Barça – Manchester: 90 percnyi koncentráció kell az elődöntőért

Kedvező helyzetből, de óvatosan

Hat nappal a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének idegenbeli odavágója után már következik is a Manchester United elleni visszavágó a Barcelona számára. A Luis Suárez góljával megnyert első mérkőzést követően szinte minden a katalán csapat mellett szól: a hazai pálya, a 2013 óta tartó Bajnokok Ligája veretlenség a Camp Nouban, a tapasztalat, és természetesen az egygólos előny is. Ugyanakkor a Solskjaer vezette United ebben a szezonban már véghezvitt egy kisebbfajta csodát a PSG ellen, így ha nem szeretnének ugyanabba a folyóba belelépni Messiék, mint Cavaniék, akkor egy pillanatnyi kihagyás sem fér bele Lukakuék ellen.

A hétvégi, Huesca elleni bajnokin Ernesto Varverde majdnem 100%-ig kimerítette a „rotáció” fogalmát. Tehette mindezt kockázat nélkül, hiszen a 11 pontos előny a szezon e szakaszában, 7 fordulóval a bajnokság vége előtt tetemesnek mondható. A soha nem látott kezdő tizenegy a minimális célt teljesítette, így a Manchesterben diadalmaskodó csapatból jó néhányan szusszanhattak egyet az idény véghajrájára, ami különösen nem árthatott például Rakiticnek, Piquének, vagy Busquetsnek, akik tavaly július óta átlagosan több, mint 3500 percet töltöttek a pályán, minden sorozatot figyelembe véve.

Kedden este azonban már nincs hova tartalékolni, teljes gázzal kell „nyomni” az első perctől az utolsóig. Mint azt már szinte minden csapattag kifejtette, idén prioritást élvez a Bajnokok Ligája megnyerése, hiszen az elmúlt években – ahogyan arra már mi is többször rávilágítottunk – a negyeddöntő jelentette a végállomást. Ezek közül a legfájóbb egyértelműen a tavalyi, Róma elleni kiesés, így csak a római visszavágó is elég muníciót adna motiváció terén, ha nem lenne a csapat előtt a PSG példája.

De ott van, és ott is kell, hogy legyen. A párizsiak az Old Traffordon elért 2-0-ás siker után gondoltak egy hangyányival többet magukról, mint amennyire azt illett volna, a United pedig ezt könyörtelenül kihasználta. Nem játszott látványosan a Manchester, sőt, ahogyan azt Solskjaer is elismerte, jól sem, viszont töretlenül és végig hittek a játékosok abban, hogy továbbjuthatnak. Az angolok az összes adandó lehetőségre lecsaptak, a PSG pedig megtette azt a szívességet, hogy a meglévő minőségbeli fölényét nem használta ki.

A fenti forgatókönyv igencsak elképzelhető kedden este is: hiába kell a Manchesternek gólt szereznie a továbbjutási álmok életben tartásához, a szükségesnél több rizikót biztosan nem fog vállalni norvég edző, hiszen egyfelől – addig, amíg a 0-0-át tudják tartani – a hosszabbítást jelentő gólt nem muszáj a 4. percben megszerezniük. Másfelől úgyis nehéz a Barça ellen játszani, ha nem adnak neki sok területet, hátha még adnak… Ugyanakkor ha komolyan gondolják a továbbjutást, az a csúfság még egyszer nem eshet meg velük, hogy kaput eltaláló lövés nélkül zárjanak egy mérkőzést.

A másik oldalon Valverde számára sincs túl sok választási lehetőség: ha a katalánok nem akarják kiengedni a kezükből a gyeplőt a továbbjutást illetően, akkor támadó felfogásban kell játszaniuk az első percektől fogva. A spanyol mestert sok kritika érte a szezon elején, elsősorban az általa választott taktika és a keret kihasználatlansága miatt, ugyanakkor tavaszra fordulva egyre több játékos kap kisebb (Alena, Malcom) és nagyobb (Vidal) szerepet.

Hazai oldalon a legnagyobb esély természetesen a már-már szokásosnak mondható kezdő tizenegy pályára lépésére van, ezen egy esetleges sérülés, betegség, talán formahanyatlás változtathat. Manchesteri oldalon nagy valószínűséggel – az odavágóhoz hasonlóan – egy jól megszervezett védelemmel operál majd a norvég szakember, a középpályán inkább két labdaszerző középpályással, elől pedig Lukakuval centerben, a két oldalán pedig két sokat futó, védekezni is tudó szélsővel (Rashford, Lingard).

Mindent összevetve a minőségi fölény és a hazai pálya egyértelműen a Barcelona sikerét és továbbjutását ígéri, ugyanakkor egy percre sem lankadhat Messiék figyelme, hiszen habár az első mérkőzésen a United nem tudott igazán nagy gólhelyzetet kialakítani, ez nem feltétlenül lesz így a Camp Nouban. Ha a Barca „belealszik” a szokásos labdajáratásába, mint azt tette az Old Traffordon a vezető gól megszerzése után, valamint a második félidő elején, egy vérszemet kapó Manchester okozhat kellemetlen perceket Varverde együttesének.

FC Barcelona – Manchester United
Barcelona, Camp Nou
21:00
Vezeti: 
Felix Brych (német)
TV: Paulaner Sörház | M4 Sport

FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Rakitic (Vidal), Arthur – Messi, Suárez, Coutinho (Dembélè)

MU: De Gea – Dalot, Smalling, Lindelöf, Young – Matic (Fred), Pogba, McTominay – Rashford, Lukaku, Lingard  (Martial)

*Kivételesen puha, 100% organikus pamut alapanyag, három választható szín, és egy egyedi minta, ami mindig aktuális marad! Rendelj most!