Frenkie de Jong helyzete bizonytalan, már elképzelhető a távozása

Frenkie de Jong eddig kategorikusan cáfolt minden hírt az esetleges távozásával kapcsolatban, azonban a napokban már nem fogalmazott egyértelműen, mikor az újságírók kérdezték őt a jövőjéről. A kérője továbbra is a Manchester United, akik megtették az első ajánlatot érte. Frenkie gyerekként nagy culé volt, álmai között szerepelt, hogy egyszer a Barcelona játékosa legyen, azonban a United új holland edzője, és a Barça gazdasági kényszerhelyzete megszakíthatja ezt az álmot.

Joan Laporta június 11-én, szombaton világossá tette: „Készen állunk arra az esetre, ha el kell adnunk egy nagyon fontos játékost, akkor azt megtegyük.” És a mai napig Frenkie de Jong az egyetlen, akinek az eladása a legtöbb bevételt hozhatja a Barcelonának, neki van a legnagyobb piaci értéke, ő az egyik legtehetségesebb labdarúgó a keretben, és a hírek szerint a Barça kapott már egy első ajánlatot a Manchester Unitedtől: 60 millió euró fix, plusz 20 millió különböző célok teljesülése esetén. Ez az összeg inkább kevésnek számít, mint hogy egy bomba jó üzlet lenne, mert három éve 75+11 millióért érkezett, a CIES intézet pedig 100 millió fölé teszi az értékét. Persze nem is tragikusan kevés, a Transfermarkt például jelenleg csak 60 millióra értékeli, ahogy a pénzügyi nyereség lenne fizetésének megspórolása is. Frenkie de Jongnak évről évre növekszik a nettó jövedelme, most a negyedik évben már 13 millió euró lenne a hírek szerint, bár a holland játékos egyik nyilatkozatában megemlítette, hogy hajlandó lenne engedni belőle. Távozása megoldaná a gazdasági problémák egy kis részét, a Barcelona levegőhöz jutna, de önmagában biztosan nem lenne elég. A 2026 júniusáig tartó szerződéssel rendelkező holland azonban nem könnyíti meg a Barcelona dolgát, bizonytalanságban tart mindenkit, nyilatkozatai – már – nem egyértelműek.

Frenkie de Jong néhány nappal ezelőtt úgy vélekedett a Barçától való feltételezett távozásáról, hogy „inkább maradok. A Barcelona kicsi korom óta az álmaim klubja. Ha mások hívnak, természetesen felveszem a telefont, de nem akarok pletykákról beszélni. Jól érzem magam Barcelonában.

Azonban a Nemzetek Ligája mérkőzések során megnyilatkozásaiban némi változás volt tetten érhető. A belgák elleni válogatott mérkőzés után Frenkie de Jong, amelyet a hollandok nyertek 4-1-re idegenben, a következőket nyilatkozta: „Ez a stílus sokkal jobban áll nekem, mint a Barçáé. Nagyon másképp játszom itt (Hollandiával), mint a Barcelonában. Azt hiszem, ez sokkal jobban megfelel nekem.

A június 11-i Lengyelország elleni holland meccs után viszont a klubváltásról már titokzatosan nyilatkozott. Az ESPN kérdésére, hogy lecseréli-e Barcelona strandjait Manchester hideg levegőjére. Nevetve válaszolt: „Nem mondhatok semmit.

A 25 éves válogatott játékos mindig is világossá tette, hogy sikeres akar lenni a Camp Nouban, ahová 2019 nyarán érkezett. Egészen néhány nappal ezelőttig esze ágában nem volt távozni, és Xavi jövőbeli projektjére összpontosított, egy edzőre, akit csodál, és akivel úgy gondolja, hogy tovább tud fejlődni. De a bevételre szoruló Barcelona nyomása, és Teng Hag a Manchester United trénerének ragaszkodása, aki már korábban az Ajaxban edzette Jongot, kétségeket ébresztett benne.

Rafael Van der Vaart, korábbi holland labdarúgó úgy nyilatkozott Frenkie de Jongról: „Frenkie helyében a Manchester Unitedhez igazolnék, ez lenne számra az ideális megoldás. Ott van egy edző, aki pontosan tudja, hogy mire képes.” …. „Vannak olyan játékosok a Barçában, akik ugyanazt a szintet képviselik, mint Frenkie, talán jobbak is nála… A Unitednél inkább a holland válogatottal játszhatna. Ott ő az egyetlen a maga nemében.

Jövője azonban még nem világos. Angliában az elmúlt órákban azt hangoztatják, és a média szinte meg van győződve róla, hogy Manchesterbe költözik, mert a holland tréner nyomást gyakorol rá, hogy fogadja el a környezetváltozást, mert sokkal jobb játékossá válhat a Unitedben. De a Barçánál még mindig nem erősítették meg, hogy a holland középpályás, aki Xavi rendszerének alapembere Busquets és Pedri mellett a középpályán, tényleg eladásra kerülne-e, vagy hogy tényleg belemenne-e Frenkie a váltásba. Az idő mindenesetre szorít, ez az eladás, illetve a június 16-i küldöttgyűlésen jóváhagyásra kerülő eszközeladás húzhatja ki a Barcelonát az intenzív osztályról – a hónap végéig kellene a szezon pénzügyi eredményét pozitívan zárni. Frenkie-n is múlik a döntés, sikerül-e ez a Barcelonának, mert a klubnál valószínűleg már eldöntötték, van az a pénz, amire igent fognak mondani.