Figo-ügy: Egy botrányos átigazolás története a Netflixen

A Netflix augusztus 25-én tette előfizetői számára elérhetőéve a Figo átigazolási mizériájáról készített dokumentumfilmet. A film visszarepít minket 2000-be, ahol a portugál játékos viharos átigazolásának részleteibe nyújt betekintést archív felvételek segítségével és a történet főszereplőinek megszóltaltatásával anélkül, hogy bármelyik oldal is elfogultsággal vádolhatná a készítőket.

Az utóbbi időben egyre több sport témájú dokumentumfilm is készült, elég az Amazon ‘All or nothing’ vagy a Netflix ‘Untold’ című, jelenleg is futó sorozataira gondolni. Várható volt, hogy a trendeknek megfelelően nem fog kimaradni az FC Barcelona – Real Madrid közti rivalizálás sem. A Netflix spanyolországi stúdiója, a Netflix España a két klub legnagyobb port kavaró átigazolását választotta téma gyanánt, amikor Luís Figo az akkoriban rekordnak számító 60 millió euróért távozott a katalán fővárosból az ősi rivális Real Madridhoz. Az egykoron ünnepelt barcelonai csillag a culék közt a mai napig az egyik legnagyobb utálatnak örvendő játékosnak számít.

A filmet az a David Tryhorn és Ben Nicholas rendezték, akik a tavaly bemutatott Pelé filmet is jegyzik. „Egyre nehezebb olyan sportdokumentumfilmeket találni, amelyek valami újat mondanak, nem egyszerűen életrajzok vagy sportsikerek történetei, ezért úgy gondoljuk, hogy az ‘El Caso Figo’ egyedülálló. Figo karrierje helyett magára az átigazolásra összpontosítva a film az igazságról, a kapzsiságról, az erkölcsről és a világ legnépszerűbb sportjának belső működéséről szól. Nagy örömünkre szolgált, hogy az ügyletben minden érintett igent mondott a szereplésre.” Nyilatkozta David Tryhorn a témaválasztás és a film elkészítése kapcsán.

A rendező valóban nem túlzott, a szereplők kapcsán nem lehet hiányérzete a nézőknek: a címszereplő mellett megszólal Florentino Pérez, Joan Gaspart, Pep Guardiola, José Veiga (Figo akkori menedzsere) és Paulo Futre is: az egykori portugál válogatott támadó – korábbi Atlético Madrid játékos -, aki egyértelműen kulcsszerepet töltött be az üzletben.

Azt hinné az ember, hogy 22 év után már oka igazából egyik szereplőnek sincs tagadni az igazságot, kettő esemény kapcsán viszont továbbra is ellentmondás áll fenn. Az egyik ilyen szituációban Luís Figo szava áll szemben José Veigaval, míg a másik esetben Joan Gaspart állítása nincs szinkronban a főszereplő kijelentésével. Az, hogy ennyi idő eltelte után sem egyeznek az érintettek állításai, részben érzékelteti azt, hogy mekkora káosz uralkodhatott akkoriban az ügyet övező információk kapcsán. Ebben az időszakban ugyanis még nem volt széles körben elterjedt internet és a közvéleményt erőteljesen formálták az újságírók. A filmben viszont az is kiderül, hogy egy elnökválasztásra is komoly kihatással voltak: José Ramón de la Morena írt egy cikket, amiben szerepelt egy blöff Florentino Pérezt illetően: az akkoriban még viszonylag ismeretlen üzletember jelöltsége kapcsán azt az – akkor még minden alapot nélkülöző – ígéretet fogalmazta meg, hogy amennyiben Pérezt megválasztják, de nem sikerül Figot Madridba csábítania, akkor az elnök saját maga fogja kifizetni az összes madridi pártoló tag helyett a tagsági díjukat. Ez az ígéret akkor viszont még nem létezett, egy blöff volt csupán, azonban utólag egy sajtótájékoztatón maga Pérez is megígérte. Az események alakulását ismerve komolyan befolyásolhatta a 2000-es madridi klubelnök-választást.

A dokumentumfilm Barcelona-szurkolók számára ajánlott, de olyan valakit is képes lehet lekötni, aki csak felületesen ismeri a két csapat közötti rivalizálást vagy Figo átigazolásának történetét. Az alkotásnak több aspektusa is hasznos, melyek közül kiemelten fontos, hogy egy játékos sorsát mennyi külső tényező képes befolyásolni és egyáltalán nem biztos, hogy az ő elképzelései szerint fog alakulni a saját története. A média és a menedzserek – esetenként toxikus – hatása nem ismeretlen egyetlen szurkoló számára sem, de a mértéküket illetően közelebb kerülhet a néző a film megtekintésével. Negatívumként a 104 perces műsoridőt lehet felhozni, amit a szükségesnél több üresjárat hozzáadásával értek el a készítők.

Az El Caso Figo (itthon ‘A Figo-ügy: Az átigazolás, ami megváltoztatta a focit’) a Netflix alkalmazásán belül magyar felirattal tekinthető meg.

***