Fent vagy lent? Mérleg előszezon után, bajnoki rajt előtt

A Barcelona a Napoli elleni két mérkőzéssel lezárta az előszezonját a 2019-2020-as idény előtt, pénteken már az Athletic Bilbao ellen rajtol a LaLigában. Vannak, akiket pozitív oldalon, vannak, akiket negatív oldalon illik kiemelni még a tétmeccsek előtt.

Persze ez is csak egy állapot, és még korai bárkit is az egekig magasztalni, vagy pálcát törni fölötte.

Frenkie de Jong

Talán ő volt a Barcelona legjobb játékosa az előszezon mérkőzései alatt. Minden pályán töltött percében bizonyította, hogy nagyon jó igazolás volt. Játszott előrébb tolt középpályásként is, de tény, hogy igazán a szűrő poszton villogott, ott érezte magát a legjobban. Annyira jól, hogy megkérdőjelezhetővé vált Sergio Busquets helye a kezdőcsapatban, amit évekig nem lehetett kimondani. De ez már Valverde edző problémája lesz, hogy miként oldja meg a problémát.

Dembélé

Nem minden meccsen, de a Napoli elleni két találkozón kiválóan teljesített. Ha így folytatná és ha elkerülik a sérülések, akkor aligha lenne bárki, aki Neymar után áhítozna. Mert tud lenni gyors, jól cselező, meccseket eldöntő futballista, aki jelenleg annyit megnyert magának, hogy kezdő lehet a szezon első meccsein. Aztán a folytatáson és a sérüléseken múlik a többi.

Semedo

Az előszezon alapján nem kérdés, hogy ő lesz a Barcelona jobbhátvédje az előttünk álló szezonban. A Napoli ellen jól megértette magát Dembélével is, védekezésben és támadójátékban is megoldás lesz, és a fontos mérkőzéseken ő lesz a kezdőember.

Sergi Roberto

Csak azért illik rögtön Semedo után említeni, mert Sergi Roberto a tervek szerint inkább középpályásként segítene a csapaton ebben a szezonban. És ugyan azt ki lehet jelenteni, hogy Sergi Robertónak talán jobban fekszik a középpálya, de a dolog nehézsége, hogy ott túl nagynak tűnik a konkurencia most. Magyarán azt nehéz lenne megjósolni, hogy a reusi születésű játékos a szezon végén hol játszik majd a legtöbbet. Ez pedig előzetesen nem biztos, hogy jó hír a számára.

Griezmann

A Nápoly ellen végre lőtt gólt, és jól megértette magát Dembélével, Suárezzel. Az előszezon egészét tekintve lehetne kritikákat is írni, középcsatárként könnyen lehet, hogy súlytalan, de általánosságban is keresi még a helyét. Másrészről azt is lehet látni rajta, hogy nem egy hétköznapi játékos, és jobban tud „játékot generálni”, mint a többség, ami különösen Messi nélkül érhet sokat. Alternatívát jelenthet a támadójátékban.

Luis Suárez

Nem játszott végig, nem volt ott minden meccsen, de így is az előszezon gólkirálya lett. Lehet, hogy nem lesz már villámgyors, de továbbra is minden labdáért küzdeni fog, és továbbra is lövi a gólokat. A rajtja nem tűnik rossznak, meglátjuk, hogyan bírja majd a szezont 32 és fél évesen.

Riqui Puig

Kicsit félve lehet nézni, hogy mi lesz ebben az idényben Riqui Puig-dzsal (ejtzsd: Riki Pudzs). A meccsek nagy többségén ugyanis a kiemelkedő játékosok közé tartozott, ha éppen nem a legjobb volt, és óriási jövő állhat előtte, ha megkapja a lehetőséget. De vajon megkapja-e egy rutinos játékosokkal teletöltött, túlzsúfolt középpályán?

Ami miatt főleg aggódni lehet, hogy a klubvezetés számára jóval könnyebb feladatnak tűnik, számára találni egy csapatot valahol az első osztályban kölcsönben, mint eladni bármelyik régi bútordarabot a középpályáról – most nevek említése nélkül.

Samuel Umtiti

Nem úgy néz ki, hogy Samuel Umtitin segített volna a nyári szünet. Nyilvánvaló, hogy Piqué és Lenglet lesznek a stabil kezdőjátékosai a Barcelonának a védelem közepén, Umtiti nincs azon a szinten, mint volt egykoron, a térd problémái előtt. És mivel ez a történet már több mint fél éves, nagyon könnyen előfordulhat, hogy soha többet nem is lesz.

Szándékosan nem említünk most mindenkit, különös tekintettel azokra, akik a Copa América miatt későn kapcsolódtak be a felkészülésbe. Emiatt most hátrányból is indulnak, biztosan lesznek olyanok, akik ezzel együtt végül kezdők lesznek, de olyanok is, akik nem.