Az óra ketyeg… játékos eladásból kell rendbe hozni a költségvetést

A héten már beszámoltunk róla, hogy a koronavírus hatásai miatt (is) a Barcelona messze nincs ideális gazdasági helyzetben és ahhoz, hogy ne kelljen újból hozzányúlni a játékoskeret fizetéseihez, el kell adniuk játékosokat.

Innentől kezdve elég egyértelmű a helyzet, a Barcelona most mindennél jobban rá van szorulva arra, hogy gyorsan és jó áron váljon meg néhány játékosától.

A probléma ott van, hogy a Marca számításai szerint a Barcelonának legalább 70 millió eurót kellene behoznia a játékos eladásokból rövid időn belül, hogy ne könyveljen el óriási veszteségeket. 

Alapvetően ez az összeg könnyen is elérhető, hiszen vannak olyan játékosok, akiknek a piaci értékük elég magas, de nem mindegy, hogy végül kiért mennyi pénzt kaphat a Barcelona. Philippe Coutinho az egyik olyan Barça játékos, akinek a jövője nem ismert.

A brazil középpályás Valverde irányítása alatt nem igazán találta a helyét a csapatban ezért kölcsönadták őt a Bayern Münchennek. A bajorok 120 millió euróért végleg megvásárolhatták volna Coutinhót, azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel és Coutinho nem is nyújtott olyan teljesítményt, amivel okot adott volna erre.

De a valószínű, és remélt kimenetel a brazillal kapcsolatban, hogy a Premier League-ből lesz legalább egy klub, mely építeni akar rá.

Nelson Semedo neve szerepel az első körben eladásra ítéltek a listáján, aminek fő oka nem a teljesítménye, hanem az, hogy vele lehet a „legkönnyebben” pénzhez jutni. Hiszen nagyon sok topklub szívesen a soraiban tudná a jobbhátvédet.

Ott van ezen a listán Todibo is, aki ezt a szezont a Schalke csapatánál tölti és a német klub sportigazgatója, Jochen Schneider megerősítette, hogy nem élnek a kölcsönszerződésben lévő vételi opcióval. Így a 20 esztendős középhátvéd a nyáron biztosan visszatér Barcelonába, de elég különbözőek a vélemények vele kapcsolatban. A védő egy millió euróért érkezett Barcelonába és most a piaci értéke 25 millió Euró. A hírek szerint az Everton van a legjobb helyzetben Todibo esetleges átigazolása kapcsán.

Arturo Vidal a Barcelona egyik legnagyobb harcosa a pályán, és a teljesítménye nem sokat kopott a 33 éves kora ellenére. Vidal két éve a Bayern Münchent hagyta ott a Barcelona kedvéért 19 millió euróért, a piaci értéke most sem sokkal kevesebb, ha egyáltalán kevesebb. Viszont Vidal kontraktusából csak egy év van hátra, így ha a Barcelona pénzt akar csinálni még a chileiből, ennél jobb alkalom nem nagyon lesz rá.

Ő is azért van az első jelöltek között, mert sok klub lát benne még most is fantáziát, más kérdés, hogy ő maga el akar-e menni.

És pontosan ez utóbbi pont lehet a legfőbb akadálya a klub terveinek, egyben ez a legfőbb kockázat az elképzelésben, hogy eladásokból sikerül rendbehozni a mérleget. Ha az adott játékosok nem akarnak majd váltani, vagy nem fogadják el a kapott ajánlatot, akkor a Barcelona nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, mert bizonytalanság bőven van a kivitelezés sikerességében.