Jelenleg senki sem tudja, hogy a két Joao maradhat-e

Sokáig tarthat, mire választ kapunk erre

Jelenleg senki sem meri garantálni a klubnál, hogy Joao Félix még egy évig az FC Barcelonánál marad. Valójában Félix és Cancelo sem tartozik július 1-től a klub kötelékébe. A csapat közösségi oldalakon tanúsított önkényes hozzáállása zavarba ejtő, egyik nap még képesek elbúcsúzni a két Joāótól, másnap pedig gratulálni nekik az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutáshoz, ahol végül Franciaország jelentette a végállomást. A klub részéről csak annyi világos, hogy idén nagyon nehéz lesz megtartani Félixet, mert a LaLiga nem fogadja el azt a „fair play trükköt”, hogy olyan minimális összegért játsszon, mint tavaly.

Maga Deco néhány napja Portóba utazott, hogy többek között találkozzon Jorge Mendessel, a két Joao ügynökével. A sportigazgató felhívta Mendes figyelmét arra, hogy a klubnak nehézséget okoz mindkét játékos megtartása, különösen a fair play miatt. Nemcsak a ‘Joāók’ vannak ebben a bizonytalanságban, hanem más játékosok, mint például Gavi, Araújo és Íñigo Martínez akik nem a jelenlegi szerződéseik szerint vannak bejegyezve, nem is beszélve Sergi Robertóról, akinek az esetleges hosszabbítása még mindig nagy kérdőjel.

A bérfelesleg még mindig nagyon magas – több mint százmillió euró -, ami teljesen lehetetlenné teszi Joāoék bérköltségének kifizetését: Félix közel kilencmillió eurót keres, ami hasonló összeg, mint Canceloé a Citynél. Deco egy kis türelmet kért Mendestől, de nem tudta garantálni, hogy az üzletek létrejöhetnek. Ráadásul Cancelo nagyobb prioritást élvezne, mint Félix: Hansi Flick már akkor is megpróbálta szerződtetni a hátvédet, amikor még a Bayern München kispadján ült.

Tekintettel erre az igen nehéz helyzetre, a klubnál senki sem meri biztosan kijelenteni, hogy a két Joao gránátvörös-kékben fog játszani a következő szezonban is, bármennyire is van a klubnál egy olyan személy, aki nagyon nagyra értékeli őket, mint Joan Laporta. Az igazság az, hogy a fair play nagyon kevés mozgásteret hagy, és a klubnál jelenleg a helyzet határesetnek tekinthető, ráadásul a védekező középpályás és a balszélső poszt megerősítése kiemelt cél.

Meg kell várnunk, hogy mik lesznek Félix és Cancelo igényei. Portugáliában már nyíltan beszélnek arról, hogy a Benfica ajánlatot tesz Félix kölcsönben történő megszerzéséért az Atlético Madridnak, a portugálok a támadó fizetésének felét is átvállalnák. A Barcelona mindenesetre továbbra is figyelmes, de tisztában van azzal, hogy ez az ügy sokáig elhúzódhat, és bármikor meghiúsulhat.

Laporta kitartása ellenére egyre többen vannak a katalán klubnál, akik szerint Felix nem az az erősítés, amire a katalán klubnak szüksége van. A tehetségét senki sem vitatja, de a rendszeresség hiánya és a magas bérköltség kétségeket jelent vele kapcsolatban a vezetőség körében. Jelenleg a labda a játékos és ügynöke kezében van: meg kell nézni, meddig bírják ki, és mennyire képesek kivárni a Barcelona ajánlatát, ami jelen állás szerint talán soha, vagy legfeljebb a nyári átigazolási időszak utolsó napjain érkezik meg.

***