Ferran Torres: „Sokat segített a Barça játékstílusának elsajátításában, hogy Pep, Xavi és Luis Enrique is edzett”

A spanyol szélső, aki egy évvel ezelőtt lett a klub játékosa többek között beszélt a terveiről is 2023-ra vonatkozóan

Ferran Torres gyakorlatilag napra pontosan egy évvel ezelőtt igazolt Barcelonába, miután a klub 55 millió eurót adott ki érte a Manchester Citynek. A 22 éves spanyol válogatott játékos a klub médiájának adott interjút, amelyben elmondta, hogy ugyan egy évvel ezelőtt még volt rajta nyomás, most már nincsen, kitért arra, hogy Xavi Hernández sokat segített neki a fejlődésben és hogy olyan bizalmat és figyelmet kapott tőle, amelyre minden játékos vágyik, valamint beszélt arról, hogy bár a legtöbb ember a szerzett góljai alapján ítéli meg, de más tekintetben is hozzá tud tenni a csapat játékához.

Anélkül, hogy a Barcelona akadémiáján nőtt volna fel, máshogy is képes volt azt elsajátítani a Barcelona játékstílusát: „Ugyan nem voltam a La Masián soha, de azzal, hogy Guardiola és Luis Enrique irányítása alatt is játszhattam, most pedig Xavi edz, más játékos vagyok, mint amikor a Valenciánál voltam” – hangsúlyozta. Ugyanitt „meghatározónak nevezte, hogy a világ három legjobb edzőjével dolgozhatott”, utalva azokra az edzőkre, akik a Citynél, a Barcelonánál és a válogatottnál is formálták őt.

Például Xavi Hernández irányításával, mióta a Barçához érkezett, a fiatal játékos kifejtette, milyen javulást tapasztalt a játék értelmezésében. „Xavi segített nekem abban, hogy a balszélen és csatárként fejlődjek. Segített nekem megérteni, hogyan kell hátulról felépített támadásokkal játszani. Xavi nagy önbizalmat ad nekem, és ez a legfontosabb egy játékos számára, hogy folyamatosan dolgozzon, és mindezt motiváltan tegye” – mondta.

Amikor arról volt szó, hogy részletezze, miben tud leginkább a csapat segítségére lenni játékban, Ferran Torres habozás nélkül definiálta az alábbiakat: „Amikor a kezdőcsapatban vagyok, vagy néhány játékperceket kapok, valami mást tudok adni a csapatnak: be tudok törni az ellenfél tizenhatosának előterébe. Az emberek a gólok alapján ítélik meg a teljesítményemet, de én nem vagyok klasszikus csatár. Más dolgokat kell az előtérbe helyeznem, például azt, hogy az elmozgásaimmal üres területeket biztosítsak a csappatársaim számára a csapatrészek között, a gól pedig egy jutalom a munkáért, ami azt jelenti, hogy jó helyzetben voltál” – tette hozzá.

Akkor érkezett a Barcelonához, amikor a klubnak vissza kellett találnia a helyes útra, amely a trófeák megnyerését tűzte ki célul, és az, hogy emellett egy jelentős összegért szerződtette őt a klub, extra nyomást jelenthetett számára. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megbékélt vele: „Egy évvel ezelőtt talán még volt rajtam nyomás, de most már csak izgatott vagyok” Céljai világosak. „Szeretném megszilárdítani a pozíciómat, örömet szerezni a szurkolóknak.” 

A Barçában szerzett góljai közül ezeket tartja a legszebbnek: „Bár az Athletic ellen lőtt gólom [a Copa del Rey nyolcaddöntőjében – a Szerk.] nagyon hasznos volt az önbizalmam szempontjából, de utána kiestünk. A legkülönlegesebb gólom a Bernabeúban volt. 0-3 volt az eredmény és mindannyian az oldalvonalhoz mentünk ünnepelni. Felejthetetlen pillanat volt.”

Újabb év kezdődik, a 2023-as, és a Barcelona számára pedig nem lehet más a cél, mint a győzelmek és a címek megnyerése. „2023-ra azt kívánom, hogy végig egészséges állapotban maradjak és elkerüljem a sérüléseket, azt, hogy címeket nyerjünk, és hogy örömet szerezzek a klubnak, a szurkolóknak.” Egyéni szinten az a cél, hogy szakmailag tovább fejlődjön: „Szeretnék tovább fejlődni, mert nagyon fiatal vagyok.” – zárta.

***