Előrehozott választásokat terveztek?

Laporta szerint ez volt Bartomeu és a vezetés terve egy triplázás esetén

 

Érdekes információt osztott meg Joan Laporta exelnök a nyilvánossággal, amikor közölte: tudomása szerint a klubvezetés előrehozott választásokat tartott volna az idei nyáron, amennyiben a csapat triplázik a szezon végén. 

Habár a spanyol médiában már korábban is szó volt arról, hogy van ilyen terv a Josep María Bartomeu által elnökölt vezetésben, ezt hivatalosan ennyire tisztán Agustí Benedito korábbi elnökjelöltön kívül senki nem jelentette még ki eddig. Laporta abba már nem ment bele, hogy mi lehetett volna ezzel az elnökség célja, holott ez az, ami valójában számít, hiszen egy sikeres korszak közepette nem igazán szokványos átadni a staféta botot.

Valószínűleg Bartomeu sem azzal a szándékkal kacérkodott az előrehozott választás gondolatával, hogy utat nyisson friss perspektívák és ötletek megjelenésére az egyesületen belül, hanem pusztán hatalompolitikai tényezők miatt mérlegelt. Egyszerű a kérdés: mikor van nagyobb esélyed választást nyerni? Egy triplázás után vagy egy triplázást követő két évben, amikor várható némi visszaesés mind játékban, mind eredményességben? Amint az ismert, 2021-ben esedékes a következő választás, vagyis egy idei triplázás esetén a következő két szezonban igencsak nehéz lett volna felülmúlni ezt az eredményességet.

Legalábbis más logikus érv nem nagyon szól mellette, ha tudjuk, hogy a már említett triplázás függvénye volt a döntés. Magánéletbeli változások? Ez esetben nem kell az egész elnökségnek felállnia, mint ahogy azt láthattuk már 2014 elején, amikor Sandro Rosell távozott az elnöki székből. Ráadásul a magánéleti problémák nem állnak kapcsolatban a triplázással. Intézményi válság? Ha rosszmájúak akarunk lenni, akkor már évek óta ebben van a klub, szóval emiatt sem kell új választást kiírni. A „viccet” félretéve, jelenleg nincs akkora elégedetlenség a sociók körében, ugyanis Messi eltakarja az összes hibás lépést, egy triplázás esetén pedig még inkább lekerült volna a figyelem az esetleges intézményi problémákról. Mi több, egybehangzó nemzetközi lapértesülések szerint az elnökség nemrég vett fel egy 150 millió eurós kölcsönt két amerikai befektetési alaptól 1.5%-os kamatra, a tartozást pedig 5 éven belül kell kiegyenlítenie a klubnak. Ez pedig azt sugallhatja, hogy vannak még terveik, amiket finanszírozni kell, ergo nem azzal kalkulálnak, hogy hamarosan át kell adniuk a klub vezetését.

Ennek értelmében tehát a klub egyik alappillérét játszotta volna ki az elnökség pusztán azért, hogy minél tovább hatalmon maradjon. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy Josep María Bartomeu nem indulhat majd a következő választáson a klub alapszabályaiban foglaltak alapján, ám katalán lapértesülések szerint Jordi Cardoner alelnök kandidálhat majd a Bartomeu-féle vonal utódjaként.

Egy szó, mint száz: egy, a klubot az első helyre helyező és mindig az egyesület érdekeit szem előtt tartó sportvezető fejében a választás nem egy hatalompolitikai eszköz a sok közül, hanem csupán egy feltétel, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy hozzájárulhass a Barça hatékony irányításához.

*Kivételesen puha, 100% organikus pamut alapanyag, egyedi de visszafogott minta, ami mindig aktuális marad! Rendelj most!