A szezon legizgalmasabb Clásicója következhet – Barcelona-Real Madrid előzetes

A Barcelona a Copa del Rey elődöntőjének visszavágóján fogadja a Real Madridot szerda este a Spotify Camp Nouban. A párharc első felvonásán egy meglehetősen tartalékos katalán gárda tudott nyerni Madridban 1-0 arányban, azóta a bajnokságban is legyőzte Xavi alakulata legnagyobb riválisát. A tét mindkét csapat számára igen nagy, mert a másik ágról az Osasuna jutott a döntőbe, így annak esélyese mindenképpen a szerda esti továbbjutó lesz.

Mindkét klub nagy különbségű győzelmet aratott a hétvégén, a Barça hosszú idő után ismét 4 gólt szerzett egy mérkőzésen, ráadásul olyan, formán kívüli támadók is betaláltak, mint Ansu Fati és Ferrán Torres. A katalánok előnye megnyugtató a bajnokságban, a nemzetközi kupában pedig már nem érdekeltek, így a fő fókusz a szerda esti visszavágón lehet ezen a héten. Xavi csapata a védekezést illetően továbbra is rendben van, az utóbbi hetekben a támadójáték akadozott, szerda este kiderülhet, mekkora lökést adott a támadóknak az Elche elleni győzelem. A klub körül továbbra is téma a Negreira-ügy, emellett felmerült, hogy Javier Tebas hamis bizonyítékokat terjesztett be az ügyészségre a Barcelona ellen, ezzel kapcsolatban a klub hivatalos közleményt adott ki.

Sok az olyan tényező, mellyel a spanyol és a nemzetközi sajtó is nyomást próbál gyakorolni Barçára, de Xavi a találkozót megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, csapata csak a játékra koncentrál, semmilyen hírrel nem foglalkoznak. A katalán tréner az esélyekről azt mondta, a zsinórban megnyert három Clásico és az idegenben sikerrel vívott első felvonás ellenére is a fővárosiakat tartja a továbbjutás esélyesének, mivel ők a Bajnokok Ligája, illetve a LaLiga címvédői, és nagy tapasztalattal bírnak a kétmérkőzéses párharcokat tekintve. Arra számít, hogy ellenfelük nagyon motiváltan veti bele magát majd a küzdelembe. Az előzetesen elhangzottak alapján egyik edző sem tervez komolyabb taktikai változtatásokat, nagy meglepetésre tehát egyik oldalon sem kell számítani. Gondot elsősorban a hiányzók okozhatnak Xavinak.

Xavi: “Ki vagyunk éhezve a sikerre és a trófeákra”

Hiányzókból pedig még mindig van bőven… Pedri és Dembélé továbbra sincsenek játékra alkalmas állapotban, mellettük kiesett az utóbbi időben remekül teljesítő Christensen és a mindig hasznosan játszó Frenkie de Jong is, így mindhárom csapatrészből lesz fontos hiányzó. Xavi arra számít, hogy Pedri és De Jong hiányában ezúttal kevesebbet lesz csapatánál a labda, de emiatt jelentős változtatást nem tervez. A legvalószínűbb az, hogy újra négy középpályással áll fel a Barcelona, jó eséllyel úgy, hogy szokás szerint Gavi kerül majd a baloldali félterületbe. Kessié az utóbbi két Clásicón főszereplővé tudott előlépni, jó eséllyel rá fontos szerep hárul majd szerda este is. Christensen helyére több sajtóorgánum is Marcos Alonsót várja.

A Real Madrid múlt hétvégén a Valladolidot győzte le 6 gólt lőve, ennek felét jegyezte elszőszámú gólfelelősük, Karim Benzema. A francia 3 gólra közelítette ezzel meg a bajnokság góllövőlistáját vezető Lewandowskit. Mindkét center kulcsszerepet játszhat a továbbjutás kivívásában a Spotify Camp Nouban. Carlo Ancelotti elmondta, hogy a sorozatban elszenvedett három vereség ellenére nem tervez változtatni a játéksílusukon, így ismét kulcsszerep hárulhat Vinícius Juniorra – a brazil szélsőt Araújo remekül semlegesítette a közelmúltbéli meccseken, ez a párharc most is meghatározó lehet a végeredmény szempontjából. Az olasz tréner könnyebb helyzetben van a sérüléseket tekintve, mint kollégája, a fővárosiaktól Ferland Mendy fog hiányozni izomsérülés miatt, mellette Rüdiger játéka lehet kérdéses, de ő jó eséllyel keretben lesz Ancelotti meccs előtti nyilatkozata alapján. 

A kupalődöntő visszavágója az ötödik lesz ebben az idényben, a legelsőt Madridban a blancók nyerték, azóta viszont háromszor is a Barça járt sikerrel. Ennek ellenére sem mondható – ezt Xavi is megerősítette a sajtótájékoztatón – a továbbjutás egyértelmű esélyesének a katalán gárda. Bár hármas győzelmi széria is ritka a két csapat között bármelyik javára, 2020 márciusa és 2022 januárja között a madridiak tudtak zsinórban öt Clásicót nyerni (illetve veretlenségi sorozatukba belefért még egy 0-0 is 2019 decemberében). A Barcelona ezúttal nincs győzelmi kényszerben, már egy döntetlen is a döntőbe jutást jelentené nekik. Viszont az tény, hogy az elvárás és a célkitűzés minden egyes Clásicón a győzelem, szerda este kiderül, tudja-e tovább nyújtani sorozatát Katalónia büszkesége legnagyobb riválisa ellen.

Barcelona-Real Madrid
Copa del Rey elődöntő, visszavágó
Spotify Camp Nou, Barcelona
21.00
Vezeti: Juan Martinez Munuera

Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé, Alonso, Balde – S. Roberto, Busquets, Kessié – Raphinha, Lewandowski, Gavi

Real Madrid: Courtois – Lucas Vázquez, Militao, Alaba, Nacho – Valverde, Camavinga, Modric – Rodrygo, Benzema, Vinícius