Rakitic és Dembélé is bekerülhetnek a Neymar-transzferbe

A szerdai nap folyamán több spanyol és francia sajtótermék is arról számolt be egymástól függetlenül, hogy a Barcelona legfrissebben azt ajánlotta a PSG-nek, hogy készpénz mellett Iván Rakiticet végleg, Ousmane Dembélét pedig kölcsönben átadja cserébe Neymar megvásárlásáért.

A megoldásról a katalán Sport, a francia ‘Le Parisien’ és a ‘L’Equipe’ is ír, ezért azt mindenképpen ki lehet jelenteni, hogy nem egy minden alapot nélkülöző ötletről van szó. A Barcelona eszerint 170 millió helyett csak 130-150 millió eurót fizetne Neymarért, ennek legalább egy részletét csak egy év múlva. De átadná Ivan Rakitic játékjogát, és kölcsönadná Ousmane Dembélét legalább egy évre.

A tervnek azért is lehet realitása, mert a Barcelona Neymar leigazolásával párhuzamosan muszáj csökkentsen a játékoskeret fizetési bértömegén, ami már eddig is nagyon magas volt. Neymarral még egy lórúgásnyit ugrana, Rakitic és Dembélé viszont nem elhanyagolható részét teszik ki a teljes bértömegnek – bár nyilván nem is keresnek a szupersztárok szintjén.

Emellett Rakiticet eleve elengedné a Barcelona a középpályás sorában uralkodó zsúfoltság miatt, Ernesto Valverde is mindkét eddigi bajnokin kihagyta Rakiticet a kezdőcsapatából. Ilyesmi az elmúlt két szezonban nem nagyon fordult elő. Dembélé helye pedig nyilvánvalóan veszélybe került már Griezmann szerződtetésével is, és ha Neymar tényleg jönne, akkor végképp. A ‘Le Parisien’ szerint Rakitic már el is fogadhatta a lehetőséget, hogy Párizsban folytassa – de ezt azért illik óvatosan kezelni, mert eddig a horvát stabilan kitartott amellett, hogy marad Barcelonában, és ki fogja harcolni a kezdő tagságot az idei csapatban is.

Dembélé ügyhöz való hozzáállása legalább olyan kiszámíthatatlan, mint a magatartása. Az ügynöke ugyan a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy Dembélé 100%, hogy marad a Barcelonában, maga a játékos még nem nyilatkozott. A ‘Le Parisien’ vele kapcsolatban mindenesetre arról számol be, hogy Dembélé egyelőre gondolkozik a lehetőségen.

Maga a terv ugyan egyáltalán nem biztos, hogy a fenti módon meg fog valósulni, de az biztos, hogy ebben az esetben a PSG olyan játékosokat kapna, akiket szívesen látna a keretében, tehát értéket képviselnek a számára. Rakiticet már tavaly is vitték volna, de a horvát akkor nem akart váltani. A Barcelona ugyanígy olyanokat engedne el, akik a jelenlegi helyzetben legalábbis létszámfölöttinek számítanának. És azt is elérné, hogy csökkentsen az átigazolási díjon, ami az egyik fő nehézség a számára, és még a keret teljes fizetési bértömegén is segítene valamelyest.