Az utolsó akadály… a Wanda előtt

1-0-ás előnyről kell továbbjutni a Mestallában

A Barcelona végig dolgozta a januári hónapot és még február elejét is a kupameccsekkel annak érdekében, hogy ott lehessen a tavasszal megrendezésre kerülő Király Kupa döntőben. Az akadályokat sikerült venni, még a Valencia ellen is elértek egy szűk előnyt Messiék egy héttel ezelőtt, de lezárni most kell a párharcot, és most dől el, megérte-e a sok erőfeszítés a döntős szereplés reményében.

A Kupát sokan alábecsülik, pedig óriási fegyvertény, ha valaki sikerrel végig tudja küzdeni hétről hétre a kupameccseket úgy, hogy a bajnokság sem szünetel januárban. A Barcelonának ez már jó néhány éve mindig sikerült, az elmúlt három sorozatot ráadásul meg is nyerte.

A Valencia azonban még egyáltalán nem mondott le róla, hogy megfordítsa az elődöntőt, ehhez feltehetően két góllal kell győznie a Mestallában. A Barcelona előnye ugyanis bár csak egy gól, ha Messiék csak egyszer is betalálnak, akkor a Valenciának már muszáj két gólos különbséggel nyernie. Ez a szituáció pedig nagy meccset ígér: a Valenciának muszáj támadólag fellépnie, de túlságosan hátul sem engedhet ki, mert ha gólokat kap, aligha lesz képes annyival többet lőni, mint a Barça.

És ugyan a Valencia nincs top formában, az elmúlt öt meccsét mind elveszítette (bajnoki és kupa találkozókat összeadva), azt azért a múlt heti odavágón lehetett látni, hogy ez továbbra is egy nagyon egységes, jó csapat, mely akkor inkább védekezett, de mindenki tudja, hogy támadójátékban is erős. Ráadásul felépült a sérüléséből az a Gonçalo Guedes, aki hosszú ideig sérült volt, és aki a két csapat őszi bajnokiján okozott kellemetlenségeket a Barcelonának. Őt már bevetheti Marcelino, és mellette pályán lehet a támadósorban Zaza valamint Rodrigo, de Viettóval és Santi Minával is számolhat az edző, ha inkább bennük bízik. Támadókból nem lesz hiány a Valenciában, ha a szükség úgy hozza.

A Barcelonánál alighanem ugyanazt a stabilitást részesíti majd előnyben Ernesto Valverde, amit eddig az egész szezon során, így a 4-4-2-es hadrend szinte garantált. A sztárok most nem fognak pihenni, azok a kérdések maradnak, hogy melyik négy középpályás kerülhet a csapatba, és hogy a védelemben bevethető lesz-e Gerard Piqué. Ha tippelni kellene, akkor azt mondanánk, hogy a jelek alapján kockáztatni fog vele Ernesto Valverde, és be fogja vetni, mert ezen a meccsen nagyon sok múlik a védelem stabilitásán. Yerry Mina pedig még egy percet sem játszott a Barcelonában – veszélyes dolog lenne pont a Mestallában elkezdeni.

Mindenesetre ahogy az Espanyol elleni visszavágón, úgy most is döntő jelentőségű 90 perc következik, akár egy kupa is múlhat rajta, de a Wanda Metropolitanóban rendezendő finálé biztosan.

Valencia CF – FC Barcelona:
Valencia, Mestalla
21.30
Vezeti: Undiano Mallenco
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1

Valencia: Jaume, Montoya, Paulista, Gayá – Parejo, Kondogbia, Soler, Guedes – Rodrigo, Zaza.

FC Barcelona: Cillessen, Sergi Roberto, Piqué (Mina), Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta, Paulinho (Coutinho) – Messi, Suárez.

A Barcelona utazó kerete: Ter Stegen, Cillessen, Sergi Roberto, Semedo, Piqué, Umtiti, Yerry Mina, Jordi Alba, Aleix Vidal, Busquets, Rakitic, Paulinho, André Gomes, Iniesta, Coutinho, Suárez, Messi és Alcácer.