Hivatalos: A Barça eladta a Barça Studio 25%-át 100 millió euróért

A harmadik gazdasági intézkedés is aktíválva

Jules Koundé bemutatása alkalmával Joan Laporta klubelnök bejelentette, hogy a klub már egy harmadik gazdasági intézkedést is aktivált új azonnali bevétel megszerzése érdekében a Barça Studio 25%-ának 100 millió euróért történő eladásával. Laporta bízik abban, hogy ezekkel a lépésekkel a klub most már tudja majd nevezni az új érkezőit.

“Megállapodást kötöttünk a Barça Studios 25%-ának 100 millió euróért történő eladásáról. Eredetileg 49%-os eladásra kaptunk felhatalmazást a socióktól, ebből 25%-öt használtunk fel, mindezt pedig a Socios.com-mal kötött közös megegyezés keretein belül tettük meg.”

A Barcelona korábban már eladta a televíziós jogainak 10, majd 15%-át a Sixth Street amerikai befektetési vállalatnak, ez a két gazdasági intézkedés nagyjából 600 millió eurós azonnali bevételt jelentett, ehhez jön még hozzá további 100 millió euró a Barça Studio 25%-ának eladása miatt.

Ezzel a három gazdasági intézkedéssel Laporta elmondása szerint az új igazolások nevezése elől minden akadály elhárulhatott: “Amennyiben jók az értelmezéseink, akkor elvégeztük a feladatainkat, hogy probléma nélkül tudjuk nevezni az igazolásainkat. Optimista vagyok, remélem, a Liga is ugyanúgy látja a helyzetet, mint mi.”

A harmadik gazdasági intézkedés mindenekelőtt azért fontos, mert a klubnál úgy gondolják, hogy nem tudnák időben végrehajtani a fizetéscsökkentéseket azon játékosok esetében, akik messze túllépik a keretet, ezzel bebiztosítva az érkezők nevezését augusztus 13-ig. Azonban az teljesen egyértelmű, hogy ez egy olyan probléma, amelyet a vezetőség a következő egy éven belül szeretne orvosolni, hogy ilyen folyamatokra többet ehhez már ne legyen szükség a jövőben.

Mindenesetre ennek ellenére a katalánok remélik, hogy a következő időszakban Óscar Mingueza után több olyan játékos is távozik majd (Neto, Umtiti, Braithwaite és Puig), akik nem szerepelnek Xavi Hernández terveiben a jövőre nézve, ezzel is csökkentve a bérköltséget.

Laporta egyébként további játékosok érkezését sem zárta ki, de a klub először az eddigi igazolások nevezésének ügyére szeretne pontot tenni.

***