Lewandowski: „A futball változik. Az, ahogyan a Barça tíz évvel ezelőtt játszott, most nem biztos, hogy működik”

A lengyel klasszis a klub magazinjának nyilatkozott

Robert Lewandowski azt mondja, boldog a döntésével, hogy a Barcelonában játszhat. A lengyel klasszis a katalán klub magazinjának adott nyilatkozatában elmondta, sajnálja hogy csapata már egyik európai kupaporondon sem szerepel, de optimistán tekint a jövőbe. Biztosítja, hogy egy nagyszerű csapatuk van, és hangsúlyozza, hogy a futballban tudni kell fejlődni. Ezenfelül beszélt még Xaviról és a klub játékfelfogásáról is.

A csatár elismeri, hogy a Barça az alkalmazkodás folyamatában van, és hogy óvatosnak kell lenniük: „A futballban nem könnyű egy hét vagy egy hónap alatt megváltoztatni a dolgokat. Türelmesnek kell lennünk. Minden a jó irányba halad.” Ennek ellenére optimista a csapattal és a LaLiga és a Copa del Rey megnyerésének esélyeivel kapcsolatban: „Hinnünk kell abban, hogy minden lehetséges, de még korai erről beszélni” – állítja.  Egyúttal sajnálja hogy már egyik európai kupaporondon sem érdekelt a klub: „A Bajnokok Ligájában a sérülések megnehezítették a dolgunkat. Nagyon fiatal csapatunk van, és ez mindenkinek egy tapasztalat volt. Kemény csapás volt. Az apró hibák néha sokba kerülnek. Ha nyerni akarsz, nem követheted el ezeket a hibákat, ami pedig az Európa-ligát illeti, nagyon szoros volt a Manchester United elleni párharc. Most a LaLigára és a Copa del Rey-re kell koncentrálunk.”

A fennmaradó két sorozatban elért sikerek egy része az öltözőben lévő hangulattól és a játékosok meccseken történő kibontakozásában rejlhet: „Igyekszem segíteni a csapattársaimat, nemcsak gólokkal, hanem a viselkedésemmel és a mentalitásommal is. A fiatal játékosokkal a Barcelona jövője biztosított, de a fiatalok és a veteránok közötti egyensúly fontossága alapvető, és ez Barcelonában megvan” – mondta.

Xavit is dicséri, és a klub játékstílusáról is beszélt: „Nagyszerű játékos volt, és mivel középpályásként játszott, így jól látta a pályát. Ezért sok mindent tud: hogyan kell a labda birtokában játszani, hogyan kell labda nélkül játszani… Mindig azt mondja nekünk, hogy képesnek kell lennünk változtatni a játék dinamikáján, és hogy ezzel nem feltétlenül kell megvárnunk a félidőt. A Barça DNS-e miatt van egy elvárás arról, hogy hogyan kellene játszanunk, de azt is meg kell értenünk, hogy a futball változik. Például az, ahogyan a Barça tíz évvel ezelőtt játszott, most nem biztos, hogy működik. Alkalmazkodnunk kell a futballhoz, és a legjobb formánkat kell mutatnunk.”

A 34 esztendős támadó tavaly nyáron írt alá a Barcelonához 2+1 opcionális évre. Nem gondolkodik azon, hogy meddig fog a Camp Nouban játszani. „Nem gondolkodom azon, hogy meddig leszek a Barcelonánál. Szeretnék még néhány évig a legmagasabb szinten játszani, ez nem egy vagy kettő lesz, hanem több. Itt értettem meg igazán azt, hogy mit is jelent az, hogy a Barcelona több mint egy klub.”

***