Eric García: „Nincsen rossz időzítés, a Barçába mindig csak a legjobbkor lehet igazolni”

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, a Barcelona kedden délelőtt bejelentette Eric García érkezését, aki a klub második nyári érkezője Agüero után. A fiatal tehetség az átigazolását követő első sajtótájékoztatóján többek között azt is elmondta, hogy nagyon köszöni a klubnak a megszerzéséért tett erőfeszítéseket, ugyanis a visszatérése egyáltalán nem volt egyszerű folyamat, már egy évvel ezelőtt is téma volt az esetleges leigazolása, de ez ekkor kudarcba fulladt – a nem túl jó gazdasági helyzet miatt.

Mire gondoltál, amikor átöltöztél a Camp Nou öltözőjében?

„Ez volt az álmom. Láttam a példaképeimet. Az öltözőben átöltözni már az út vége, hiszen játszani már a korosztályos csapatokban elkezdesz. Alig várom az idény kezdetét.”

Ez a megfelelő időpont az érkezéshez?

Nincsen rossz időzítés, Barcelonába igazolni mindig a legjobbkor lehet, mert ez a világ legnagyobb klubja. Az út a fiatalságon, a magas szintű tapasztalaton keresztül vezet … Mindent bele fogunk adni a Barçáért.”

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Piqué-vel szokták összehasonlítani. Ez zavarja?

„Mindig is mondtam, hogy ez tetszik, de nem lehet összehasonlítani minket, mert ennek nincsen alapja. Ő volt a legjobb középhátvéd az elmúlt tíz évben, és ha ő lesz a csapattársam, az nagy öröm lesz, de egyben elvárás is, mert tudod, hogy a legjobbakkal versenyzel.”

Az elnökválasztási kampány során sokszor a te neved is szóba került. Nem éreztél ekkor nyomást?

„Nyugodt voltam. Tudtam, hogy kire kell hallgatnom, és Laporta elnök úr azt mondta az ügynökömnek, hogy azt akarja, hogy jöjjek. A Barça színeit fogom védeni, és nyernünk kell. Mi egy győztes klub vagyunk, és én szeretek nyerni. Szeretném így kezdeni.”

Az az álmod, hogy megnyerd a Bajnokok Ligáját?

„Igen, van egy tüske bennem a minapi meccs miatt. De az lenne jobb módja annak, hogy ezt orvosoljam, ha itt meg tudnám nyerni a sorozatot. Ez esetben majd szeretném felajánlani a trófeát a culéknak.”

Miért mentél el a csapattól 2017-ben, miben volt jobb opció a City?

„Akkoriban talán nem bíztak annyira a fiatal játékosokban Barcelonában, mint ma. Manchesterben felajánlottak nekem egy jó projektet, és elégedett vagyok azzal, ahogyan ott alakultak az események, és ez végül visszavitt oda, ahol lenni szeretnék, vagyis ide.”

Mit mondott neked Ansu Fati?

„Nagyon szoros a kapcsolatunk, amióta fiatalon megérkezett. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot. Nagyon szeretem őt, nagyra értékelem a kapcsolatunkat. Mindig is azt mondtuk egymásnak, hogy „Meglátjuk, hátha egyszer együtt játszhatunk majd a Camp Nouban…” Eljött a nap. Nagyon szeretnék vele játszani.”

Mit tanultál Guardiolától és mit mondott neked?

„Mondanom sem kell, hogy milyen nagyszerű edző. Nagyon sokat tanultam tőle. Sokat dolgozik a taktikán a játékosokkal, és ez teszi őt sikeressé, bárhová is megy.”

Hogyan élted meg a szerződtetésed folyamatát?

„Mivel úgy döntöttem, hogy nem hosszabbítok a Cityvel, egy évet kellett várnom. De én itt akartam lenni. Szóval értékelem az erőfeszítést, amelyet értem tettek. Annyit vártam, amennyit szükséges volt. A lényeg az, hogy már a Barça játékosa vagyok, és csak azt nézem, hogy mi történhet a jövőben.”

Inkább egy háromvédős vagy egy négyvédős rendszerben játszanál?

„Fel kell készülnöm arra, hogy ott játszom, ahol kérik. Itt nagyon nagy a verseny, és ettől fejlődni fogunk csapatként.”

Aggaszt téged Mingueza és Araújo berobbanása?

„Én egy culéval több vagyok, és mindig örülök, hogy olyan játékosok játszanak, akiket ismerek, mint Mingueza, és nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Ha együtt tudunk majd játszani és nyerni, az lenne a legjobb a klubnak.”

Mennyire fontos, hogy a klub kemény magját La Masía játékosok alkossák?

„Barcelonában játszani egy bizonyos értékeket feltételez, és azok közülünk, akik már régóta itt vannak, tudják, hogy mik ezek. A kívülről érkezők is tudják, honnan jönnek. És ettől a klub fejlődik. Ez a verseny jót tesz a klubnak, mert mindenkinek a lehető legjobb teljesítményét kell nyújtania.”

 ***

Idén tavasszal és nyáron a napon is bírni fogod – prémium darabok Barçás sapkákból is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát