Két év után visszatérnének az elődöntőbe

Nincsenek komoly sérültek egyik oldalon sem | Ez a Roma már nem egy tipikus olasz csapat

Szerda este 20 óra 45 perckor megrendezik a Barça és az AS Roma közötti párharc első felvonását a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ahol a katalánok két év után jutnának be oda, ahol az olaszok az 1983-84-es idény óta nem jártak: nevezetesen az elődöntőbe. Hazai oldalról a legfőbb kérdés az, hogy Dembélé vagy Paulinho szerepeltetése mellett dönt-e Valverde szakvezető, míg a vendégek fogadkoznak ugyan, és bátor játékot ígértek a meccs előtti sajtótájékoztatón, azzal számolniuk kell, hogy a Barcelona letámadása idén hatékonyabb, Busquets pedig visszatér a pályára a sérülése után. 

Leo Messi, aki az utóbbi hetekben ugyan sérüléssel bajlódott, de a Sevilla ellen mindenféle fájdalom nélkül tudta befejezni a meccset, a pályafutása során 19 mérkőzésen 12 gólt szerzett olasz csapatok ellen, erre az eredményességre pedig szüksége lehet a csapatnak, ha figyelembe vesszük, hogy Luis Suárez régóta gólképtelen a Bajnokok Ligájában. Ennek ellenére az uruguayi a játékban hozzátesz a csapat teljesítményéhez, a Sevilla ellen a hétvégén pedig ő szerezte a szépítő találatot, így messzemenő következtetéseket aligha lehet levonni a negatív szériából.

Ami a Barcelona keretét illeti, sérültje nincs a gárdának, ám így sem lehet azt mondani, hogy problémamentesen zajlott a felkészülése a csapatnak a Roma elleni meccsre. Leo Messi már két hete izomfájdalmakkal bajlódik, Iniesta a nemzeti csapatánál bokafájdalmakra panaszkodott, míg Busquets az elmúlt három hétben sérült volt, és csak hétfőn abszolválta az első edzését a társakkal. Mindezek ellenére valószínűleg mindhárman a kezdőcsapatban kapnak majd helyet, ahol az igazi kérdőjel az lesz, hogy Dembélé vagy Paulinho kapja meg a bizalmat a pálya jobb oldalán. Előbbi mellett szól, hogy a Chelsea elleni visszavágón a gólja mellett a kiváló hozzáállásával kompenzálni tudta a védekezésbeli hibáit, mígnem a brazil értelemszerűen több stabilitást, de kevesebb veszélyt és kreativitást jelentene.

Csakúgy, mint a katalánoknak, a Romának sincsenek komoly gondjai a sérültekkel, csupán az idei év felfedezettjének számító török Ünder, illetve Karsdorp nem játszanak biztosan. Rajtuk kívül Pellegrini és Nainggolan bajlódnak sérülésekkel, de utóbbi állapota az olasz média szerint sokat javult az elmúlt napokban, így a belga is ott lesz várhatóan a pályán. A Roma meghatározó játékosa idén a Bajnokok Ligájában a bosnyák Džeko, akinek a góljával sikerült megfordítani az ukrán Sahtar Donyeck elleni párharcot is a nyolcaddöntő visszavágóján, de a Barcelonának érdemes figyelnie El Shaarawy vagy éppen Perotti játékára is. Mindazonáltal kijelenthető, hogy Di Francesco csapatának erőssége a fegyelmezettségében, valamint a tudatos játékelemeiben rejlik. Az olaszokat a nyár óta irányító tréner bátrabban vállalja fel a labdabirtoklást, de nem ragaszkodik ahhoz minden áron, így sokoldalú csapata több játékhelyzetben is képes feltalálni magát.

Ahogy azt a bevezetőben írtuk, a Barcelona nagy esély előtt áll, hogy két év után, amikor is mindkétszer a negyeddöntőben búcsúzott a csapat a BL-ből, ismét az elődöntőbe jusson. Lehet kozmetikázni a dolgokat, de a Barçától az elődöntő a minimális elvárás minden évben. A Roma a nyár óta egy új útra lépett, a korábbi sevillai sikerkovács, Monchi lett a sportigazgató, ez pedig nem csak az igazolásokon, de a játékstíluson is meglátszik, mely ugyan magában hordja az olasz futballkultúra sajátosságait, de több elemet is átvesz az uralkodó irányzatokból. Ennek az eredménye, hogy a Roma az 1983-84-es idény után ismét az elődöntőben találhatja magát, ha sikerrel veszi a Barcelona elleni akadályt.

A mérkőzés és egyben a párharc kulcsa a visszatérő Busquets lehet, aki nem csak a labdakihozataloknál segítheti a katalán csapatot, de évek óta ő az, aki Messit a legjobban meg tudja találni az ellenfelek csapatrészei között akár egy zsebkendőnyi területen is. Ez a két faktor pedig döntő lehet, mert amint írtuk, a Roma várhatóan váltogatja majd azokat a periódusokat, amikor mélyen letámad, valamint amikor visszahúzódik a saját térfelére. A Barcelona a favorit, de ha elalszik, ez a Roma résen fog állni.

FC Barcelona – AS Roma
Bajnokok Ligája, negyeddöntő, odavágó
Barcelona, Camp Nou
20:45
TV: 
Paulaner Sörház // M4/Sport 1

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Paulinho (Dembélé), Busquets, Rakitic, Iniesta – Messi, Luis Suárez.

AS Roma:  Alisson – Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov – Nainggolan, De Rossi, Strootman – El Shaarawy, Džeko, Perotti.