Csupa jeles a bizonyítványban: Barça-Sevilla értékelő

Nem volt gyenge láncszem, kiváló teljesítményt nyújtott az egész csapat

Hősies sikert aratott a Barcelona szerda este a Sevilla ellen a Copa del Rey elődöntőjében, hiszen az odavágó kétgólos elvesztése ellenére is meg tudta fordítani a párharcot. A továbbjutás egy igazi kollektív diadal volt, mert ezúttal mindenki hozzá tudott a sikerhez tenni és gyakorlatilag csak pozitívan lehet jellemezni az összes pályára lépő játékost. Részletek alább, súgó pedig a link mögött a játékosok értékelése során a pontozáshoz.

Rengetegen szavaztatok, összesen majdnem 1500 értékelésből jött ki az alábbi eredmény. Amiben egyetértünk, nálunk is ter Stegen lett a legjobb, mert azon a 11-es védesen állt vagy bukott a továbbjutás; de egyébként nagyon hasonlóan láttuk, egyedül Lenglet pontoztuk feljebb, mint ti. Részletek róla és a többiekről alább.

 

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 9.5

Egy kieséses párharc visszavágóján, a szezon egésze szempontjából is sorsdöntő mérkőzésen, egy kulcsfontosságú pillanatban védett egy tizenegyest, úgy, hogy a mérkőzésen nem sok védenivalója volt egyébként. Megadta a túlélés esélyét a társaknak, akik aztán éltek vele és továbbjutottak. Igazi, világklasszis teljesítmény és csak azért nem 10-es, mert… azt még egy ennél is fontosabb meccsre tartogatjuk.

Lenglet: 8

Nem volt annyira látványos, mint Mingueza, nem kellett főszereplővé előlépnie, mint Piquének, de végre azt hozta, amit egyébként tud, hiba nélkül. 10/10 párharcot nyert meg, ami a legtöbb/legjobb mutató a meccsen.

Piqué: 9

Ha a csapatra azt mondtuk, hősies, akkor ebben Piqué volt az egyik vezér: szombat után gyakorlatilag újra megingás nélkül hozta le a 120 percet, csak az az egy kontra volt, amit nem tudtak levédekezni, aminek 11-es lett a vége, emellett még egy újabb, kisebb térdsérülés sem gátolta meg abban, hogy végigjátssza a meccset. El Nesyrit levették a pályáról Lenglet-vel, a 94. percben szerzett fejesgólja pedig az életben maradást jelentette és hosszú évekig emlékezni fogunk rá az utána lévő extázisra.

Mingueza: 8

Ha nincs a 11-es, akkor megkapta volna a 9-est is, mert egészen elképesztő volt, amit játszott. Pár hete még simán arról írtunk, hogy nem volt véletlen, hogy ősszel még a B csapatban játszott, most viszont a két madridi riválison kívüli legjobb spanyol csapat ellen volt a Barça egyik legjobbja. Bátran futballozott, középső védőként is többször és jól támogatta a támadásokat labdakihozatalokkal, védekezésben határozott volt és rengeteg megelőző szerelése volt – szinte mindig előbb ért oda a lecsorgó labdára, mint az ellenfél. De ugye ott volt Ocampos, aki előbb besárgázta, aztán egy labdaátvétellel behúzta köténybe és onnan már vert helyzetben volt a 11-esnél. Igazából nem hibázott nagyot, csak pont akkor verték meg, amikor nem kellett volna – de ter Stegen megmentette.

Dest: 7

Felemás meccse volt: sokat vállalt, jól bejátszotta a jobbszélt, volt 1-2 látványos megindulása is, de ez inkább az első félidő elejére volt igaz, aztán valami megtört nála, mert 1:1-ben képtelen volt megverni az emberét. Ha előre játékban végül nem is volt kulcsszerepe a továbbjutásban, labda nélkül nagyon jó volt, letámadásban, a pálya széthúzásában remek volt.

Busquets: 7

Hozta magát túl sok extra nélkül, de néhány szép hosszú labdája akadt. A statisztikák alapján magához képest sokszor cselezték le (3), de stabil pontja volt a középpályának összességében.

Pedri: 7

A mérkőzésen végig nagyon jól találta meg a réseket a sevillai középpálya és védelem között, így sokat volt játékban. Dembélével már a meccs elején rúgathatott volna egy gólt, aztán a 60. perc körül már mintha húzta volna kicsit a lábát, de végül a 89. percig bírta – mindezt azok után, hogy a szombati bajnokin mankóval hagyta el a stadiont. A hozzállása rendkívüli és végtelen szimpatikus, amiben viszont mindenképp fejlődnie kell majd, az a nagyobb felelősségvállalás, hiszen többször is remekül hozta magát lövőhelyzetbe, de inkább passzolt. De ez nem is kritika, 18 évesen így is varázslatos, amit a legtöbbször csinál.

De Jong: 8

A csapat motorja volt, fáradhatatlanul játszott hol előrébb, hol a védelem előtt. A legtöbbet volt játékban a katalánok közül, a legtöbb sikeres passzt is ő osztotta ki és volt két kulcslabdája is a társak felé. Most már tartósan, meccsről-meccsre a csapat egyik legjobbja, ezt Koemannak mindenképpen megköszönhetjük.

Alba: 8

A csapat egyik legjobbja volt, attól függetlenül is, hogy a döntő gól az ő passzából érkezett. Nagyon jól illik hozzá ez a szárnyvédő pozíció, mert mögötte Lenglet ki tudja segíteni, támadásban így sokkal többet tud vállalni. Ha esetleg megaradna a 3-5-2-es felállás, azt lehet, hogy nem bánná(nk), a kapáslövése meg, ami a kapufán csattant… Megérdemelte volna, hogy bemenjen.

Dembélé: 8

A jelek szerint bejön neki, hogy nem csak a vonal mellett játszhat, hanem a védők között fickándozhat és nem csak azért, mert megint gólt lőtt, hanem, mert vele két húzásból oda lehet érni a kapu elé, amire szombat után újra tudatosan játszott a csapat általa. A bal lábán kicsit állítania kell, mert mindegyik balos lövése a Plaça de Catalunyán landolt, de a jobbal elengedett egyetlen rakétája egyből bement.

Messi: 8

Sok dolgot ki lehetne emelni megint Messivel kapcsolatban (például hogy többet játszott a jobbszélen, mint szokott vagy vártuk volna két támadós rendszerben), de egy dolog kirívóan látványos volt: az, hogy mennyire nyerni akart. Magához képest rengetegszer segített be a védekezésbe, és nem csak letámadásnál, hanem a kontrák levédekezésénél is, sok sprintje volt hátrafelé is, ezen a meccsen nem ismert elveszett labdát. És a kollektív siker értékét az is jól jelzi, hogy nem neki kellett (megint) egyedül főszereplőnek lennie, hanem voltak társai ebben – Dembélé egyedül is megoldotta, Griezmann Piqué fejére varázsolt, és Braithwaite is a legjobbkor érkezett Alba labdájára. Ettől függetlenül nagyszerűen játszott és irányította a csapatot, 1:1-ben pedig továbbra is bárkit megver, 15 cseléből 13(!) sikeres volt.

Cserék:

Ilaix: 6

Örömteli, hogy kap lehetőséget Koemantól, de azért még látszik, hogy ott a fenekén a tojáshéj – néha kicsit bátortalan, néha meg túlvállalja magát. De fantázia lehet benne, mert fizikálisan rendben van és technikailag sem képzetlen.

Griezmann: 7

A beállása után gyakorlatilag egy igazán jó labdája volt, de az kapásból gólpassz is lett, mikor Piqué fejére varázsolta a labdát a 94. percben.

Braithwaite: 7

Nem tett hozzá sokat a meccshez játékban, de tőle nem is azt várjuk, hanem, hogy érkezzen a kapu elé, amikor és ahogy egy centernek kell – ezt megtette, és ez most kulcsfontosságú, továbbjutást jelentő gólt jelentett.

Trincao: 6

Dembélé helyére állt be a hajrára, volt több szép és hasznos megmozdulása, de a kulcspillanatok nem róla szóltak.

Junior Firpo: 6

Mingueza helyett beállva kellett a jobboson dolgoznia – megtette, amit a haza megkövetel.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz az eredeti, klubcímeres termékeink közül – kipróbáltuk őket, úgyhogy garantáltan a legjobbakat válogatottuk össze nektek!