A LaLiga zöld utat adott a Barça életképességi tervének

Ezzel az első fontos lépés kész, de a java még csak most következik

A LaLiga kedden megerősítette, hogy miután tudomásul vette a Barça életképességi tervét, amelyet a klub a következő két évben teljesíteni kíván, zöld utat adott az idei szezonban szerződéshosszabbításon áteső játékosok új szerződéseinek bejegyzéséhez (Gavi, Araújo, Sergi Roberto, Marcos Alonso és Iñaki Peña). A Barça tehát úgy tűnik, megoldja az egyik problémát, amely az egész szezonban gyötörte. Gavi július 1-jén szabadon igazolhatová vált volna, és ingyen távozhatott volna a klubtól, ha a Barça nem tudta volna bejegyezni az új kontraktusát a LaLiga által meghatározott keretek között, már ami a fizetési sapka plafonját illeti. 

A LaLiga már elküldte a Barçának az általuk maximálisan engedélyezett fizetési limitet, és a katalán TV3 szerint ez még mindig a Liga által követelt határon kívül van. Elvileg a Barça csak a felszabaduló összegek 40%-át fordíthatja átigazolásokra vagy fizetésekre jelen pillanatban. Ez óriási mértékben megnehezíti a Messi esetleges visszatérését, hiszen a Barçának a lehető legjobban fel kell gyorsítania pár játékos távozását, ha az argentin klasszis visszatérését szeretné elérni, akinek különböző források szerint bruttó 25 millió euró körüli keresete lehet. A Barçának meg kell találnia a módját, hogy felszabadítson annyi helyet, hogy megengedhesse magának a leigazolását, még akkor is, ha papíron „ingyen” érkezhetne, miután lejárt a szerződése a PSG-nél.

És mivel Messi sem szeretne túl sokat várni a döntéssel, a klubnak tennie is kell azért, hogy megnyíljon az ehhez szükséges mozgástér a bértömeg tekintetében. Ansu Fati, Ferran Torres és Franck Kessié mind olyan játékosok, akiknek a jövője bizonytalan, és akik távozhatnak majd a nyár folyamán. Alba és Busquets távozása ugyan valamennyi mozgásteret biztosít a klub számára ebből a szempontból, de nem elegendőt, így Messi visszatérése innentől kezdve már csak Mateu Alemany kezében van, és azon, hogy a klub mennyire gyorsítja fel a játékoseladások folyamatát.

***