Real Sociedad ellen a tét a Copa del Rey elődöntőbe jutás

A Barcelona és a Real Sociedad csap össze a spanyol Király-kupa negyeddöntőjében szerdán 21:00-kor. A katalán gárda sorsolása szerencsésnek mondható, mert bár nem a papíron leggyengébb ellenfelet kapták, de otthon játszhatnak, és elkerülték a két madridi nagyágyút a Realt és az Atléticót, lévén ők egymás ellen küzdenek meg. Egy mérkőzés alatt kell a feleknek eldönteniük a továbbjutás sorsát, ezért is kedvező, hogy a találkozót a Camp Nouban tartják.

A Real Sociedad jelenleg az előkelő harmadik helyen áll a bajnokságban, az előző találkozójukon 2-0-s különbséggel múlták felül idegenben a Rayo Vallecano-t, és impozáns az eredménysoruk is, hiszen az elmúlt nyolc meccsüket kivétel nélkül megnyerték, ebben benne voltak Copa del Rey küzdelmek is alacsonyabb osztályú csapatok ellen.

A Barcelona ezzel szemben jelenleg a bajnoki tabella élén áll, és bár legutóbb nyögvenyelős győzelmet aratott a Getafe ellen, de nehezen felejthető sziporkázó játékkal verték a Real Madridot a spanyol Szuperkupa döntőjében. A katalán alakulat tizenegy meccs óta veretlen. A Barcelona ebben a szezonban a legjobb védekezést produkálja a LaLiga-ban, az eddigi 17 meccsén mindössze hat gólt kapott (a Sociedad 18-at, tehát átlagban kb. egyet meccsenként).

Mindenképpen elmondható, hogy két remek formában lévő gárda csap össze, de a végén csak az egyik örülhet, és juthat az elődöntőbe, amit már oda-visszavágó alapon rendeznek majd meg. Az eddigi sorsolása a gránátvörös-kékeknek kedvező volt, két harmadosztályú csapat ellen kellett kivívniuk a továbbjutást.

A Barcelonának erőt és önbizalmat adhat, hogy a Szuperkupát megnyerte, újabb trófealehetőség a Copa del Rey elhódítása lehetne. Eddig legtöbbször a Barcelona, szám szerint harmincegyszer emelhette fel a spanyol Király-kupa serlegét. Imanol Alguacil csapata, a Real Sociedad egymást követő második évben jutott be a Copa del Rey negyeddöntőjébe.

A Barcelona mostanában jó eredményeket ért el a Real Sociedad ellen, a két csapat legutóbbi 46 mérkőzéséből 32-t megnyert, szemben a Real Sociedad hat győzelmével, és emellett 8 döntetlen született.

A Barcelona játékosainak LaLigában gyűjtött piroslapjai itt nem érvényesek, ezért Lewandowski és Ferran Torres is játékra jelentkezhet. Ha valamiben biztosak lehetünk, az a lengyel csatár játéka (ha nem sérült), mivel a bajnokságban három meccses eltiltását tölti, így pihenhetett vasárnap is a Getafe ellen. Xavi azonban nem számíthat Andreas Christensenre, akit a Getafe elleni vasárnapi bajnoki félidejében le kellett cserélni combizomsérülés miatt (bár a keret tagja).

Helyette valószínű, hogy visszakerül a kezdőbe Ronald Araujo és a legutóbbi meccseken pihenő De Jong is. Ter Stegen újra elfoglalja helyét a kapuban, az előző Király-kupa mérkőzéseken Inaki Pena védett. A védősorra legvalószínűbb felállás a Koundé, Araújo, Garcia, Alba négyes, középpályán vélhetően nem lesz kezdő Gavi, sokat dolgozott az előző meccseken, itt Pedri, Busquets, De Jong a tippünk, elől Torres (Raphinha), Lewandowski, Dembélé trió lehet a befutó.

Ami a Real Sociedadot illeti, elég hosszú a sérültek listája: Alex Sola, Mikel Merino, Ander Guevara, Andoni Gorosabel, Jon Pacheco, Sadiq Umar, Martin Merquelanz és Mohamed-Ali Cho. Takefusa Kubo elővigyázatosságból nem szerepelt a Rayo Vallecano ellen, de a japán játékos hétfőn már rendesen edzett a többiekkel. Várható kezdő tizenegy: Remiro a kapus, a hátvédsor tagjai Elustondo, Zubeldia, Le Normand és Rico, a középpályán Mendez, Illarramendi, Zubimendi, Silva szerepelhet, a támadók pedig Sorloth és Oyarzabal.

Meg kell említeni még a bírót, aki Gil Manzano lesz, ő állította ki legutóbb Lewandowskit két sárga lappal és Piquét szövegelésért a szünetben az Osasuna ellen. Ő az, aki a katalánoknak egy állandó időzített bomba, erről itt írtunk.

FC Barcelona – Real Sociedad

Copa del Rey Negyeddöntő

Camp Nou, Barcelona

Szerda 21:00

Vezeti: Jesús Gil Manzano

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, García, Alba – Pedri, Busquets, De Jong – Torres, Lewandowski, Dembélé

Real Sociedad: Remiro – Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico – Mendez, Illarramendi, Zubimendi, Silva – Sorloth és Oyarzabal