Messi és Valverde: a tökéletes kapcsolat

Folyamatos a párbeszéd | Beosztja az erejét, együtt állították fel a prioritásokat

Ernesto Valverdét lehet kritizálni egyes döntései miatt, ugyanakkor az sokatmondó továbbra is, hogy az öltöző kulcsemberei egyöntetűen mellette állnak. Leo Messivel ráadásul olyan jó a tréner kapcsolata, hogy klubforrások szerint „egyetlen egy másik vezetőedzővel sem” volt ennyire harmonikus az együttműködés. 

 

 

Az argentin világklasszis nyilvánvalóan a korral előrehaladva érett is, és már nem úgy reagál egy-egy pihentetésre, mint korábban, amikor az aktuális trénerei, így Pep Guardiola vagy Tito Vilanova „féltek” őt a padra ültetni, nehogy rossz néven vegye ezt a csatár. A teljes képhez nyilvánvalóan hozzátartozik az is, hogy fiatalon még nem is volt szükségre pihenőre Messinek, ugyanakkor a játékosban lakozó versenyszellem tényleg akkora, hogy Messi sosem akart pihenni. Ha pedig nem játszott, annak pedig bizony egyáltalán nem örült, ami nem feltétlenül optimális állapot egy-egy kulcsmeccs előtt.

Ennek ellenére a klubhoz közeli források szerint nem csak Messi érettsége járul hozzá ahhoz, hogy a játékos már minden további nélkül leül a padra egy-egy találkozón vagy el sem utazik a csapattal, mint ahogy az történt a héten Sevillában. A madridi ‘Marca’ tudósítójával beszélő klubforrások ugyanis egyöntetűen állítják, hogy Ernesto Valverde kiválóan érzi azt, milyen hangot kell megütni az öltöző kulcsembereivel. Sőt, úgy fogalmaztak, hogy Messinek egyetlen egy korábbi edzőjével sem volt még olyan jó a kapcsolata, mint Valverdével. A kettejük közötti együttműködés és munkaviszony tökéletes, állítják az öltözőre rálátó források.

Messi és Valverde az idény elején leültek megbeszélni az idei szezonra vonatkozó elvárásokat. Fontos kiemelni, hogy ez egy volt azon beszélgetések közül, amit a vezetőedzők rendszeresen megtartanak a kulcsjátékosokkal. A két fél egyértelműen kijelentette, hogy egyetlen egy sorozatot sem áldoznak be, de a prioritásokat határozottan felállították. A beszélgetés végeredményét már tudjuk és láthatjuk: amint Messi kijelentette már a szezon elején, a Bajnokok Ligáján van a hangsúly a bajnokság mellett. Ennek következtében Valverde a kulcsjátékosokat igyekszik frissen tartani a márciusi és áprilisi szakaszra, amikor a fontos dolgok eldőlnek a BL-ben.

Ezt a számok is alátámasztják. Messi az elmúlt szezonban az idény ezen pontjáig 30 meccset és 2.732 percet abszolvált a gránátvörös-kék mezben. Mi több, a válogatottal is pályára lépett további 450 percet. Ezzel szemben a jelenleg futó szezonban csak 24 mérkőzés és 1.914 mérkőzés van a lábaiban a Barçában, a válogatottba pedig az argentin szövetségi kapitánnyal, Lionel Scalonival megbeszélve az elmúlt hónapokban nem kapott meghívást. Megjegyzendő, hogy Messi megsérült idén pár hétre, de a Király Kupában való pihentetésének az üzenete és jelentése akkor is egyértelmű.

Valverde folytatása tehát még a levegőben lóg, hiába említette már többször is Josep María Bartomeu elnök az egy évre szóló opciót. A tréner jövője főként az eredményességtől függ, és az utóbbi évek után egyértelműen a BL a fő célpont, azon múlik a szezon megítélése. A legrangosabb európai kupasorozat megnyerését nem lehet garantálni, de egy biztos: a kulcsemberek a tréner mögött állnak, Messivel pedig harmonikus és problémamentes az együttműködése.