Erőfelmérő az Allianz Arénában – Barcelona-Bayern München előzetes

A 2022/23-as szezon egyik legfontosabb mérkőzését fogja játszani az FC Barcelona a Bayern München ellen az Allianz Arénában kedd este 21.00-tól. Xavi Hernández együttese számára a bajorok elleni csúcsrangadó lesz az első nagyon nehéznek ígérkező megmérettetés, amely minden bizonnyal letisztult képet fog adni az általuk képviselt színvonalról nemzetközi szinten.

A La Ligában óriásléptekkel halad a Barcelona előre 5 fordulót követően, ugyanis a Rayo Vallecano elleni nyitómeccs kivételével (0-0) mindegyik találkozójukat megnyerték, 15 gólt szereztek, és mindössze egyet kaptak (a legkevesebbet a mezőnyben a Villarreallal együtt). A Bajnokok Ligája nyitókörét is jól kezdték a katalánok: 5-1-re győztek a Plzeň ellen. A Bayernre már kevésbé igaz, hogy jól áll a Bundesligában, ugyanis Julian Nagelsmann csapata 6 mérkőzésen 3 győzelemmel és 3 döntetlennel áll – igaz 19 szerzett és 5 kapott góllal – a tabella harmadik helyén (legutóbb a VfB Stuttgarttal ikszeltek hazai pályán, a meccs vége 2-2 lett). A BL-ben ők is magabiztosan mutatkoztak be, mivel idegenben múlták felül az olasz Intert 2-0 arányban.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, egyértelműen a bajorok oldalára billen a mérleg nyelve. Ha csak a csoportmérkőzéseket vizsgáljuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy még sose tudott nyerni a Barça a Bayern ellen, ugyanis az 1998/99-es és a 2021/22-es idényben is oda-vissza tudtak diadalmaskodni a müncheniek. Ha az egyenes kieséses szakaszt is figyelembe vesszük, akkor mindössze két katalán-győzelmet találunk: egyet a 2008/09-es kiírásból (4-0), a másikat pedig a 2014/15-ösből (3-0) – az pedig sokat elárul, hogy mindkétszer a Camp Nouban sikerült nyerni, idegenben csak egy döntetlenre futotta, illetve még egyre az UEFA-kupában az 1995/96-os szezonban.

Az edzők részéről is érdekes taktikai csata lehet, mivel Nagelsmann és Xavi részére is rendelkezésre áll szinte az összes alapember (a hazaiaknál Coman és Sarr kivételével mindenki egészséges). A PannonBajorral készült közös podcastünkben is említést tettünk erről a témáról, ugyanis említést tettünk arról, hogy várhatóan a Bayern fogja dominálni a mérkőzést, azonban tekintve, hogy komoly erősítéseket hajtott végre nyáron a Barça, és ez játékban is megmutatkozik az is elképzelhető, hogy többet lesz a labda a katalánoknál közben arra törekedve, hogy lassítsák az iramot, ezzel kizökkentve a bajorokat saját ritmusukból.

A Barcelona kapujában szinte biztosan ter Stegen fog védeni, előtte a védelmet pedig várhatóan négyen fogják alkotni, amelynek tagjait jobbról balra Koundé, Araújo, Eric García és Baldé alkothatják – bár az se lenne meglepő, ha Jordi Albára számítana most Xavi kezdőként a balbekk rutinja miatt. Középen a már szokásosnak tekinthető Gavi, Busquets és Pedri által alkotott trió játszhat, míg elöl Raphinha, Lewandowski – aki visszatér volt csapata ellen – és Dembélé támadhatnak.

Bayern München – Barcelona

Bajnokok Ligája-csoportkör, 2. forduló

Allianz Aréna

21.00

Vezeti: Danny Makkelie

Bayern München: Neuer – Pavard, De Ligt, Lucas Hernández, Davies – Kimmich, Sabitzer – Gnabry, Müller, Sané – Mané

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Eric, Baldé/Alba – Gavi, Busquets, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Dembélé