Xavit hívja a Barça, Valverde hitele elfogyott

Pénteken Dohába utazott Eric Abidal technikai igazgató és Oscar Grau, a Barcelona vezérigazgatója, hogy találkozzanak Xavi Hernándezzel és egyfajta látogatás céljából Ousmane Dembélével is – aki Katarban végzi a rahabilitációját. Utóbbiról fotót is posztoltak. A Xavival való találkozót a katalán RAC-1 szellőztette meg, de később minden más spanyol és katalán média is meg tudta erősíteni, hogy a találkozó létrejött.

A hírben ez a biztos állítás: a Barcelona valamit akar Xavi Hernándeztől, és tudott is beszélni vele. Még az is biztos, hogy edzői szerepkörről beszéltek vele. A bizonytalan oldal, hogy miről volt szó, és mit mondott Xavi a felkínált edzői lehetőségre, illetve mikortól élne ez az ajánlat.

A hírek nyilvánosságra kerülése után a Barcelona igyekezett nyomatékosítani, hogy a megbeszélést már azt Atlético Madrid elleni csütörtöki vereség előtt fixálták a felek, elkerülve annak a látszatát, hogy azonnali edzőkérdés lenne a klubnál, és csak mint jövőbeni lehetőség egyeztettek Xavival. Ez részben vagy akár teljesen is igaz lehet. A klub jelenlegi vezetése a 2020-2021-es idényre most már garantáltan keres trénert, és ezzel kapcsolatban szondázhatta Xavi rendelkezésre állását. Könnyen hihető, hogy most már Bartomeu elnök sem tartaná meg a szezon végeztével Valverdét. Xavi pedig a jövőbeli egyik jelölt lenne.

Eddig ez elég biztosan állítható, a bizonytalanság ott jön, hogy vajon húzna-e egy bátrat a Bartomeu vezetés, megpróbálná-e már most, idény közben hozni Xavit, és kirúgni Valverdét, kvázi megmenteni a szezont, és nagyobb eséllyel indulni harcba az esetleges trófeákért. Egyben egy olyat húzni, ami garantáltan népszerű intézkedés lenne a sociók előtt, ami neki és csapatának fontos, hiszen 2021-ben legkésőbb elnökválasztás lesz, amin ő nem indul, a vezetői csapata azonban igen.

Ám nem az azonnali edzőcsere a valószínűbb forgatókönyv, és nem csak azért, amiket már írtunk korábban is. Xavi a korábbi nyilatkozatai alapján még éveket várna egy ilyen lépéssel, nem ilyen korán képzelte el magát újra Barcelonában. Az edzői karrierjét még csak most kezdte, az aktív játéktól éppen csak hogy elköszönt. Érv, bár kevésbé nyomós, hogy Xavi lenne a nyilvánosan ajánlott, szerződtetendő edzője Victor Fontnak, aki indulna a 2021-es elnökválasztásokon – szemben a jelenlegi elnökség egyik emberével -, Xavi pedig jó viszonyban van Victor Fonttal.

A harmadik érv az ellen, hogy Xavi már idény körben elvállalná a feladatot – ha erre csakugyan felkérték – hogy nem éppen ideális úgy kezdeni, hogy kvázi tüzet oltani jönne. A jelenlegi keretet nem ő alakította ki, feltehetően nem egy változtatása lenne is a csapaton, csakhogy ezt leghamarabb nyáron tehetné meg. És Xavi nem biztos, hogy tűzoltó szerepkörben szeretne kezdeni abban a pozícióban, ami egész edzői karrierjének a legfontosabb állomása lehet.

De mindez csak kombináció, természetesen lehet érveket találni amellett is, hogy Xavi miért vállalná el az edzőséget már most, ha felkérik erre. A biztos pedig az, hogy a napokban ki fog kristályosodni, mi lesz Valverdével: kirúghatják vagy kihúzza az idény végéig…