Agüero: megoldás vagy tévút?

Az FC Barcelona első szerzeménye a következő idényre a Manchester City legendája, Sergio Agüero. A szurkolók zöme örül az argetin támadó érkezésének, aki korábban már futballozott Spanyolországban, méghozzá az Atlético Madrid színeiben 2006-tól 2011-ig. Ebben a cikkben megpróbálok átfogó képet adni az Agüero érkezésének lehetséges negatív és pozitív oldalairól. Szubjektív.

Agüero klasszisa vitathatatlan. A Manchester City történetének legeredményesebb játékosa, egy igazi elit befejező. 10 szezont töltött el Angliában, öt bajnoki idényben is 20 találat felett termelt, végig nagyon stabilan szállította a gólokat és nagyon magas szintű teljesítményt tett le az asztalra. A 2017/18-as, illetve a 2018/19-es Premier League szezonban is kicsivel több gólt szerzett, mint amennyi a várható gólok mutatója(xG) alapján indokolt lett volna. Ez azért nagyon fontos, mert a helyzetkihasználás terén komoly gondokkal küzdött a katalán alakulat, szóval ebben a tekintetben lehet, hogy tud majd segíteni.

Azonban, az elmúlt bő 1 évben sokat hagyott ki sérülések miatt, ebben az idényben 19 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken csupán 6 találatot jegyzett. A visszatérése után nem került vissza a Man. City alapkezdőjébe, inkább a kevesebb téttel bíró meccseken játszott, aminek egyik oka a formahanyatlása volt ( a másik az, hogy Guardiola új rendszerébe nem illett bele ). Ennek következtében az a kulcskérdés, hogy ismét képes lesz-e azon a nagyon magas szinten – vagy legalább annak közelében – teljesíteni mint, amit korábban láttunk tőle. Nem az a lényeg, hogy középcsatár, hanem az, hogy milyen teljesítményt fog hozni. Abban az esetben, ha nem tud a korábbi formáját követve teljesíteni, akkor nem lesz hasznára a csapatnak, hiába center.

Figyelembe véve azt, hogy a napokban lett 33 esztendős, gyengébb idényen van túl és sérülések hátráltatták az elmúlt időszakban, feltétlenül kérdéses az, hogy milyen formát fog nyújtani. Azonban, biztosan nagyon motivált, megpróbálja minél jobb teljesítménnyel segíteni a csapatot, a váltás pedig új erőt, energiákat és löketet adhat neki. Továbbá, ingyen érkezett, a korábbi fizetése töredékéért. A klub jelenlegi nagyon nehéz gazdasági helyzete miatt nem volt reális opció az, hogy nagy összegért egy fiatal (pl. Haaland ) vagy egy karrierje csúcsán lévő (pl. Harry Kane) centert szerződtessenek, főleg úgy, hogy más posztokon is erősítésre van szükség. A vezetőség ezért valószínűleg úgy gondolkodott, hogy addig érkezzen egy átmeneti megoldás az argentin támadó személyében – nem kizárva, hogy jöhet még mellé a holland Depay is.

Agüero legnagyobb erőssége a helyzetkihasználása, de be tud szállni az összjátékba, be lehet vonni a passzjátékba. A 2018/19-es PL-szezonban meccsenkénti átlagban 4.32 alkalommal lőtt kapura, 1.5 kaput eltaláló lövése volt, illetve 0.90 npxG+xA-t termelt. A npxG/lövés mutatója 0.16 volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 16% volt az esélye annak (ez nagyon jónak számít), hogy a lövési kísérletéből gól születik. Összehasonlítási alapként Griezmann számai ezekben a mutatókban a 2020/21-es bajnoki idényben: 90 percenkénti átlagban 2.35 lövés, 1.04 kaput találó lövés és 0.62 npxG+xA. A francia játékos npxG/lövés mutatója 0.18-as értéket ért el.

Csodát vagy megváltást semmiképpen sem szabad várni tőle, de rövid távon pluszt tehet hozzá a csapat játékához, elsősorban gólok formájában. Ennek az igazolásnak a kapcsán nem mehetünk el szó nélkül Lionel Messi mellett sem: Agüero érkezésével Leonak ismét lesz egy játszótársa a pályán, azon kívül pedig egy barátja, hiszen ők már gyermekkoruk óta nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Az is egy érdekes aspektus, hogy Agüero szerződtetése milyen hatással lesz a támadósor összetételére. Egyelőre biztonytalan, de nem kizárható Dembélé és Griezmann maradása, Ansu Fati visszatér a következő idényre, sőt, Memphis Depay leigazolása is a levegőben lóg.  Ennyi játékos Messivel együtt már túl sok lenne a 3 posztra is (nemhogy kettőre, ha maradna a 3-5-2-es formáció), egy négy támadót tartalmazó felállás pedig már túlságosan offenzív lenne. Mindeközben pedig a védelem bőven erősítésre szorul…

npxG+xA: non-penalty expected goals and expected assists: Azt vizsgálja, hogy az adott játékos milyen minőségű helyzetekbe került és ő milyen minőségű helyzeteket alakított ki a társainak.

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát