Bale-ért a Real Madrid háza táján, de még a nála jóval fiatalabb Coutinhóért sem Barcelonában. Nem játszottak igazán jól, sokat keresnek, és ha emellett még idősebbek is, akkor ezzel nehéz mit kezdeni.

És miért ne működne Griezmann? Tehetik fel sokan a kérdést. Nyilvánvalóan nem lehet tudni, és könnyen lehet, hogy nagyon jól beilleszkedik Messi mellett a csapatba. Én csak azt mondom, hogy simán benne van a pakliban az is, hogy ez nem így lesz.

A Barcelonának idén elsősorban egy középcsatárra, egy igazi centerre lenne szüksége, aki hosszú távon leváltja a lassan kiöregedő Luis Suárezt. Griezmann támadó, van is benne gól, ez tény, de nem középcsatár. Eleve 174 centi magas, nem is erős testfelépítésű, és ezért nem is a védőkkel való birkózásban a legjobb. Az Atléticóban ő azt játszotta, amit Messi játszik a Barcelonában, mert volt előtte más középcsatárnak. Gondot okozhat, hogy a Barcelonában nem játszhatja azt, amit eddig, mert ott lesz Messi, aki ott is marad. Játszhat valahogyan a szélen, ahol kétséges, hogy milyen teljesítményt hoz ki magából, vagy játszhat akkor, amikor Suárez nincs a pályán, de biztosan nem fogja tudni ugyanazt csinálni, mint az uruguayi, mert arra nem képes.

A másik oldalról nézve az is benne van a pakliban, hogy Messivel jól megérti magát a pályán, és ahogy az Messinél előfordul, őt is jobbá teszi, mint amilyen jó egyébként. Akárhogyan is van, Griezmann nem pont az a játékos, akire a Barcelonának szüksége lenne ebben a pillanatban a támadósorába. Ráadásul úgy jön egy más karakterű játékos, hogy hosszú távon nagyon sokba kerül a klubnak.

Ez így együtt nem egy kockázatmentes üzlet, ahogyan annak idején nem volt az Dembélé és Coutinho megvétele sem, de itt Griezmann 28 éves kora miatt egy fokkal még több az aggodalomra okot adó jel.