Umtiti és a küzdelem a bizalomért

Nem a képességeit illetően vannak kételyek, hanem a bal térde okoz fejtörést

 

Samuel Umtiti hosszú idő után ismét egy jó teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, miután az Eibar otthonában a védelem vezéreként remek produktummal járult hozzá a csapat magabiztos sikeréhez. A francia idei idénye arról fog szólni, hogy visszaszerezze a bizalmat. 

Umtiti 2016 nyarán érkezett Katalóniába, és Robert Fernández akkori sportigazgató egyik slágerigazolásának tekinthető: a Barça egy csapásra szerzett egy karakteres, világklasszis játékost. Fontos kiemelni, hogy ez hiánycikk volt a keretben Carles Puyol 2014-es visszavonulása óta, és sem Vermaelen, sem Mathieu – noha voltak jó időszakaik – nem tudott ennek a szintnek a közelébe érni.

A francia viszont 83 találkozót játszott az első két szezonjában, és a védelem vezére volt. Párharcokban erős, fejben stabil, labdával pedig szintén nem lehet zavarba hozni. Ráadásul a Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas elárulta, hogy Umtiti álma „mindig is egy barcelonai szerződés volt.” Ezek után természetesen rögtön a szívükbe zárták őt a katalán szurkolók és vezetők, ami megmagyarázza, miért is esett különösen rosszul a barcelonismónak az, ami a 2018-2019-es szezontól kezdve történik a gall bekkel.

Umtiti ugyanis sérülten játszotta végig a világbajnokságot, ezek után pedig a klub orvosaival szembemenve nem az operáció mellett döntött a térdsérülésből való felépülésnél, hanem a féléves kihagyás és nagy valószínűségű felépülés helyett elutazott Katarba, és a konzervatív kezelést választotta. Mi több, a madridi ‘AS’ szerint a klub néhol úgy érzékelte, hogy Umtiti hozzáállása hanyag, az elhivatottsága pedig nem üti meg a kellő szintet ezekben az időkben.

Így vagy úgy, a hosszabbítása óta, melyet 2018 júniusában írtak alá a felek a világbajnokság előtt, csupán 19 meccsen lépett pályára, ami hatalmas visszaesés a korábbi státuszához képest.

Ezt a státuszt igyekszik most helyreállítani a francia, és Valverde személyében megfelelő szövetségest is talált ehhez a célhoz. A tréner a hétvégén ugyanis úgy szavazott neki bizalmat az Eibar ellen Jean-Clair Todibo helyett, hogy Umtiti az elmúlt hetekben szintén sérült volt. Ez egyértelműen annak a jele, hogy Umtiti képességeit illetően nincsenek kételyei a szakmai stábnak, mely csak arra vár, hogy a francia ismételten bírja a sorozatterhelést is. A társak is bíznak benne, Griezmann ki is emelte a teljesítményét a hétvégén, ami újabb jel arra, hogy a csapatnál komolyan számolnak vele.

A nyáron már megpedzegette a katalán és a spanyol sajtó, hogy a klubon belül néhányan De Ligtet részesítenék előnyben, mint a jövő Barçájának az alapemberét, ám Umtiti tett már le annyit az asztalra, hogy hiába generációs tehetség a holland, Umtiti helye érinthetetlen maradt a keretben. Ez ugyanakkor nem tart a végtelenségig, és a klub egészen biztosan elkezd dolgozni az alternatívákon, amennyiben Umtiti ismét kihagyja a szezon nagyobbik részét, ami azt jelentené, hogy immáron az egymást követő második szezonjában nem tudná azt a kulcsszerepet betölteni, amit valójában szánnának neki a vezetők.