A Barça 17 év után rúgott ki újra edzőt

A világ futballjában megszokott dolog az edzőváltás, folyamatosan lehet látni és hallani idő előtti váltásokat, amikor rosszabb eredmények után felállítják a trénereket. Barcelonában mindez nagyon kiment a divatból az elmúlt időszakban. Annyira, hogy az, ami most Ernesto Valverdével történt, legutóbb 2003-ban, tehát 17 évvel ezelőtt fordult elő utoljára. 

A fiatalabb Barcelona-szurkolók talán azt sem tudják ki volt Louis Van Gaal, pedig ő volt az, akit a Barcelona legutóbb úgy bocsájtott el, mint most Ernesto Valverdét. Szezon közben, mert elégedetlen volt a csapat játékával vagy eredményeivel.

2003. január 26-án a Barcelona kikapott Vigóban 2-0-ra, ezzel a csapat a 12. helyre süllyedt a Ligában. Ez adta meg a szükséges lökést Joan Gaspart elnöknek, hogy kirúgja Van Gaalt, akit ő hívott vissza a második edzői korszakára. Ideiglenes megoldásként jött De la Cruz és Radomir Antic, ők hozták vissza a Barcelonát tavasszal a tabellán annyira, hogy bejusson a jövő évi UEFA-kupába. Ők ketten csak tüzet oltani jöttek, majd szezon végén nem hosszabbított velük senki, érthető módon talán, hiszen elnökválasztást tartottak.

Ezt követte Frank Rijkaard, aki 5 teljes szezont kapott a Barcelona élén. Az első három éve volt sikeres, megnyerte a klub második BL-trófeáját is, majd az utóbbi két szezonja sikertelen. 2008-ban Joan Laporta elnök a saját székét is alaposan kockára tette azzal, hogy kivárta az agóniába hajló szezon végét, és a holland szerződésének a végét, nem rúgta ki szezon közben Rijkaardot. Majd a nyáron bátrat húzott, és szinte újoncként kinevezte Pep Guardiolát, aki 2012-ig maradt, és a klub történetének legsikeresebb korszakát írta. Ő volt az, akit a négy éve alatt még csak ki sem nagyon tudtak kezdeni, annyira jó volt a Barcelona, majd 2012-ben ő maga döntött úgy, hogy nem folytatja, elfáradt.

Utódja a másodedzője, Tito Vilanova lett, nehezebb időszak is következett, jelentős részben a szakember sajnálatos betegsége miatt. A 2013-2014-es szezont így már nem is tudta vele kezdeni a Barcelona, jött Tata Martino Argentínából, aki egy szezont maradt, opcióval lett volna még több ideje Barcelonában. De ezt sem a klub, sem ő nem erőltette.

Majd következett Luis Enrique három szezonja, köztük a triplázással zárult első év. Luis Enrique is elfáradt, nem akarta tovább csinálni, mint a szerződése vége, maga jelezte előre, hogy nem kíván hosszabbítani. Lucho után pedig meg is érkeztünk Ernesto Valverdéhez, aki a LaLigában remek eredményeket hozott a Barcelonával, nagyon stabil volt az első két szezonjában, az első évében kis híján veretlenül lett bajnok a Barcelona. A Bajnokok Ligájában azonban kétszer is nagyon csúnyán elbukott, előbb Rómában, majd Liverpoolban. A Spanyol Szuperkupa kudarca önmagában nem lett volna elég, hogy Bartomeu elnök menessze, de a korábbi kupa vereségekkel, és az idei játékkal, idei eredményességgel együtt már igen.