Közgyűlés után: se új címer, se újabb hitel

A klubcímerről szóló szavazást meg sem tartották | Feszült pillanatok

A szombati nap folyamán tartotta meg az FC Barcelona a klub éves közgyűlését, amin a pártoló tagok évente voksolnak az alapszabályt módosító kérdéseket illetően, valamint döntenek arról, hogy elfogadják-e az elnökség által elkészített költségvetési tervezetet az előttünk álló gazdasági évre. Utóbbira rábólintottak a ‘sociók’, ám az elnökségnek keserű pirulákat is le kell nyelnie: se újabb hitelt nem vehet fel a klub, a klubcímerről pedig végül nem is tartottak szavazást. 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a költségvetési tervezet elfogadása mellett két kardinális témát is voksolásra akart bocsátani az elnökség az idei közgyűlésen. Egyrészt az új klubcímer elfogadását kérte a vezetőség a pártoló tagoktól, másrészt pedig Bartomeu szerette volna módosítani a Sandro Rosell ex-elnök és elnöksége által 2013-ban megalkotott szabályt az eladósodottsági rátával kapcsolatosan.

 

 

Az új klubcímert levették a napirendről, számos ‘soció’ távozott

A klub az új technológia adta lehetőségekre, valamint a klublogó modernizációjából fakadó többletbevételre hivatkozott, amikor prezentálta a pártoló tagoknak azt a tervezetet, mely az egyesület 11. címere lehetett volna a Barcelona történelmében. A szavazást felvezető kérdések és közbevetési lehetőségek során azonban a pártoló tagok ízekre szedték az új tervezetet, és a spanyol lapok beszámolói szerint súlyos kritikával illették mind az elnökséget, mind a tervező csapatot. „Úgy kell kezelni a klubcímert, ahogy azt illik, nem pedig úgy, mintha az csak egy kereskedelmi márka logója lenne. Itt többről van szó” – hangzott el az egyik küldött szájából a fenti mondat.

Egyikük azt is felvetette, hogy ez nem csupán a közgyűlésre tartozó kérdés, hanem jóval szélesebb körben kellene megkérdezni a klub társadalmi bázisát a témáról. Bartomeu végül úgy döntött, hogy nem is tartják meg a szavazást, és a kritikák miatt kihirdette, hogy „visszavonjuk ezt a napirendi pontot, és újragondoljuk a klubcímert annak érdekében, hogy a történelem, az érzelmek és a technológia összhangban legyenek egymással”. 

A döntés egyébként nem aratott osztatlan sikert, sokan megfutamodásnak értékelték Bartomeu lépését, és követelték a szavazás lehetőségét. Egyesek csak kifütyülték az elnök döntését, mások azonban erre reagálva el is hagyták a közgyűlést, és ezáltal nem is vettek részt a többi kérdéskör megtárgyalásán.

Nem engedték a hitelfelvételi szabályok lazítását sem

A klubcímerről szóló szavazás visszavonása vélhetően nem segített az eladósodottsági rátával kapcsolatos módosításnál sem, ám összességében nagyon simán utasította el a közgyűlés azt, hogy az elnökség a jelenleginél több hitelt vehessen fel a közeljövőben. A vezetőség ezt a módosítási javaslatot azzal indokolta, hogy egyrészt a 2013-ben meghozott szabály ma már nem aktuális, mert a klub jobb pénzügyi helyzetben van. Másrészt a Barcelonának szüksége van a hitelre az előtte álló kihívások leküzdésére.

A közgyűlés erről a kérdésről már szavazhatott, és elutasította azt. 247-en ugyan elfogadták a módosítást, ám 201 pártoló tag ellene voksolt, 56 pedig tartózkodott, és lévén, hogy ebben a kérdésben 2/3-os többségre van szükség, az elnökség nem vehet fel több hitelt a jövőben sem az alapszabályban jelenleg megengedettnél.

A közgyűlés végén végül a klub szociális bázisát érintő módosítások átmentek (a legidősebb pártoló tagok helyzete vagy éppen a Penyák Világszövetségének a funkciója), illetve az elnökség által bemutatott számokat is elfogadták a ‘sociók’ az előttünk álló gazdasági év költségvetését illetően, mely ezúttal 960 millió eurós bevétellel és 929 millió eurós kiadással számol.