De tényleg csak a LaLigán múlt?

A kérdés nyilvánvalóan a Messi-ügyhöz kapcsolódik, hiszen mindenki azt szeretné tudni, hogy vajon miért alakult így, és miért vett gyökeresen más fordulatot Messi ügye ahhoz képest, ami előtte heteken át ismert volt.

Mert megállapodás volt, a kérdés csak az, hogy a LaLigánál sikerül-e jóváhagyatni ezt a szerződést, és Messit, mint kvázi igazolást. Ez utóbbira hivatkozik Joan Laporta elnök, hogy miért nem sikerült, de azt is mondta, hogy nem akarta 50 évre elzálogosítani az audiovizuális jogokat. Ha igaz, akkor ő a LaLiga CVC megállapodásra utalt. De még sincs egyértelmű válasz, hogy egy alkura mondott nemet Laporta és a Barcelona, és ezért nem lehetett Messit sem beíratni, mint új igazolást, vagy attól függetlenül, hogy mit támogatott Laporta a LaLiga ügyei közül, semmiképp sem sikerült volna Messi szerződését behozni újként.

CVC – LaLiga

Az ismert, hogy a LaLiga egy pénzügyi injekciót készített elő az összes első és másodosztályú klub számára azzal, hogy megállapodásra jutott a CVC Capital Partners nevű befektetési alappal összesen 2700 millió euróról. Ezt a pénzt nem azonnal, hanem évek alatt kapnák meg a klubok, és ennek csak a 15 %-a lenne használható átigazolásokra, a többit a kluboknak infrastrukturális fejlesztésekre és a klub fejlesztésére kellene költeniük. Mint minden szponzori vagy befektetési ügyben mindig vár a másik fél is valamit cserébe. Jelen esetben a CVC 10 százalékát kapná meg a LaLiga bevételeinek, azonban ezt nagyon hosszú időre, 40 évre.

40 év még más időszakokban is rengeteg idő, de figyelembe véve a futball fejlődésének az ütemét, és azt is, hogy pont mostanában aktív a szuperliga témája is, valóban kivételesen hosszú elköteleződésről lenne szó. Ez a része természetesen erősen megkérdőjelezhető egy ilyen megállapodásnak. Ehhez elég visszaemlékezni arra, hogy milyen összegek forogtak a fociban a 2000-es évek elején, Laporta első elnöki ciklusa alatta, és milyenek vannak most. És figyelembe véve az üzlet fejlődését, kockázatosnak látszik 40 évre eladni valami nagyon értékeset.

De ha a Barcelona támogatná a CVC megállapodást, akkor Messi maradhatott volna?

Ez az, amire Javier Tebas, mint LaLiga elnök azt mondja, hogy igen. Ha valóban neki van igaza, akkor felmerül a kérdés, hogy Joan Laporta jó döntést hozott-e, hiszen Messi távozásának nagyon-nagyon sok következménye van, ezek túlnyomó többsége erősen negatív az FC Barcelonára, arról nem beszélve, hogy annyira semmi nem viselte meg a szurkolókat még az elmúlt években sem, mint ez a fejlemény. De az is tény, hogy ezek a negatív következmények Messi távozásával azért messze nem 40 éves időtartományra hatnak.

És ha az új igazolásokat sem sikerült jóváhagyatni a LaLigával?

Ez esetben megkérdőjelezhető Javier Tebas állítása is. Joan Laporta ugyanis azt mondta a bejelentés során, hogy a klub bevételeinek jelenleg a 110 százalékát teszik ki az első csapat bérköltségei. Ez könnyen elképzelhető sajnos – és ez egyértelműen az előző elnökség öröksége. Ha ez így van, akkor a LaLiga pénzügyi kontrollja miatt a Barcelonának az eladásaihoz mérten csak 25%-nyi új költség vezethető be. A probléma nem is a 25%-kal van, hanem azzal, hogy mennyi eladást, vagy más új bevételt sikerült eddig generálni. Mert nagyon keveset…

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

A Barcelonának bizonyos számítások szerint ezen a nyáron eddig mindössze 35 millió eurót sikerült bevételi oldalon elérnie, tehát ennek is csak a 25%-át használhatja az új igazolásokra és a fizetéseikre.

Az összegeket teljes mértékben nem tudjuk validálni ezen a ponton, de az igaz lehet, hogy ennél sokkal több pénzre, új bevételre lenne szükség ahhoz, hogy Messit és az új igazolásokat együttesen be lehessen vezetni a Ligánál. Messi csökkentett fizetéséhez is legalább 150-160 millió eurós bevételre vagy fizetés csökkentésekre lenne szükség, az új igazolások, mint Agüero, Memphis, Eric García és Emerson pedig további 145 millió euróra. Arra, amiről mi is írtunk közel két héttel ezelőtt. Messi esetében úgy jön ki a 150-160 millió, hogy neki a bruttó fizetése 40 millió euró körül mozgott volna, ennek a négyszerese kellene tehát a másik oldalon.

Az idő szorít a bajnoki rajttal, és ha nincsenek eladások, nincsenek esetleg új szponzorok, vagy fizetés csökkentések, akkor a Barcelona még az új igazolásait sem tudja jóvá hagyatni. Ilyen alapon pedig megkérdőjelezhető az is, hogy Joan Laporta miért mondta a bejelentéskor, hogy Messi fizetése nélkül megoldható lehet az új igazolások bevezetése. Valóban ez az igazság, vagy csak kincstári az optimizmusa? Mert a reális számítások szerint, amit fentebb levezettünk, nem látszik, hogy hogyan lehet négy játékost is behozni a fizetési limit alá.

Mindenesetre arra a kérdésre, hogy mennyire állt távol a Barcelonától Messi szerződése, és jóvá hagyta volna-e a LaLiga, arra válasz lesz valamennyire az is, hogy mi történik péntekig. Ha a Barcelona be tudja nevezni az újakat, akkor az inkább Tebas állítását támasztja alá Messi ügyben, ha nem, akkor inkább az inkább Laportáét, miszerint olyannyira eladódott a Barcelona, és olyan nagyok a jelenlegi pénzügyi problémái, hogy Messi szerződése csakugyan lehetetlen kategória volt. Természetesen feltételezve azt is, hogy valóban lehetetlen feladat eladni a keret játékosait, vagy elérni jelentős fizetés csökkentéseket a keret tagjainál.

Mert az nem vitás, hogy a bajok forrása az elmúlt évek klubvezetésében keresendő. És így a Messi-ügy alakulása is jelentős részben. De az még nem látszik tisztán, hogy pontosan mi és hogyan zajlott a két fél és a LaLiga között, mi volt megbeszélve és mi nem, mi volt reális és mi nem? Tényleg egészen más a helyzet, ha Laporta igent mond a CVC Capitals megállapodásra, vagy ez nem változtatta volna meg a Messi-ügyet?

Ezekre a kérdésekre nagyon kellenének válaszok, mert Messi távozása olyan kaliberű csapás a Barcelona szurkolóira, amihez nem ér fel egy vereség sem, ahogyan a döntés maga is olyan hullámokat ver majd, ami évekig érezhető lehet.