Frenkie egy feltétellel maradhat: csökkentenie kell a keresetét

Xavi vázolta Frenkie de Jongnak a jelenlegi helyzetet és a szándékait a jövőre nézve

A nyár egyik legnagyobb kérdése az a Barça háza táján, hogy Frenkie de Jong maradni fog-e a csapatnál. Amennyiben csupán a sportszakmai szempontokat vennénk figyelembe, akkor ez aligha lenne kérdés, de a holland fizetése drasztikus módon megemelkedik a következő szezonban, ezt a klub aránytalannak tartja a teljesítményéhez képest, továbbá ez a Laporta és a vezetőség által meghatározott fizetési limiten is jócskán túl van. Xavi közölte vele, számítana rá, de a maradásához jelentősen csökkentenie kell a keresetét. A döntés a játékos kezében van.

Xavi Hernández nem akar semmit a véletlenre bízni és nem akar elvarratlan szálakat hagyni. Tisztában van azzal, hogy a játékosok leigazolásához a klubnak meg kell szabadulnia a jelenlegi keret néhány magasan fizetett játékosától, vagy néhányuknak csökkenteniük kell a keresetüket. Az egyik ilyen Frenkie de Jong, akinek az idei szezontól kezdve bizarr módon megemelkedik a fizetése, ugyanis Bartomeu elnöksége egy ilyen kitételt is belefoglalt annak idején játékos szerződésébe.

A holland középpályásnak a Barça bruttó 30 millió euró körüli összeget fizetne az előttünk álló idényben, amit a klub teljesen aránytalannak tart a teljesítményéhez képest, főleg úgy, hogy az új, Laporta által meghatározott bértábla 20 millió euróban szab határt. Xavi ezzel a helyzettel szembesülve úgy döntött, hogy beszél Frenkie de Jonggal, hogy világossá tegye szándékait.

A mester először is hangsúlyozta, hogy számít rá és egy fontos játékosnak tartja őt a projektjében, valamint, hogy nem csak középpályásként játszhat majd a maradása esetén, hanem az a szándéka, hogy más posztokon, például középhátvédként is szerepeltesse, ahogy az az elmúlt két felkészülési mérkőzésén is történt, itt nagyobb szerepet szánna neki. De elmagyarázta neki a rideg valóságot is: ha részt akar venni ebben a projektben, akkor erőfeszítéseket kell tennie, és ez az erőfeszítés azt jelenti, hogy jelenlegi fizetését majdnem a felére kell csökkentenie. Xavi csak így tudja garantálni számára, hogy továbbra is a Barcelonában fog játszani.

Egyes források szerint Xavi és Frenkie elégedetten távozott a megbeszélésről, így úgy tűnik, a holland hajlandó arra, hogy gazdasági erőfeszítéseket tegyen az új érkezők nevezésének megkönnyítése érdekében. A Barça ezt jelenleg nem tudná egyikőjük esetében sem megtenni, mert ehhez fel kell szabadítaniuk bérköltséget, még akkor is, ha a második gazdasági intézkedés miatt a klub már kibújt a Financial Fair Play korlátai alól.

A klub a következő hetekben egy harmadik gazdasági intézkedést is szeretne bejelenteni, ami a Barça Studio egy bizonyos százalékát érintheti, tekintettel arra, hogy Frenkie végül maradni fog, és arra, hogy növelni kell a bevételeket, hogy nagyobb mozgásteret lehessen biztosítani a bérköltséghez.

Most a hollandnál pattog a labda. Amennyiben a Barçánál akar maradni, akkor ezt a lépést (fizetéscsökkentés) meg kell tennie, ha nem, akkor Xavi kénytelen lesz nélkülözni őt.

***