A rekordbajnok Spanyolország fogadja a címvédő Franciaországot az U17-es EB elődöntőjében

Németország Lengyelországgal találkozik a döntőbe jutásért, míg Anglia Svájccal mérkőzik az ötödik helyért és a vb-kijutásért

Spanyolország Írország kiejtésével bejutott az U17-es Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol a tavalyi kiírás győztesével, Franciaországgal fog megmérkőzni a fináléba jutásért. Azzal pedig, hogy mindkét csapat (illetve Németország és Lengyelország is) bejutott a legjobb négy közé egyúttal kvalifikálta is magát a november 10-én kezdődő világbajnokságra. A felsoroltakon kívül kedden még rendezni fognak egy Anglia-Svájc play-off-mérkőzést is, amelynek győztese szintén kijuthat a vb-re.

Szombaton 3-0-ra győzni tudott Julen Guerrero csapata az írek ellen nagyon simán, 3-0-ra. Granados bombagólt szerzett, illetve Guiu és Lamine Yamal is betaláltak (ők vezetik a góllövőlistát; Guiu 4 gól, Yamal 3 gól és 2 gólpassz). A franciák nehezebb ellenfelet kaptak Anglia személyében, akiknek több helyzetük volt, és mezőnyfölényt is ki tudtak alakítani, de mindhiába: Lambourde tizenegyesgóljával a hajrában Jean-Luc Vannuchi válogatottja jutott tovább.

Spanyolország – Írország gólösszefoglaló / Forrás: BarcaNation

Anglia – Franciaország bővített összefoglaló / Forrás: Youth Football Highlights

A spanyolok eddig a tornán négyből három meccset nyertek meg — az olaszok ellen indult egyedül hátrányból a játék, de Guiu duplájának köszönhetően fordítottak, majd végül meg is szerezték a három pontot. A szerbekkel szemben már nem volt fontos a győzelem, ugyanis a csoportkör harmadik fordulójára már megvolt a továbbjutás, így belefért az 1-1-ese iksz is. A franciák a legnehezebb csoportból jutottak tovább, ugyanis Németország és Portugália is ellenfelei voltak, de közülük egyiket se tudták legyőzni. Egyetlen (3-1-es) sikerüket Skócia ellen érték el, a portugálokkal 1-1-es döntetlent játszottak, a németektől pedig 3-1-ra kikaptak.

Ami a két csapat közös múltját illeti, legutóbb tavaly áprilisban találkoztak egymással barátságos mérkőzésen, amelyet Spanyolország nyert 4-1-re (betalált az a Dani Rodríguez is, akivel Plzenben ifjúsági BL-meccsen készítettünk interjút). Tétmeccsen utoljára 2019-ben a vb-n játszottak a negyeddöntőben egymás ellen, ahol hátrányból felállva kiütéssel, 6-1-re tudott győzni a francia válogatott.

A rekordbajnok (9 alkalommal) Spanyolország a tavalyi bajnok Franciaországgal találkozik a döntőbe jutásért, az ellenfél pedig a Lengyelország-Németország-párharc győztese lesz.

U17-es EB, elődöntő

Spanyolország – Franciaország

Pancho Aréna (Felcsút), 20:00

Vezeti: Adam Ladebäck (svéd)

A másik két mérkőzés:

Anglia –  Svájc (play-off az ötödik helyért/vb-kvalifikációért)

Budaörsi Városi Stadion (Budaörs), 15:00

Vezeti: Damian Sylwestrzak (lengyel)

Lengyelország – Németország (elődöntő)

Pancho Aréna (Felcsút), 16:30

Vezeti: Michal Očenáš (szlovák)