El kell kezdeni a felzárkózást az élmezőnyre

Alavés - Barcelona előzetes

A Deportivo Alavés otthonában lép pályára az FC Barcelona vasárnap este 21:00-kor a LaLiga 22. fordulójában. Tavaly októberben találkoztak egymással utoljára a felek, akkor a Camp Nou gyepén, és hiába szólt minden Xaviék mellett, akkor nem tudtak nyerni, ugyanis 1-1-es döntetlen lett a mérkőzés vége. Ezen most lehet javítani, sőt, kell is, ha nem akarnak lemaradni az élmezőnytől a gránátvörös-kékek.

A két együttes párharcai eddig egyértelműen a katalánok javára dőltek el (29 győzelem, 7 döntetlen, 6 vereség), tehát már csak emiatt is esélyese a Barcelona ennek a meccsnek. Ami a két csapat formáját illeti: a Barça a legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből egyet se veszített el (2 győzelem, 3 döntetlen), az Alavés pedig egyet se nyert meg (2 döntetlen, 3 vereség). A Barcelona jelenleg a hetedik, míg a vitóriaiak a kiesést jelentő 19. helyen állnak.

A hazaiaknál nincs sok hiányzó Xavi csapatával ellentétben: a két belső védő, Ximo Navarro és Rubén Duarte nem léphetnek pályára sérülés miatt, mindketten alapembernek számítanak. A Barcelona oldalán már több nevet jegyezhetünk fel, ugyanis Umtiti, Sergi Roberto és Eric García továbbra is lábadoznak a sérüléseikből, Ansu Fati pedig újra kidőlt, várhatóan hónapokra. Gavi eltiltását tölti, Depay izomsérüléssel bajlódik, Dembélé pedig a már ismert okok miatt biztosan nem fog játszani, ráadásul még gyomorrontást is kapott a hírek szerint, szóval még egy ok van arra, hogy ne kapjon lehetőséget.

Sokszor írtunk már erről, valamint Xavi és a játékosok is gyakran hangsúlyozzák, hogy el kell kezdeni nyerni, mivel az élmezőny kezd meglógni, és jelentős lesz a lemaradás a dobogóról. Igaz, a harmadik helyezett Betishez képest két meccs hátránya van a katalánoknak, ami két győzelem esetén hat pontot érne és mindössze két egységnyi hátrányt, azonban a Sevillának már 46 pontja van. Sürgősen nyerni kellene a ,,kötelező” meccseken annak érdekében, hogy versenyben legyen akár a dobogóért, akár a nemzetközi kupaindulást jelentő helyekért a Barcelona.

A LaLiga aktuális állása

Akik ezért a győzelemért ma este tehetnek, azok nagy valószínűséggel ugyanazok lesznek, mint akik pályára léptek az Athletic elleni Copa del Rey-mérkőzésen, néhol egy-két változtatással.

A kapuban szinte biztosan ter Stegen fog állni, előtte Dani Alves, Araújo, Piqué és Jordi Alba – egyébként a Barcelona balhátvédje Xavi elmondása szerint érzett némi kellemetlenséget hétközben, de nem számoltak be arról, hogy komoly gond lenne –, a középpályán Gavi biztosan nem fog helyet kapni a már említett eltiltása miatt, az ő posztján valószínűleg Frenkie de Jong fog játszani, mellette Busquets-cel és Pedrivel – aki szerdán szintén kellemetlenséget érzett, és cserét is kért. Elöl Ferran Torres, középcsatár pozícióban Luuk de Jong, a másik szélen pedig Abde kezdhet.

Deportivo Alavés – FC Barcelona

Mendizorrotza, Vitória, 21:00

LaLiga, 22. forduló

Vezeti: Jorge Figueroa Vázquez

Alavés: Pacheco – Aguirregabiria, Lejeune, Laguardia, López – Jason, Escalante, Moya, Rioja – Méndez, Joselu

Barcelona: ter Stegen – Dani Alves, Araújo, Piqué, Jordi Alba – Frenkie de Jong, Busquets, Pedri – Ferran Torres, Luuk de Jong, Abde