A Barça felajánlotta a létesítményeit a Katalán Kormánynak

Az FC Barcelona mind a Camp Nout, mind az összes többi létesítményét, felajánlotta a Generalitatnak, a Katalán Kormánynak, hogy használja a szükségnek megfelelően a Covid-19 elleni harcban.

Spanyolországban is egészségügyi krízishelyzet van, Katalónia tartomány a második legjobban fertőzött terület Madrid után, az egészségügyi rendszer le van terhelve. Ebben a helyzetben a jelenleg üresen álló Camp Nout és összes környező létesítményét is lehet, hogy tudja hasznosítani az egészségügyi ellátórendszer.

A Barça kapcsolatban van a Generalitat egészségügyi osztályával, és már folynak az egyeztetések, hogy mire lenne a legalkalmasabb használni az épületeket. Szóba kerülhet, hogy ezekben is tábori kórházakat hoznak létre, de akár az is, hogy az egészségügyi dolgozóknak lenne szálláshely kialakítva itt, mert a Camp Nou közel helyezkedik el több kórházhoz is – ezáltal az egészségügyi dolgozók hamar eljutnának aludni a műszakok között.

Felajánlották a Camp Nou egészségügyi kocsiját is

A Barcelona a Fundación Barça-n keresztül felajánlotta a Hospital de Sant Pau-nak, azt az elektromos kisautót is, amivel a sérült játékosokat szokták a gyepről lehozni a Camp Nouban. A felajánlás azért hasznos és ötletes, mert a Hospital de Sant Pau összesen 27 kisebb épületből és egy új nagy épületből áll. Szerkeztében tehát hasonló sok régebbi építésű magyar kórházhoz, ahol egy nagy területen sok kisebb – nagyobb épület ad helyet különböző osztályoknak.

A Hospital de Sant Pau egyike a világ legszebb kórházainak, UNESCO világörökségi hely, a katalán modernizmus egyik nem mindennapi alkotása. De funkcionál kórházként továbbra is, és pont itt nagyon hasznos lehet egy ilyen kiegészítő autó.