Mindennek az ára…

Kedves Szurkoló Társak!

Az alábbi írás kivételesen nem egy cikk. Egy cikkből gyakran kilépsz, nem olvasod végig. Ezt az írást viszont nagyon szépen kérjük, olvasd végig. Mert válogatott szünet van, és mert szükség van rád is, és az ismeretségeidre is. 

Egy elméleti utazásra invitállak meg titeket egy olyan világba ahol szeretett klubunkat, az FC Barcelonát 2000. decemberében Josep Maria Minguella nem elég bátor és nem teszi le Messiék elé az asztalra azt a bizonyos szalvéta-szerződést! Vagy akár Charles Rexach nem látja meg a nagyon apró termetű és korosztályához képest gyenge Lionelben azt a hihetetlen tehetséget, ami végül a La Masián bontakozhatott ki. Szomorú ezt kijelenteni, de egyértelmű, hogy az akkori elnök, Joan Gaspart gazdasági befektetésként tekintett a kis argentin tehetség esetére és bizony, mint kockázatos gazdasági tényezőt, nem támogatta a leigazolását. Azt nem érzem most fontosnak, hogy taglaljuk, mit is látott Minguella, vagy Rexach Messiben, hiszen lassan egy generáció nő fel az Ő játékát csodálva és élvezve. Nem is beszélve a temérdek trófeáról (33!), amik a klub vitrinjét díszítik és nélküle aligha csillognának a Camp Nou múzeumában, vagy a több mint 600 gólról, amit a csapatnak szállított. Mert 20 évvel ezelőtt bizony nem kevés pénznek számított havi ezer dollár, amibe az a hormonkezelés került, aminek segítségével Leo Messi kinőhette magát, megerősödhetett és leginkább: egészséges felnőtt férfi válhatott belőle!

 A klub szerencsére nem volt híján olyan vezetőknek, szakembereknek akiknek helyén volt a szívük és készek voltak segítő kezet nyújtani Messinek és családjának! A „Més que un club” ezáltal ismét értelmet nyert! Egy picit nézzük meg a dolgot Messi és családja oldaláról is, hiszen ahogyan azt említettem ez egy elméletbeli utazás! Mi lett volna a kis Leo sorsa, ha nem kapja meg a hormonkezelést, ha nem nyújt neki anyagi és morális támogatást Rexach és a klub? Az a minimum és a legvalószínűbb, hogy nem lehetett volna belőle profi futballista, jól kereső családapa, vagy milliók példaképe. Valószínűleg hátrányos fizikai adottságai miatt a munkaerőpiacon sem lett volna a legkapósabb és csendes, rendkívül visszahúzódó természete egyéb akadályokat is gördíthetett volna elé. Nem kell hatalmas képzelőerő, hogy belássuk, igen szomorú sors várt volna a visszahúzódó, betegségéből adódóan maximum 140-150cm magas, gyenge testalkatú gyermekre. Most pedig a szülők helyzetébe próbáljuk meg kicsit beleélni magunkat: Van egy csodálatos gyermekünk, aki varázslattal tölti meg a mindennapjainkat, de egy olyan genetikai betegségben szenved, aminek a kezelését nem bírja anyagilag a család. A pénz hiánya az egyetlen igazi akadály, hiszen mint szülők mindenre képesek vagyunk gyermekünkért, mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hiszen mindennél jobban szeretjük gyermekünket!

De az argentin gazdasági állapotok nem tartoztak akkoriban sem a legjobbak közé. Elkeserítő lehetett számukra a tudat, hogy ha nem találnak támogatót az ügyükhöz, magukban nincs esélyük a kis Leo számára megteremteni az egészséges, biztonságos jövőt! Olyan teher ez egy szülő vállán, ami képes őt összetörni, de a gyermekének mégsem mutathatja ki, erősnek kell látszania és talán ez a legnehezebb… mert ők értik és érzik csak igazán, hogy mi forog kockán! Nincs fájdalmasabb állapot, mint a tehetetlenség!

Mert az argentin klubok már lemondtak Messiről, nem vállalták a „kockázatot”. Az számomra nem is kérdés, hogy az FC Barcelona és a több millió rajongó, szerte a világban mennyivel szegényebb lenne most a helyes döntések meghozatala, így Messi nélkül. Pörgessük csak végig a szemünk előtt azt a számtalan gólt, gólpasszt és cselt, amit tőle láthattunk. Ahogy a szemünk előtt vált hihetetlen ígéretből a futballtörténelem egyik legmeghatározóbb játékosává, hogy a társai ezen évek alatt miként emelték őt piedesztálra, az élő legendát! …és képzeljük el, hogy ha ez sosem történt volna meg! Ha Rexach eltépi a szerződést, Gaspart megvétózza, Minguella fel sem figyel rá, vagy a legszomorúbb esetben: a hitüket vesztett szülők hazautaznak, beletörődve sorsukba!

Még, ha nem is teljesedett volna ki ilyen szépen Leo története, ha nem futotta volna be azt a hihetetlen karriert, amire már visszatekinthet, akkor is a kezeléseknek hála egy egészséges, magát és családját eltartani képes, még mindig fiatal emberről beszélhetnénk és a morális győzelem maximálisan azoké lenne, akik annak idején mertek cselekedni! A sors, a szerencse, vagy egy felsőbb akarat akarta-e így nem tudni… de történt ami történt és a helyes döntés, a segítő kéz boldogságot és sikert hozott a Messi családba és a Barca-családba is!

Kedves Culék, Kedves Szurkoló társak!

Azért is íródnak most ezek a sorok, mert egy barátunk és szurkolótársunk hasonló cipőben jár, mint Jorge Messi 20 évvel ezelőtt. Burinda József Barça iránti rajongása akkorról származik, amikor Messi szalvétás szerződése megíródott. Hiába voltak akkoriban nehezebb idők a klub háza táján, hiába tört borsot a nagy rivális többször az orrunk alá, hűséges maradt a klubhoz és boldogan nézte végig, mint fordul a történelem és a szerencse kereke, ahogy az Arsenal ellen fordítanak Ronaldinhoék a BL-döntőben. Rajongása azóta is töretlen, jöjjön akár siker számtalan, mint a Pep-éra alatt, vagy kevésbé sikeres időszak, mint amit most élünk meg.

Ahogy Ő fogalmaz:

„Szomorúan tapasztalom azt ami jelenleg zajlik a klubnál. De bízom benne, hogy mielőbb talpra áll a Barça is ebből a kicsit kilátástalan helyzetből. Szerencsésnek érzem magam, hogy a világ legjobbja a kedvenc csapatomban játszik, és hogy megélhetem egy ilyen korszakos zseni tündöklését mint Messi.”

A sors így változtatta meg József és családja életét:

„Korábban az volt a legfőbb vágyam hogy majd eljutok egy mérkőzésre és élőben láthatom kedvenc csapatom. Sajnos az élet kicsit átírta a vágyaimat. Jelen pillanatban bármint megadnék, hogy kisfiamat gyógyultan láthassam!”

József és felesége, Szabina egy csodálatos, 1 éves kisfiú szülei, de Zsombor nagyon beteg… gerincvelői izomsorvadásban szenved. Segítség nélkül gyakorlatilag minimális rá az esély, hogy egészséges felnőtt férfi váljon belőle! Mint annak idején Messi kezelésének, Zsombor gyógyulásának is irreális ára van. A gyógyszercég olyan árat szab, amilyet akar és nincs rá állami támogatás se! Jelenleg ez 2,2 millió amerikai dollár, több mint 700 millió Ft!

Most pedig a szülők helyzetébe próbáljuk meg kicsit beleélni magunkat: Van egy csodálatos gyermekünk, aki varázslattal tölti meg a mindennapjainkat, de egy olyan genetikai betegségben szenved, aminek a kezelését nem bírja anyagilag a család. A pénz hiánya az egyetlen igazi akadály, hiszen mint szülők mindenre képesek vagyunk gyermekünkért, mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hiszen mindennél jobban szeretjük gyermekünket!

Elkeserítő lehetne számukra a tudat, hogy ha nem találnak támogatót az ügyükhöz, magukban nincs esélyük a kicsi Zsombor számára megteremteni az egészséges, biztonságos jövőt! Olyan teher ez egy szülő vállán, ami képes őt összetörni, de a gyermekének mégsem mutathatja ki, erősnek kell látszania és talán ez a legnehezebb… mert ők értik és érzik csak igazán, hogy mi forog kockán! Nincs fájdalmasabb állapot, mint a tehetetlenség!

Zsombor ráadásul lyukas szívvel született, ami elfedte a betegsége tüneteit, de túlélte a szívműtétet és tovább harcol.

Zsombor küzd, tornáztatják és bár ez hihetetlenül nagy erőfeszítés számára, még mindig mosolyog! Zsombor, ha nem gyűlik össze a génterápiás kezelésre az összeg, élete végéig, 4 havonta gerincvelő-csapolásos kezelésen kell, hogy átessen! De ha összefogunk és segítő kezet nyújtunk számukra, a remény tovább él. Ha elegen leszünk és összegyűlik a kezelés ára, egy élet ára, Zsombiból még bármi lehet! Egészséges felnőtt férfi válhat belőle! A morális győzelem pedig maximálisan azoké lenne, akik mernek cselekedni! És a „Més que un club” ezáltal ismét értelmet nyer!

Búcsúzóul álljon itt József tollából az Ő történetük röviden:

Esküvő után babát terveztünk. Nagy volt az öröm a pozitív teszt után. Hamar kiderült, hogy Zsombi szíve lyukas lesz. Számos konzultáció után a szakemberek megnyugtattak minket, hogy ez egy rutin műtét lesz, ha a kisfiam megszületik. Így is lett, Zsombi szíve gyógyultnak lett minősítve. Természetesen, mint a legtöbb pár elvégeztettük az ismert teszteket. Volt benne állami ingyenes és fizetős, 88 kromoszóma betegséget szűrő. Egytől egyig mind negatív lett. Arról, hogy sma nem is hallottunk Zente történetéig (egy másik SMA 1-es kisfiú).”

„Ezek után, mikor mindez kiderült, megtörtünk. Ő nem kért csak kapott egy életet. Viszont apaként megteszek mindent a kisfiamért. Mert miután hazajövök, munkából bár jelenleg nem tud mozogni, de a mosolya mikor, meglát mindenér kárpótol. Mert történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk.”

Kérlek titeket, hogy aki tud segítsen Zsombiéknak!
Visca el Barça! De most leginkább: Hajrá Zsombi!

Szép jövőért Zsombornak Alapítvány
Számlaszám: 11734152-21916838
Közlemény: Több mint egy klub! Hajrá, Zsombi!

IBAN: HU97 1173 4152 2191 6838 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB