Miért nem szerződtet már játékosokat a Barça?

Június 16-i közgyűlés utórezgése

Az egy héttel ezelőtti közgyűlés eredménye olyan volt a Barcelonának, mint az oxigénpalack a hegymászónak a ritka levegőjű térben. Nyilvánvaló, hogy Joan Laporta és Eduard Romeu diadala volt a június 16-i közgyűlés, mert meg tudták győzni a kétkedőket, hogy eladhassanak néhány Barça-tulajdonrészesedést, amelyek 600 milliót hozhatnak a Barcelona konyhájára. Ezek fontos pénzügyi manőverek, amelyek néhány új játékos szerződését eredményezhetik. Ehhez azonban még sok időre lesz szükség.

De eme jó hírek ellenére azonban a valóság az, hogy ma még nem érkezett egyetlen egy euró sem a Barça kasszájába, még nincs itt az ideje az aláírásoknak. Amíg ezek az eszközeladások nem realizálódnak, addig nem is lehet újabb játékosokat szerződtetni, La Ligában regisztrálni. Ezt egyébként a gazdasági alelnök, Eduard Romeu is elismerte, hogy ma még nincs itt az ideje az egyébként aláírt szerződésekkel rendelkező Christensen és Kessié regisztrálására.

A többi új, potenciális játékosjelöltekkel vélhetően nagyon jó hangulatú, konstruktív tárgyalások folytak, de ennél konkrétabb döntést a jelen helyzetben a Barcelona vezetői nem hozhattak. Vagyis Lewandowskival, Raphinhával, Azpilicuetával vagy Marcos Alonsóval vélhetően már megbeszélték, hogy milyen fizetési feltételek mellett jöhetnének, és ezeket a feltételeket a játékosok el is fogadták, de maximum idáig jutottak a megbeszélések valószínűleg konkrét szerződések aláírása nélkül.

Találgatások, becslések vannak arra nézve, hogy mennyi pénz fog becsengeni a kasszába, de jelenleg a Barcelona nem tudja pontosan, hogy mennyi pénze is lesz, és a pénz egyelőre nincs is meg, így szerződéseket hivatalossá tenni nem is lehet.

Az eszközök, a tulajdonok eladása egy hosszadalmas folyamat: először tendereztetik azokat, a bejövő ajánlatokat kiértékelik, kihirdetik a győztest, a szerződést közösen elkészítik, elfogadják, azt aláírják, és végül az eurómilliók megérkeznek a Barcelona kincstárába. A Barcelona ugyanezen okból nem tud konkrét ajánlatot tenni új játékosoknak, mert nem ismert a rendelkezésre álló pénz mennyisége sem. Vélhetően egy prioritás lista lesz felállítva, és a rendelkezésre álló pénz függvényében nyílnak meg a kapuk az új futballisták előtt. Jelenleg a szándékok megtárgyalhatóak, de ennél több nem lehet.

A helyzet tehát továbbra is megrekedt állapotban van. Igaz, a kilátások azért sokkal jobbak, mert a klub már tudja, hogy néhány százmilliót érő kereskedelmi megállapodást be tud hajtani majd valamikor, de még hosszú út áll  a Barça előtt.

A fókusz most a pénzügyi év június 30-i lezárásán van, már többször deklarálták a Barcelona vezetői, hogy három év után nyereséggel szeretnék zárni az évet. Utána következhet a csapat megerősítése a pénzügyi fair play tiszteletben tartásával, és erre van még néhány hét. Mindeközben az új játékosok várnak, a kérdés az, hogy meddig. Néhányuknak több ajánlatuk is van, ráadásul a Barcelona jelen esetben felelősen csak annyit tud mondani, hogy „valószínű ki tudunk vásárolni, úgy néz ki, hogy meg lesz a pénz a béredre”.

A bizonyosságig még várni kell a játékosoknak és a szurkolóknak is, azonban senki ne reméljen gyors bejelentéseket. „Türelem és idő, erre van most szükségünk” – ahogy Romeu alelnök már többször hangsúlyozta.