Frenkie de Jong: „Amennyiben sikerül három trófeával zárnunk, az egy rendkívüli szezon lesz”

A holland középpályás ismét elmondta, nem gondol a távozásra

Frenkie de Jong állt a RAC1 Tu Diràs című műsorának mikrofonja elé. Az Aleix Pariséval folytatott laza beszélgetésben a holland szót ejtett arról, hogy továbbra is Barcelonában szeretne maradni és itt szeretne sikeres lenni, hogy bár már négy éve a csapat játékosa, még egyszer sem nyert spanyol bajnokságot és most van ehhez a legközelebb, arról, hogy azt gondolta, sokkal messzebbre jutnak az európai kupaporondon, az elmondása szerint viszont az abszolút az ő hibájuk, hogy ez nem lett így, mert a szükséges keret megvolt ehhez, valamint az is szóba került, hogy mostanában sokkal nagyobb szabadságot kap a pályán, ez pedig az előnyére válik.

Elmondta, hogyan élte meg a helyzetét tavaly nyáron, amikor a távozásáról volt szó: „Nyugodt voltam, mert tudtam, hogy maradni akarok Barcelonában, és nem változtattam meg a véleményemet. Mindig is arról álmodtam, hogy a Barçában játszhassak, és Barça-játékosként szeretnék sikeres lenni. Most pedig nyugodt vagyok, és a Barçánál akarok maradni.” – ezzel véget vetett a jövőjével kapcsolatos találgatásoknak.

A holland felidézte, hogy „soha nem nyertem még bajnokságot. Ez a negyedik évem itt, és talán most vagyok a legközelebb ehhez, de még hosszú út áll előttünk. Meg akarom nyerni a bajnokságot, ez a fő célunk, és mindent beleadunk majd, hogy ez sikerüljön. A kilencpontos előny ellenére nem tekinti lefutottnak az idényt: „Amennyiben a következő meccseinket megnyerjük, akkor nagy lépést teszünk előre, de semmi sem végleges, amíg be nem bizonyosodik matematikailag is a végső sikerünk.”

A játékrendszerről De Jong elismerte, hogy „előnyömre válik, de többről van szó, mint egy felállásról. Most már a labdakihozatalok kezdeténél kapom meg a labdát, amit a legjobban szeretek. Nagyon jól érzem magam, és nagyobb szabadságot kapok, hogy mozogjak a pályán, hogy irányítsak és hogy megtaláljam a csapatrészek közötti üres területeket, Busquets pedig sokat segít nekem ebben.” A csapatkapitányról hozzáteszi, hogy „nagy nyugalmat ad a csapatnak, nagyon biztos a labdával, védekezésben pedig sokkal jobb, mint azt az emberek gondolnák. Rengeteg labdát kivág, gyakorlatilag minden párharcot megnyer, és sokat segít nekem” Éppen ezért megerősíti, hogy „szeretném, ha Busquets jövőre is folytatná, de ez az ő döntése. Ő egy olyan játékos, akinek rengeteg kvalitása és tapasztalata van.”

A holland úgy véli, hogy „ha megnyerjük mindhárom trófeát Spanyolországban, az egy rendkívüli szezon lesz, mert olyan nagyszerű csapatokat győztünk le, mint a Madrid és az Atlético, többek között, de Európában sokkal jobban kell teljesítenünk, és ezt tudjuk.” De Jong elismeri, hogy „arra számítottam, hogy a Bajnokok Ligájában sokkal tovább menetelünk, az elmúlt két évben nem jutottunk tovább a csoportkörből. Sokkal jobban kell teljesítenünk, és idén megvolt hozzá a csapatunk, így feltételezzük, hogy ez a mi hibánk volt, reméljük, hogy jövőre sokkal jobban fogunk teljesíteni.”

***