Kulcsemberből feláldozható lett? De Jong Barçás jövőképe

A Barcelonában több pozitív élmény van, mint negatív a Real Madrid elleni meccs után, de ez nem igaz minden játékosra. És különösen nem Frenkie de Jongra. Húzóembernek jött, volt, hogy az is volt, ám most nem az. És nem úgy fest, hogy Xavi alatt az lesz, még ha korai is ezt kimondani.

A Real Madrid elleni meccsen ő volt a hosszú sérülés és Covid után azonnal kezdő Ferran Torres mellett Xavi első cseréje a szünetben. Természetesen igaz lehet, hogy nem volt tökéletes állapotban, de a csapatnak nagyon keveset tudott adni, és ez inkább tendencia most már. Nem lehet ráismerni, a tavalyi szezonban látott jobb, eredményesebb játékához képest különösen nem. Arról nem beszélve, hogy Xavinak más stílusú középpályásokra inkább lehet szüksége, mint rá, látva Pedri visszatérését, a hatását a játékra, illetve Gavi és Nico fejlődését.

A Madrid ellen nem volt jelen a játékban, nem ért fel a kapu elé második vonalban sem, de fizikai erőt sem tudott felmutatni a védekező munkában. Nem volt meglepetés, hogy első csere volt, és utána Pedrivel lényegeset javult a Barça játéka.

De Jong a “Haaland álom” tükrében

Nem titok, hogy a Barcelona vezetésének nagy álma, hogy valahogyan hozzák Katalóniában Erling Haalandot. Ehhez nem elég már csupán valahogy “kidobni” a keretből olyanokat, akik csak a pénzt viszik, de nem teljesítenek, mint Umtiti vagy Coutinho. Ehhez vagy bármilyen más nagyobb átigazolási álomhoz, ami jelentős erősítést jelentene a kereten, el kell adni játékost, játékosokat, olyanokat, akiknek jelentős piaci értéke van. Frenkie de Jong ilyen, a Transfermarkt szerint 70 millió eurót ér még most is. A Barcelonát terhelő pénzügyi fair play részleteiről itt írtunk.

Ha nem Haaland jön, akkor is szükség lesz új középcsatárra és más játékosokra is, mert újra kell építeni a csapatot, és mindent nem lehet az utánpótlásból megoldani. De Jongért pedig tud kapni jelentős mennyiségű pénzt a Barcelona anélkül, hogy nagyon meggyengülne a középpálya. Mert Busquets továbbra sem fog kimaradni, Pedri helye garantálnak látszik, Gavi és Nico a La Masíából érkezve jól állnak Xavi hierarchiájában és úgy tűnik, beleillenek az elképzeléseibe.

De Jong nagyon könnyen stabilan hátrább szorulhat ebben az új rendben, és most tavasszal találkozhat egymással a sportszakmai szituáció, illetve az anyagi szükség. Mert ha nélkülözhetővé válik, olyanná, aki nélkül nem rosszabb a középpálya, és csak a negyedik a rangsorban, mint most körülbelül, akkor őt a nyáron pénzzé akarja majd tenni a Barcelona, egyszerűen azért, mert kell a forrás olyan valakire, aki többet tud hozzáadni a csapat összteljesítményéhez.

Az persze valószínű, hogy a nagy álmokhoz önmagában nem lenne elég De Jong feláldozása, de ez már egy újabb kérdés, és az ő helyzetén nem változtat. Ezen ő maga tudna változtatni nagyon jó tavaszi teljesítménnyel.