Nyáron üres lesz a kassza, ha nem lesz játékoseladás

140 millió eurós veszteség májusig - A korábbi évekhez képest minőségibb tervezés és átigazoláspolitika kell

 

 

Számos, a klubhoz közel álló forrás úgy nyilatkozott az ESPN-nek, hogy az idei nyáron a Barcelona csak abból az összegből tud majd igazolni, amely a játékosok eladásából folyik be.

2015 nyarától kezdődően a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu minden évben egy 60 és 75 millió euró közötti összeget különített el igazolásokra, a játékoseladásokból befolyt összegtől függetlenül.

Azonban ez az összeg az idei nyáron nettó nulla euró lesz, nagyrészt a koronavírus által okozott veszteségek miatt. Jordi Cardoner alelnök szerint a klub 140 millió eurót bukott májusig, emiatt az előttünk álló átigazolási időszakban előtérbe kerülhetnek a játékoscserék, illetve egy-egy feleslegesnek ítélt játékos adott üzletbe történő bevonása.

Neymar 2017-es eladása óta a Barcelona az egyik legaktívabb európai klub az átigazolási piacon. A sor kezdődött Dembélével, Coutinhóval, 2018 nyarán pedig mintegy 250 millió euróért érkezett Frenkie de Jong, Antoine Griezmann, Junior Firpo, valamint Neto.

Hasonló szintű „vérátömlesztést” tervezett a klub 2020 nyarára: Lautaro Martinez szinte a tavalyi Copa óta célkeresztben van, örökös téma volt a tékozló fiú Neymar visszatérése, valamint középpályást, jobbhátvédet, és Gerard Piqué utódját is kereste a klub.

A koronavírus azonban minden tervet felülírt, és az eredeti terveket igencsak át kell dolgozni. Ugyanakkor az ESPN forrásai szerint, annak ellenére, hogy nincs sok pénze a klubnak, a vezetőség abban reménykedik, hogy néhány igazolást nyélbe tud ütni – elsősorban az eladásokból befolyt pénzből, illetve játékoscserék útján.

Lautaro egyértelműen az elsődleges célpont, megelőzve Neymart, és annyit már belátott az elnökség, hogy kettejük együttes leigazolása lehetetlen. Az argentin csatár nagyon szívesen játszana Messivel a Barcelonában is, ugyanakkor a klubnak nem áll szándékában kifizetni a kivásárlási árát. A 111 millió eurós összeg azonban csak július 15-ig él, utána reménykedhet a klub, hogy az Internazionale hajlandó engedni az igényeiből, és meghallgatni a katalánok ajánlatait, melyek között nagy számban találhatóak olyanok, amelyekben a Barça játékosok átengedésével csökkentené az összeget. 

Pjanic továbbra is célpont, de az üzletbe bevonni kívánt Arthur kitart a katalóniai folytatás mellett, és ez majdhogynem lehetetlenné tesz bármilyen üzletet. Hiába ajánlott fel a Barcelona más játékosokat – Vidal, Rakitic, Firpo, Rafinha-, az olaszokat kizárólag Arthur érdekli.

A jelenlegi keretből csak ter Stegen, De Jong és Messi érinthetetlen.

Függetlenül bárminemű igazolástól, a klubnak június 30-ig mintegy 70 millió euróra van szüksége ahhoz, hogy a könyvelését egyensúlyba hozza. Az erre a szezonra tervezett 1 milliárd eurós költségvetés mintegy 124 millió eurós, játékoseladásból származó bevétellel számolt, de eddig Malcomon kívül, aki mintegy 40 millió euróért távozott, nem volt jelentős bevételt jelentő távozó.

Habár az idény feltorlódása, illetve a koronavírus sem segített a helyzeten, a klubnak július előtt nagyon tudatosan kell „beleállnia” mindenfajta igazolásba, mert egy-egy döntés könnyen kontraproduktívvá válhat a Bajnokok Ligájában.