Coutinho távozásával és Umtiti hosszabbításával Ferran nevezése megoldva

Majdnem négy évvel azután, hogy Josep Maria Bartomeu vezetősége 2023 nyaráig meghosszabbította Samuel Umtiti szerződését, Joan Laporta megduplázta a tétet, és a Barça hétfőn hivatalosan is bejelentette a francia középhátvéd szerződéshosszabbítását, amely most már 2026 nyaráig szól. Philippe Coutinho távozásával és Umtiti fizetéscsökkentésével ugyanakkor megnyílt az ajtó Ferran Torres nevezése előtt, ennek az elérése volt a legfőbb cél Barcelonában januárban, ez pedig sikerült.

Nyilvánvaló, hogy Umtiti hosszabbítása nem csak egy egyszerű szerződéshosszabbítás, hanem ennek van egy gazdasági háttere is, hiszen ez volt az egyik lehetséges képlet, amellyel a Barça képes megfelelni a LaLiga fizetési maximumokra vonatkozó szabályainak, és emellett Ferran Torrest is sikerül nevezni a sorozatokba, aki a Barça hivatalos közleménye szerint már megkapta a játékengedélyt az orvosoktól, miután felépült a sérüléséből, a probléma már csak az, hogy Pedrivel együtt hétfőn újra pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, így szinte esélytelen, hogy a kerettel együtt Szaúd-Arábiába repüljenek és játékra jelentkezzenek a Spanyol Szuperkupában.

A Barça “nyilvánosan” kifejezte háláját “az erőfeszítésért” és “szeretetért”, amit Umtiti a klub iránt tanúsított. A SER Catalunya információira hivatkozva egybehangzó spanyol lapértesülések szerint a védő 10%-kal csökkentette a fizetését, és ezáltal öt év múlva kapja meg azt az összeget, amit a következő másfél évben kellett volna. A Barça tehát nem halasztja el a fizetését, de a francia öt év alatt kapja meg a még hátralévő összegeket. Viszont cserébe van egy olyan záradék is a játékos új kontraktusában, miszerint 2023 nyarán ingyen távozhat a klubtól, ha ezzel a lehetőséggel akkor élni szeretne.

Ez a hosszabbítás önmagában persze nem azt jelenti, hogy Umtiti 2026-ig garantáltan marad Barcelonában, de azzal, hogy a keresetét sikerült “csökkenteni” és csak néhány év múlva kapja meg azt az összeget (amennyiben marad), amit eddig kapott volna, a Barça időt nyert és ez nagyon fontos a jelenlegi nem túl jó gazdasági helyzetben, továbbá ezáltal Ferran nevezése is lehetséges volt.

Egyszóval a Barça nem lehetett teljesen elégedett a Coutinho átigazolásából származó megtakarítással (ez önmagában Ferran regisztrációjához még nem lett volna elég – a Szerk.) a LaLiga kettő az egyhez való szabálya miatt, kellett még egy lépés, és Umtiti szerződéshosszabbításával az eddig rendkívül magas bértömeg egy része felszabadult, ennek a két ügynek a lezárása pedig lehetővé tette Ferran Torres nevezését.

***