Dani Alves nem hosszabbít, fél év után távozik

Dani Alves nem hosszabbítja meg a június 30-án lejáró szerződését a Barçával. Szerdán maga Xavi Hernández vette fel a kapcsolatot a veterán védővel, hogy tájékoztassa őt a döntésről. A fő érv az volt, hogy nagyon kevés játéklehetőséghez tudna csak jutni a következő szezonban, Alves pedig szeretne rendszeresen játékban lenni, hogy a katari világbajnokságon részt tudjon venni a brazil válogatottal, másrészt több alternatíva is lenne erre a posztra. 

Xavi mindenesetre személyesen is megköszönte neki a Barcelonánál töltött hat hónap alatt tanúsított profizmusát és erőfeszítéseit.

Nyilvánvaló, hogy Sergi Roberto hosszabbítása, Sergiño Dest egyre biztosabbnak tűnő maradása és César Azpilicueta esetleges érkezése miatt a jobbhátvéd poszton elegendő alternatívával lehet tervezni a következő szezonra, így Alves jelenléte szinte lehetetlennek tűnt, még akkor is, ha ő arra is nyitott lett volna, hogy csak néhány hónapra írjon alá.

A brazil megerősítette távozását a klubtól, az Instagramon egy levélben búcsúzott a szurkolóktól: „Most itt az ideje, hogy elbúcsúzzak. Ez egy csodálatos nyolc év volt, amit ennek a klubnak szenteltem, de mint az élet minden területén, az évek itt is múlnak, és az utak néha elválnak egymástól. Megpróbáltak elbúcsúzni tőlem 2016-ban, de nem sikerült nekik. Sok év telt el azóta, amíg a futball és az élet úgy döntött, hogy lehetőséget ad arra, hogy visszajöjjek ide, hogy elbúcsúzhassak. De nem szeretnék elbúcsúzni anélkül, hogy köszönetet mondanék mindenkinek, aki a reflektorfény mögött áll. Szeretném megköszönni a személyzetnek is a lehetőséget, hogy visszatérhettem, és újra viselhettem ezt a csodálatos mezt. Remélem, nem fog hiányozni nekik az őrületem és a mindennapi jó hangulatom. Remélem, hogy akik maradnak, azok megváltoztatják a klub történetét. 23 címet nyertem: kétszer a tripla, egyszer pedig hat trófea megnyerése is összejött egy év alatt. Egy nagyon szép ciklus a végéhez közeledik. VISCA AL BARÇA örökre!”

Végül sportszakmai okok győztek, és Alves nem marad a Barcelonánál. A játékosnak most olyan csapatot kell találnia, amely a következő hónapokban is magas szintű versenyben tartja, hogy a világbajnokságra a legjobb fizikai állapotban érkezzen. Alves mindenesetre 39 éves kora ellenére megmutatta, hogy még mindig megvan benne a potenciál, hogy továbbra is az elitben játsszon, és biztosan talál majd olyan célállomást, amely garantálja neki azokat a játékperceket, amelyeket a Barcelonánál nem kaphatott meg.

Második, fél évig tartó barcelonai pályafutása úgy ér véget, hogy nem tudott újabb címet hozzátenni sikeres profi karrierjéhez – még mindig ő a legtöbb trófeával rendelkező játékos a történelemben, összesen 42-vel -, de a pályán több mint figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, és a második helyre segítette a csapatot a LaLigában.

***