Sid Lowe: Kétségbeesett próbálkozások Barcelonában a felesleg elengedésére és Messi megtartására

Sid Lowe a The Guardian hasábjain osztotta meg a nagyérdeművel gondolatait az FC Barcelona nyári feladataival kapcsolatban. Az újságíró megpróbálta körbejárni a klub legnagyobb problémáit, beleértve Messi szerződés hosszabbítását is. Görgetést követően az ő gondolatait olvashatjátok Laporta nyári hadműveleteiről.

Lionel Messi munkanélküli. Aggodalomra viszont semmi ok, Leo marad Barcelonában, vagyis remélhetőleg marad és minden rendben lesz. A kérdés valójában az, hogy tényleg minden rendben lesz-e. A maradáshoz a költségek csökkentése mellett a bevétel növelése is feladat, hisz csak megfelelő pénzügyi mérleg mellett lehetséges az új szerződés aláírása Messi 18. szezonjára annál a klubnál, ahol az argentin maradása most tényleg mindennél fontosabb. Ehhez viszont találnia kell a vezetésnek valahogy, bárhogy minimum 100 millió eurót, hogy utána az a kérdés következzen: kivel fog majd pályára lépni?

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba! 

A távozási kérelmét követően egy évvel Barcelonában senki sem fél Messi távozásának lehetőségétől. Ugyanis a múlt a héten – a szponzori nyomásra is reagálva – a spanyol médiában megjelent az információ, hogy megszületett az egyezség a katalán óriás és Messi között az új szerződést illetően, ami az argentint további 5 évre kötné a klubhoz. Ezzel Laporta egyik legfontosabb ígéretét teljesítette. Azaz teljesíti majd, ha majd az ügylet hivatalossá válik. Ennek pedig akadálya van: még nem lehet aláírni.

Addig is Messi hivatalosan klub nélkül játékos, akinek már 25 napja nincs aktív szerződése és 13 éves kora óta először nem tartozik a Barcelona kötelékébe. Július elsejét követően ugyanis már nem szerződés hosszabbításnak minősül, hanem új igazolásnak Messi, akit a fizetési sapka miatt egyelőre nem regisztrálhat a klub. Ez vonatkozik a többi érkezőre is: Sergio Agüero, Eric García és Memphis Depay ugyanebben a cipőben járnak, akik szabadon igazolható játékosként érkeztek Nou Campba. Rajtuk kívül még Emerson Royal érintett, akit a Betistől vásárolt vissza a Barcelona és ez a probléma kihat majd az összes későbbi érkezőre, ha lesz még ilyen egyáltalán.

Jó hír, hogy még mindig van egy hónap hátra, amely idő alatt még manőverezhet a klub; a rossz hír viszont az, hogy rengeteg a tennivaló. Messi szerződése ugyan létfontosságú, de ez csak egy lépés a sok közül és egyik sem lesz ennél könnyebb feladat. Laporta javított a Bartomeu által mélypontra juttatott Messi-kapcsolaton, ennek is köszönhetően a hatszoros aranylabdás játékos beleegyezett az 50%-os fizetéscsökkentésbe, ami nagyjából 45 millió eurót jelent, adózás után pedig nagyságrendileg 20 millió eurót – még akkor is, ha 5 évre elosztva nagyjából jelenlegi pénzénél marad Messi. Most pedig több játékosnak is követnie kell az ő példáját. Minél több ilyen fizetéscsökkentésre van szükség ahhoz, hogy Messi ne távozzon.

A Messivel való tárgyalás a tervezettnél tovább tartott, mert ki kellett alakítani egy megvalósítható pénzügyi koncepciót, amelyet a ligával és az adóhatósággal is külön véleményeztettek. Bár most a megegyezezés már megvan, jelentős probléma, hogy az elképzeléseket a valóságba is át kell ültetni. Röviden el kelle engedni játékosokat ahhoz, hogy újak érkezhessenek.

A Barcelona teljes adóssága 1,173 milliárd euró körül mozog. A pénzügyi helyzet áttervezésére télen 525 millió euró kölcsönt igényelt és kapott a Goldman Sachs-tól, mialatt a játékosok is beleegyeztek fizetés halasztásba még novemberben. Laporta megerősítette, hogy a Barcelona bérköltsége a bevétel 110%-át teszi ki. „Nem felelünk meg a pénzügyi fair play elvárásainak,” – jelentette ki az elnök. Kis túlzással ezzel azt mondta Laporta, hogy a Barcelona jelenleg nem tudja kifizetnia a játékosait.

Ezt viszont még a Barcelonában sem szabad. 2019-20-ban a fizetési sapka 671, az elmúlt szezonban pedig 347 millió euró volt. A következő idényre vonatkozóan még nincs hivatalos adat, de várhatóan 200 millió környékén lesz a plafon. A spanyol fizetési sapka a bérek adózás előtti költségére vonatkozik és nem utólagos büntetés kiosztásokkal kezelik, hanem már előzetesen meg kell felelni az elvárásoknak. „Nem nézünk félre”, figyelmeztetett Javier Tebas, a liga elnöke. Ugyan a liga sem szeretné elveszíteni Messit, de a fizetési sapkát illetően nem hajlandóak tárgyalásokba bocsátkozni.

Ez azt jelenti, hogy az új igazolások – köztük Messivel – nem regisztrálhatóak mindaddig, míg a klub nem felel meg az előre meghatározott pénzügyi feltételeknek. A klubnak hosszú utat kell megtennie ezen megfelelőség érdekében. Tebas egyeztetett a Laportával a korlátozásokról, elvárásokról majd egy egyszerű példával leírta, hogy mi az elvárás: 1 euró beruházásra 4 euróval kell csökkenteni a költségeket. Tehát ha az új kiadások összege 50 millió euró, akkor 200 millió euróval kell csökkenteni a költséget.

A koronavírus nagyjából 350 millió euró veszteséget okozott a klubnak, de fennálló problémák nem a köthetőek csak a pandémiához. A felelőtlen túlköltekezés viszont annál inkább, mivel a fizetések meghaladták a költségvetés 70%-át, ami már bőven a biztonságosnak mondható érték felett van. Emellett olyan gigantikus kiadással járó átigazolásokat hajtott végre a Bartomeu vezette elnökség, ahol a játékosok teljesítményükkel nem tudták visszahozni a rájuk fordított összeget, aminek köszönhetően a piaci értékük is jelentősen zuhanáson ment keresztül leigazolásuk óta. Tebas nyilvánosan kritizálta ezt a hozzáállást, mivel szerinte ez „nem normális”, aminek köszönhetően mindenféle védelem nélkül maradtak. Így amikor a koronavírus beütött, az komoly ütéseket mért a felelőtlen gazdasági döntéseket hozó klubra.

Vannak ugyan hosszútávú és nagyon súlyos problémák, de a rövidtávú gondokat kell mielőbb kezelni még akkor is, ha az adósság emiatt tovább mélyülhet. „Ma eszünk, holnap éhezünk” szólás érvényes most a katalán csapatra, ugyanis ha ma nem eszik a klub, már nem lesz holnap: nem lesz csapat, tehát Messi sem.

A Barcelona feladata tehát egyszerű: mindenhol pénzt kell megspórolnia, ahol csak lehetséges. Gerard Piqué, Marc André ter Stegen, Frenkie de Jong és Clément Lenglet már beleegyezett a fizetéscsökkentésbe. Jordi Alba és Sergio Busquets pedig tárgyalnak a klubbal a bérüket illetően. Carles Aleñá már Getafe játékos 5 millió euró ellenében, Junior Firpo 15 millió euróért került Leeds-be, míg Jean-Clair Todibo Nice csapatába igazolt 8,5 millió euróért. Francisco Trincão kölcsönben a Wolves játékosa lett, 25 millió eurós opcionális kivárlási árral. Matheus Fernandes és Juan Miranda szerződését felbontotta a klub a lehetséges későbbi költségek ismeretében is. A tavasszal berobbanó tehetséges, Ilaix Moriba pedig figyelmeztetve lett, ha nem hosszabbít, kikerül a csapatból.

Minden apróság segítség, de ez nem elég. Miért is engednéd el, mondjuk, Martin Braithwaite-et, ha az ő fizetésén alig spórol a klub az óriási adósságához képest?

Emiatt (is) került Samuel Umtiti átadólistára. Hozzá hasonlóan Miralem Pjanić számára sincs maradás, aki – bár a könyvelés szerint 70 millió euróba került a klubnak – lényegében az Arthur-üzlet részeként érkezett a klubhoz. A bosnyák játékos inkább pénzügyi, mintsem sportszakmai igazolás volt, csak egy újabb rövidtávú megoldás, ami hosszútávú problémát generált a katalán óriásnak, köszönhetően az éves amortizációnak. Ott van még Philippe Coutinho, akitől már jó ideje próbál megszabadulni a Barcelona, sikertelenül, ráadásul a levegőben lóg még egy, a Liverpool számára kifizetendő tétel, amennyiben a brazil játékos 100. alkalommal is pályára lép a katalán klub színeiben. Plusz van még Ousmane Dembélé, aki ráadásul megint sérült.

Utóbbi három játékos közel 350 millió eurójába került a klubnak. A Barcelona jelenleg az előbbi összeg tizedét is örömmel fogadná értük, de nem egyszerű értékesíteni ezeket a játékosokat a jelenlegi piaci helyzetben, főleg amikor ilyen kiszolgáltatott helyzetben van a klub.

Ugyanis van valami még annál is rosszabb, amikor pénzügyi válsában vagy: ha mindenki tisztában van azzal, hogy pénzügyi válságban vagy. Közel lehetetlen lehetséges vásárlót találni ezen játékosokra a hatalmas fizetésük miatt és akkor is csak olyan klubok jelentkeznek majd, akik tudják, hogy mennyire rossz helyzetben vagy és nem félnek majd ezt az előnyös pozíciót kihasználni.

Minden út Griezmannhoz vezet, aki összeegyeztethetlen Messivel. Nem a pályán, hanem azon kívül: nem azért, mert meg szeretnének, hanem mert meg kell szabadulni a franciától, hacsak nem történik valami csoda. Rövidtávon az ő távozása járna a leggyorsabb segítséggel. Talán az egyetlen elfogadható lépés ez lenne.

Griezmnn esetén nem is a fizetés a probléma fő forrása: bár a 20 millió euró fizetés sem kicsi, de ezzel nincs is a top négyben a klubon belül, hanem az amortizáció, ami a nyakánál fojtogatja a klub könyvelését. Pillatnyilag 70 millió euró környékén áll ez az érték, amire megoldást kell találni, beleértve a sajtóban már megjelent Saúl Ñíguez-Griezmann cserelehetőséget az Atlético Madriddal (ami viszont egyelőre mégsem tűnik megvalósíthatónak – a szerk.). Nem könnyű és nem lenne is lenne teljesen tökéletes megoldás, de valamit ki kell találni.

Az FC Barcelona azzá a csapattá vált, ahol mindenki eladható, kivéve Messit, akit még nem tudtak szerződteni.

***

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba!