Kollektív bércsökkentést kérhet a Barça a játékosoktól

Pénteken négy órán keresztül tartott ülést a Barcelona igazgatótanácsa, a beszélgetések fő témája a koronavírus gazdasági hatásai voltak, és ezeknek a hatásoknak az enyhítése. Az egyik ilyen javaslat a ‘La Vanguardia’ által megszellőztetett hír szerint, hogy a játékosok fizetését csökkentsék – velük egyetértésben, közös megegyezéssel.

A probléma gyökere két ponton fogható meg könnyen. Egyrészt a Barcelonának, mint a többi klubnak is, ebben a pillanatban nincs semmilyen bevétele, kiadásai viszont ugyanúgy akadnak. Nincs jegybevétel, nincs televíziós bevétel, nincs értékesítést az ajándékboltokban, nincs látogató a múzeumban és a stadiontúrákon.

Akár még a szponzori bevételek is csökkenhetnek, mert a szerződésekben lehet olyan záradék, amely szerint ha megállnak a sorozatok, tehát ha nincsenek meccsek, akkor a támogatás összege csökkenthető.  Ezzel szemben az alkalmazottakat fizetni kell, köztük a játékosokat is.

És itt jön a probléma második fő pontja: A klub kiadásainak a 61 százaléka az éves költségvetésben a játékosok fizetéseire (507 millió euró)  és az ő amortizációjukra (135 millió euró) megy el. Magyarán a hiányra, ami keletkezni fog, a legnagyobb hatással nyilvánvalóan a játékos fizetések lesznek vagy lennének.

Az már most nyilvánvaló, hogy hiába tervezett 11 millió eurós tiszta nyereséget a klub a szezon végére, ez nem lesz tartható, a Barcelona veszteséget fog termelni. Hogy mennyit, az attól függ, hogy mikor és mennyire lehet lejátszani a megmaradt meccseket, ezeken mennyi néző lesz egyáltalán, illetve attól is, hogy a klub vezetése végül milyen intézkedéseket fogad el, hogy a veszteségeket csökkentse.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a játékosokkal való megállapodás egy fizetés csökkentésről napirenden van, mert enélkül nehéz lenne átvészelni a helyzetet. Franciaországban az Olympique Lyon már halasztja a játékos bérek kifizetését, és Olaszországban is fizetés csökkentést tervez több klub a jelenlegi helyzetben, erre az időszakra.

Mivel a Barcelona ráadásul az átlagnál jobban kitett a fizetéseknek, a költségvetésének az átlagosnál nagyobb részét teszik ki ezek a kiadások, jelentős esély van rá, hogy Messiékkel szemben ez az intézkedés (kérés) nem elkerülhető.