Lewandowski: “A Barça volt a következő logikus lépés a karrieremben”

A lengyel klasszis Miami után Barcelonában is bemutatkozott

Péntek délután került sor Robert Lewandowski hivatalos bemutatására a Camp Nouban, ez pedig nem meglepő módon hatalmas érdeklődést váltott ki a csapat szurkolóiban, akik már napokkal ezelőtt elkapkodták a jegyeket, így a klubnak új lelátókat is meg kellett nyitnia, hogy még több embert tudjon fogadni. Végül 59 ezer szurkoló volt ott ezen az eseményen.

Lewandowski elmondta, hogy bár nincs “a legjobb formájában” a csapat, az elnökkel való jó kapcsolata és a Barcelona következő évekre vonatkozó projektje kezdettől fogva meggyőzte őt: “A játékosokban óriási potenciál és tehetség van, a fiatalok és a tapasztalt játékosok kombinációja véleményem szerint működhet. Ha tudok segíteni nekik, nemcsak a pályán, hanem akár szavakkal is, akkor nem fogok habozni ezt megtenni.”

A müncheni távozásáról kérdezve elismerte, hogy nem volt könnyű, hiszen az elmúlt nyolc évben ott játszott, de tudta, hogy mind saját maga, mind a családja számára a Barcelonába való távozás “a következő logikus lépés” a sportolói karrierjében: “Keményen dolgoztunk azért, hogy ez valósággá váljon, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ez megtörtént.”

A lengyel klasszis bevallotta, hogy már az első beszélgetésük óta szoros kapcsolatot ápolt Xavival, aki nagy szerepet játszott az érkezésében: “Át kellett gondolnia a helyzetemet, beszéltünk a különböző rendszerekről és a taktikáról, tudtam, hogy világos elképzelései vannak a jövőre nézve, ezért szerettem volna vele tartani, mert tudtam, hogy ő a megfelelő ember erre.”

A koráról kérdezve Lewandowski nem habozott kijelenteni, hogy ez csak egy szám, és hogy úgy érzi, mindenre készen áll: “Sok éven át nagyon magas szinten játszottam, a korom pedig egy pozitív dolog, mert tapasztalatot ad, éhes vagyok arra, hogy nagy dolgokat érjek el a csapattal, és megvan bennem a mentalitás, hogy mindezért keményen megdolgozzak.”

Az örök riválissal kapcsolatban a lengyel csatár elismerte, hogy annak ellenére, hogy a Real Madrid sikeres évet tudhat maga mögött, a csapat készen áll arra, hogy megmérkőzzön velük: “Mindig készen állunk arra, hogy szembenézzek a Madriddal. A tavalyi szezonban nagyon jók voltak, nehéz lesz legyőzni őket. A futballban a pályán kell legyőzni a Madridot és más klubokat. Biztos vagyok benne, hogy minden találkozón győztes mentalitással lépünk majd pályára, és a legnagyobb céljaink között van a Bajnokok Ligája megnyerése is. Készen állunk a Clásicóra. A legfontosabb dolog azonban az, hogy a Barcelona jól játsszon.”

Végül Lewandowski utalt Karim Benzemára is, akivel a gólkirályi címért kell majd versenyeznie, a franciát “fantasztikus” csatárként definiálta, aki már “sok éve itt van”, bár a Barça új sztárja hozzátette, hogy számára nem annyira fontosak az egyéni eredmények, mint a csapat jó teljesítménye: “Az a fontos, hogy jól teljesítsünk a pályán.” 

***