André Cury: „A LaLiga nem csak a pénz miatt van lemaradva a többi topligától, hanem azért is, mert nem fedezik fel a dél-amerikai piacot”

A brazil szuperügynök számos témát érintett az interjúja során

André Cury az utóbbi idők egyik vezető alakja a sportági képviseletben. Az irigylésre méltó önéletrajzzal rendelkező brazil szuperügynök számos, az FC Barcelonához szorosan kapcsolódó műveletben vett részt, olyan játékosokat hozva a Barcelonához, mint Ronaldinho 2003-ban, Neymar 2013-ban és most Vitor Roque 2023-ban. Emellett a képviselő néhány szezonnal ezelőtt részt vett a Vinicius Junior és Rodrygo Goes FC Barcelona általi szerződtetése körüli vitában is. A Sao Pauló-i születésű ügynök az átigazolási szezon közepén egy madridi lapnak adott bővebb interjút, hogy minden egyes nagy üzletéről beszéljen.

A brazil futballgyár nem áll meg. Vitor Roque, Endrick, ‘Messinho’?

„Soha nem áll meg, de ez egyben katasztrófa is. Katasztrófa, mert a versenynaptárak itt nagyon rosszak. Nekünk 18 vagy 20-al több meccsünk van, mint más csapatoknak Európában. Ez azt jelenti, hogy vasárnaptól vasárnapig vannak meccsek. Néhány héten ez rendben van, de nagyon sok van, és az utazással együtt ez még több időnek tűnik. Sokkal több az utazás nálunk, mint például Spanyolországban. Spanyolországban, amikor utazunk, akkor egy vagy maximum másfél órát utazunk, Brazíliában viszont három-négy órát. Brazíliában nem sok csapatnak van saját repülőgépe, mint a Barcelonának és a Real Madridnak, szóval itt ez a folyamat még hosszabb időt vesz igénybe. Mindezek mellett a csapatoknak 40 játékosból álló kerettel kell rendelkezniük, és ha 40 játékost teszel be…. Ki marad ki? A fiatal játékosok. Casemiro is innen jött. Vannak lehetőségek olyan játékosok számára, akiknek nincs helyük Brazíliában.”

Emellett a brazil játékosok egyre korábban érkeznek Európába

„Igen, mert az edzőket is sokat cserélik. Amikor új edző érkezik, akkor ő általában több teret ad az idősebb játékosoknak, mert nekik van tapasztalatuk, vagy már egyből megvan bennük az, ami másokban még nem. Brazíliában sok játékos van. Itt Spanyolországban nagyon rosszul használják ki a brazil piacot. A spanyol piac nem csak a pénz miatt van lemaradva a Premier League mögött, hanem azért is, mert a csapatok élén álló személyek hülyék, nagyon rossz játékosokat szerződtetnek, nem fedezik fel a dél-amerikai piacot, nagyon keveset tesznek ennek érdekében. Amit tesznek, azt argentinokkal vagy uruguayiakkal teszik. Ha most megnézzük ezt a piacot Brazíliában, Spanyolországban egyetlen csapat sem szerződtetett brazilokat. Rengeteg olyan játékos van, aki idejöhetne, és sztárok, nagyon jó játékosok válhatnának belőlük.”

Most egy aranygeneráció érkezik az ifjúsági korosztályból. Andrey Santos, Endrick, Vitor Roque, André, Marcos Leonardo?

„Mindig is volt minőség. Ott van „Messinho”, aki egy jelenség. Rengetegen vannak. Brazíliának változtatnia kell a kultúrán, és a fiatalabb játékosokat is játékra kell bírnia. Van minőség és vannak remek játékosok. Innen jönnek a lehetőségek Európa számára is. Például Matheus Françát most eladták egy Premier League-ben szereplő csapatnak, és ha a Flamengóban játszana, nem adták volna el. Brazíliában 19 és 20 éves kor között eljön az az idő, amikor nem adnak helyet ezeknek a srácoknak. Casemiro mielőtt Madridba igazolt ott volt. Ha Casemiro akkor nem jön Európába, akkor most Brazíliában játszana a Serie C-ben. Lehetőséget kell kapniuk. Spanyolországban például nagyon nehéz együtt dolgozni a klubokkal.”

De mindez az edzők rövidtávúságának következménye, akik az azonnali eredmények miatt akarják bevetni az idősebb játékosokat?

„Igen, ez más csapatoknál is így van. A csapatok 40 vagy 42 fősek, nem 25, mint itt (Európában), sok mindent kell irányítani Brazíliában. Ebben a menedzsmentben nagyon nehéz az edzőnek például azt mondani, hogy „beteszek egy 19 éves srácot, Felipe Melót pedig a padon hagyom”, és Felipe Melo, aki már nem játszhatna, mégis játszik. Az igazság az, hogy Brazíliában, ha akarsz, játszhatsz 25 év alatti csapattal is. A többiekre nincs szükséged. Rengeteg játékos van.”

A Brasileiraóban Vitor Roque már sokat mutatott. Milyen potenciált látsz benne?

„Élmény nézni a játékát, ő egy nagyszerű játékos.”

A hétköznapi szurkoló számára, aki még nem ismeri, milyen játékosra hasonlít leginkább Vitor Roque?

„Erő tekintetében nagyon emlékeztet Ronaldo Nazarióra. Nagyon jó szezonja van. Negyven napig a brazil U20-as válogatottba is bekerült, ahol egy tornán szerepelt. Ha ezen a tornán szerzett góljait is beleszámoljuk, azt hiszem, összesen 22 gólja, 10 asszisztja, 5 kiharcolt büntetője van. A csapat, ahol játszik, nem a Palmeiras vagy a Flamengo, akik sokkal támadóbbak, hanem egy középcsapat.”

Hogyan fedezte fel Vitor Roque tehetségét?

„Hat vagy hét éve dolgozom vele. Még a Barcelonánál dolgoztam, én meséltem róla a klubnak. Messinhóval együtt fedeztem fel őt. Vitor az America MG-nél játszott, ő (Messinho) pedig a Cruzeirónál. Mindig tájékoztattam a Barcelonát a velük kapcsolatos helyzetről. Aztán amikor 2020 júliusában elhagytam a klubot, más kluboknak is szóltam róluk. Biztos voltam benne, hogy ez fog történni, mert ő egy másik játékos. Ő egy céltudatos játékos, bárhová is megy. Bármelyik klubnál, bármilyen szerződéssel odaállítod, és meg fog csinálni dolgokat.”

Endrick miben más?

„Ahogy mondtam, Vitor Roque egy céltudatos ember. Endrick nagyszerű játékos, de sok lehetőséget kapott, mert a Palmeirasban játszott, ami egy nagyon jó csapat. Vitor viszont egy olyan csapatban játszott, amelyik a mélyponton van, és amelynek rengeteg anyagi problémája volt. Nem volt olyan csapata, ahol tündökölhetett volna. Focizni a csúcson, a Palmeiras színeiben sokkal könnyebb. Ott együtt játszottál Rapahel Veigával, Duduval, Ronyval, így meccsenként öt gólszerzési lehetőséged van. Az Athletico Paranaense-nél alig van egy is. Támadnod kell az üres területeket és mindent. Vitor sokkal érettebb lett, de Endrick jó játékos. Egyikük sem magas, mindketten 1′73 vagy 74 méter közöttiek, de Vitor sokkal magasabbnak tűnik a pályán, mint amilyen, mert keresi a helyet, harcol, sokat használja a hátát, a testét… ezzel sokat fejlődik. Nem tudom, hogy Endricknek meglesz-e ez a tulajdonsága, hogy leküzdje ezt a magassági problémát.”

„Ez egy összehasonlítás. Szerintem ha Vitor a Palmeirasban játszana, kétszer annyi gólt tudna lőni, mert ott a labda mindig eljut a csatárhoz. Ha megnézzük Endrick góljait, most nem tudom, de a pályafutása során szerzett nyolc vagy kilenc góljából hét a hatoson belülről és kipattanóból született.”

Te, akik különböző csapatoknak dolgozol, lehet, hogy ezek a játékosok minden csapat tudatában ott vannak. Megeshetett volna az, hogy a Barcelona Endrick, a Madrid pedig Vitor Roque játékát figyelje?

„Igen, de több játékos is van. Ez a médiával, a marketinggel robbant be. Endrick esetében úgy gondolom, hogy a média eladta őt, és most már ilyen áron számolsz vele. Sokkal nagyobb hullámot vetettek rá, mint amekkorát lehetne. Még Neymar sem kapott ekkora hullámot. Én tisztességes játékosokról beszélek, akiknél nem volt ilyen hullám, nemhogy ebben a korban, mint Endrick. Nyilván olyan nyomást helyezel a srácra, amire még nem áll készen, és sokkal többet vársz a játékostól, de néha ezek nem egyből térülnek meg. Ő egy jó játékos, de az ő esetében is türelmesnek kell lenniük, ahogyan Rodrygóval és Viniciusszal is tették.”

Vinicius most hihetetlen szinten van, de nagyon rosszul kezdte…..

„Két-két és fél évre volt szüksége, hogy alkalmazkodjon. Benzema azt mondta egy interjúban, hogy Vinicius nem állt készen arra, hogy a Real Madridban játsszon, és csak két és fél évvel később változott ez meg. Rodrygo azonban sokkal jobb, mint Vinicius. Ha Rodrygonak megadják azokat a perceket és azt a kiemelkedést, mint Viniciusnak, akkor sokkal jobban fog teljesíteni, az biztos. Ráadásul Rodrygo nem is játszik. Játszik egy kicsit itt, egy kicsit ott, és hány gólt lőtt tavaly? Elég sokat, és nagyon fontosakat is. Azt hiszem, ő 19 gólt lőtt, Vinicius pedig 23-at.”

„A Real Madrid nem ismerte Viniciust, amikor szerződtette. Azt sem tudták, hogy ki ő. Azért igazolták le, mert tudták, hogy a családja Barcelonában van, és péntektől vasárnapig hívogatták. Szombaton volt egy Atletico Madrid elleni meccse a Real Madridnak és oda hívták meg. Az ügynökei olyanok voltak, mintha a testvéreim lettek volna. A madridiak nem is tudtak a játékosról! Aki beszélt a Madridnak, hogy Vinicius itt van, és hogy Barcelonába jöhet, az Wagner Ribeiro volt. Ő hívta fel és mondta el Madridnak. Ezért szerződtették Rodrygót is. Wagner és Vinicius azért jött, hogy megváltoztassa a piacot. Úgy érkeztek, hogy 45 millió eurót fizettek egy olyan játékosért, aki soha nem játszott az első csapatban, plusz nettó hárommillió fizetés, hárommillió bónusz, ez őrület volt. Később, amikor Barcelonában dolgoztam, akkor mentünk Rodrygóért, amikor senki sem ismerte, de én tudtam, hogy nagyon jó. Mondtam az akkori főnökömnek, Pepe Segurának: „Pepe, ne aggódj. Van nála (Viniciusnál) jobb játékosom”. A főnököm nagyon szerelmes volt Viniciusba, mert akkoriban három és fél éve, 2014 óta követtük őt.”

Vinicius és a Barcelona között úgy tűnt, hogy gyakorlatilag kész megállapodás van

„Ez egy kész üzlet volt. Korábban nem kötöttük meg az üzletet a játékos ügynökei miatt, akikkel már nem beszélek, pedig a legjobb barátaim voltak, ők voltak a keresztszülei a gyerekeimnek. Végül Madrid javára alakult ez a dolog, amikor ez a cég, amely a TFM (ma RocNation) volt a fő ügyfele a Barcelonának az ilyen ügyekben, amelyek soha nem mentek jól (Douglas). Amikor Rodrygo nélkül maradtunk, azt hiszem, ez történt, megértem, hogy ez így volt, mert nem normális, hogy egy klub 17 évesen, útlevél nélkül szerződtet egy játékost, majd ugyanígy szerződtet egy másikat. Szerintem megijedtek, hogy Vinicius nem fog beválni, és azt mondták: „Képzeljük el, hogy rossz srácot szerződtetek, és a Barcelona szerződteti Rodrygót, nos, akkor mindkettőt leigazolom”. Rodrygóért még több pénzt fizettek.”

Vitor Roque végül jövőre érkezik, vagy jöhet korábban is? Most, hogy Dembélé távozik, kicsit megnyílik a fizetési sapka?

„Nem, szerintem a fizetése miatt előbb jöhet. Szerintem a nyáron vagy az év végén ez összejöhet. Ha az Athletico Paranaense kiesik a Copa Libertadoresből, akkor megnyílnak a lehetőségek. Ő egy nagyszerű játékos lesz a LaLigában.”

Milyen emlékeid vannak Neymarról a Barcelonában?

„Elképesztő volt. Neymarban minden megvan. Még Vinicius és Rodrygo érkezése is Neymarhoz köthető. A Real Madrid soha nem fogadta el Neymar elvesztését azzal, hogy hat millió euróval többet fizetett a játékosért, mint a Barcelona. A Madrid mindig is egy Neymart keresett. Vinicius és Rodrygo nagyszerű játékosok, de ők nem Neymar. Amikor a Barcelonánál volt, egészen elképesztő volt, és szerintem nagy hibát követett el azzal, hogy Párizsba igazolt.”

Miért ment el akkor?

„Szerintem azért ment el, ami a PSG elleni 6-1-es győzelem után történt. Neymar szinte egymaga nyerte meg azt a meccset, és másnap a címlapokon Lionel Messi volt. Nagyon jó a kapcsolata Messivel, az biztos. Nem akart versenyezni Leóval, mert annyira szereti őt. Onnantól kezdve minden barátja azt mondta neki, hogy hibát fog elkövetni, hogy két hónap múlva kérni fogja, hogy visszatérhessen, de akkor már nem fog tudni. Én így beszéltem hozzá: „Ez olyan, mintha turistaosztályon utaznánk. Nem tudod, mi fog történni. Mert amikor elkezdett játszani, akkor még business classon utazott. Olyan, mintha Sao Paulóból Európába utazna turistaosztályon. Négy órával később az óceán közepén vagy, melletted egy síró gyerekkel, az ülésed nem megy le, az étel pocsék….. Felhívod a stewardess-t, hogy átülhess business osztályra, mire ő közli, hogy ez nem lehetséges.”

Mit tartasz a legjobb igazolásnak, amelyben pályafutásod során szereped volt?

„Sok ilyen van. Nagyon sok. Ronaldinho a Barcelonánál… Lesz egy nagyon jó statisztika, ha ez megtörténik Vitor Roque kapcsán is. 2003-ban szerződtettük Ronaldinhót a Barcelonához, 2013-ban Neymart, 2023-ban pedig Vitor Roque esetében történt ez meg. Meglátjuk, hogy jó vége lesz-e a dolognak.”

Vitor Roque miért a Barcelonát választotta?

„Minden brazil játékos, ha megvan hozzá az esze, Spanyolországban akar játszani, a Real Madridban vagy a Barcelonában. Itt sokkal kedvezőbb a beilleszkedés az ételek, a nyelv, az éghajlat miatt. Minden jobb.”

Deco kénytelen volt bezárni a cégét, hogy Barcelonában lehessen

„Decónak azért kellett ezt megtennie, mert nem volt más választása. Ő a klub vezetőségének tagja lett. Én nem voltam az, nem mondtam, hogy mennyi jutalékot kapjon egy ügynök, vagy hogy melyik játékost szerződtesse. A minap megszámoltam, hogy a klubok mennyi pénzt mozgattak meg a játékosaimmal, és az a klub, amelyik a legkevesebbet keresett az én javaslataimmal, 400 millió eurót keresett. A Barcelona ebben a tekintetben nagyon erős. Yerry Mináért például 10 millió eurót fizettünk, és 35-ért adtuk el. Emerson Royalért, a Betis játékosáért 12 milliót fizettünk, és szintén 35-ért adtuk el. Paulinho is. Amikor felhoztam a legigazolásának az ötletét, nagy kockázatot vállaltam, de meg voltam győződve arról, hogy sikeres lehet. Kínában 40 millió eurót fizettünk érte, amikor 30 éves volt, aztán 55-ért adtuk el. Nagyon jól teljesített itt, még 10 gólt is szerzett. A Barcelonának el kellett adnia őt, mert ki kellett egyenlítenie a könyvelést. Tíz év kellett ahhoz, hogy egy jó középpályást találjunk az ő személyében, aki jól játszik, és hamar el kellett adnunk. Meglepődtem.”

Vitor Roque esetében nagyon meglepő volt, hogy mekkora összegről volt szó az ő átigazolásában a 30 millió euró fix + 31 változóval. Hogyan zajlott le az átigazolás? Mennyire volt fontos Deco az átigazolás lebonyolításában?

„Deco nagyon fontos figura ebben a kérdésben, mert körülbelül egy évvel ezelőtt, amikor Endrick még híresebb volt, mint Vitor Roque, Deco nagyon sokat szerepelt. Akkoriban nem dolgozott a klubnál, de közeli barátja Laportának, Alejandro Echeverríának is, és tanácsokat adott nekik. Mindig azt mondta, hogy a megfelelő játékos Vitor Roque. Deco nélkül minden nehezebb lett volna.”

„Ami a gazdasági kérdést illeti, ez nagyon hasonló Endrickéhez. Az övé valami 35 fix + 25 a változókban, Vitoré pedig 30 vagy 40 fix plusz + 31 a változókban. Vitor eladása a brazil futball történetének legjobb eladása.”

Hogyan látja a mai pénzügyi helyzetet, mint olyan valaki, aki ilyen közel volt Barcelonához?

„Nem tudom pontosan, hogy mi a helyzet. Az biztos, hogy a világjárvány nagyon megviselte őket. A bevételek tekintetében 600 millió euró tűnt el a klubtól. A klub évekig egymás után a határon belül költekezett. Ha a határon vagy, és ez történik, akkor a végén 700 vagy 800 milliós adósságod van. Nyilvánvalóan ki kell szállniuk, és már ki is szálltak, sok olyan játékostól megváltak, akik rengeteg pénzt kerestek, sokkal többet, mint amennyit a klub fizetni tudott, és mint amennyit keresniük kellene. Most úgy gondolom, hogy a helyzet kiegyenlítődik. A Barcelona bérköltsége elérte az évi 700 milliót. Egymilliárd eurós forgalmuk volt, aminek a 70%-át el tudták költeni, és azt habozás nélkül elköltötték. Most szerintem összesen 400 millió eurót fizetnek bérekért, ami még mindig magas.”

„Már rengeteg játékos távozott: Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Messi, Coutinho, Griezmann….. A top játékosok közül már sokan elmentek. Azok közül, akik a járvány óta még mindig nagyon sokat keresnek, azok De Jong és Ter Stegen. Dembélé nem kapott ennyi pénzt. A különbség a Real Madriddal szemben egyértelmű. Florentinóval nagyon jól állnak. Minél kevesebb ember van a vezetőségben, annál jobb. Ez nagyon egyszerű, a két klub közötti gazdasági különbség a döntéshozatalban van. Barcelonában az én időmben 10 embernek kellett meghoznia egy döntést. Itt, a Real Madridnál azt látod kívülről, hogy egy személy beszél, a többiek pedig végrehajtják a folyamatokat.”

Mennyi Vitor Rique kivásárlási ára, hogy most Barcelonába igazolt?

„500 millió euró, több, mint Neymaré volt. Én egymilliárd eurót tettem volna bele. A mai világban 500 millió euró az semmi. Egy arab eljön hozzád, és habozás nélkül kifizeti. Viszlát (nevet).”

***