Játékban már nem volt rossz – Barcelona-Real Madrid értékelő

A Barcelona a meccs egyes periódusaiban még jobban is játszott a Real Madridnál, de végül hosszabbítást követően vereséget szenvedett a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében Rijádban. A csapatnak ugyan vannak továbbra is rendszerszintű hiányosságai, de játékban felvette a versenyt a Madriddal és kevesebb egyéni hibával jobb eredményt is elérhetett volna. Az egyéni értékelőben próbáltunk a pozitívumokra koncentrálni, a cserék közül például Pedrit és Ansu Fatit mindenképpen dicséret illeti, Ferran Torres bemutatkozása viszont kevésbé volt sikeres. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

A döntő a Madridé, a büszkeség a Barçáé: 2-3

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

A német hálóőr kapott három gólt, de egyikért sem lehet felelősségre vonni. Bemutatott öt védést, ebből egy-kettő kifejezetten bravúr volt. A lábbal való játéka abszolút rendben volt, huszonnyolc passzból csupán hármat rontott el.

Dani Alves: 5

Alves összességében inkább rosszul, mint jól játszott ezúttal. Ez a védőmunkájáról is elmondható, mert néhány jó megoldás mellett több olyan hibát vétett, amelyek madridi helyzetekhez és a második kapott találathoz vezettek, Vinícius-szal pedig komolyan meggyűlt a baja. A pontos beadások továbbra sem tartoznak az erősségei közé.

Araújo: 6

Araújo több madridi támadást is megállított, viszont néhány szituációban lemaradt, nem tudott menteni, elvesztette a párharcokat, a harmadik kapott gólnál pedig óriási hibát vétett azzal, hogy annyira mélyen futott be. Négy szerelési kísérletéből csak egy volt sikeres. Mentségére szólhat, hogy csak pár nap telt el a műtétjét követően.

Piqué: 5

Piqué átlagos teljesítményt nyújtott ezen az összecsapáson. Araújóhoz hasonlóan mutatott be nagyon fontos megmozdulásokat, de hibákat is vétett, a második kapott találatban ő is benne volt. Tizenhárom páharcából ötöt elveszített, csak Alves volt rosszabb ebből a szempontból.

Jordi Alba: 6

A spanyol balhátvéd hozta a kötelező minimumot, amit el lehet tőle várni. Kidolgozott négy helyzetet és ő tekerte Fati fejére a labdát a második gól előtt. Hét párharcából négyet vívott meg sikeresen. Védekezés tekintetében nem lehetett rá nagy panasz, több alkalommal is jól avatkozott közbe.

Frenkie de Jong: 6

A holland középpályás csupán az első félidőt töltötte a pályán. Ezen a mérkőzésen feljebb játszott, több mélységi beindulást is láthattunk tőle. Az első gólhoz kicsit hozzájárult, mert az azt megelőző szituációban ő csúsztatta ki a labdát Dembélének. Minden bizonnyal azért nem jött ki a második félidőre, mert sérülésből tért vissza.

Busquets: 5

A Real Madrid vezető gólja elsősorban az ő hibája miatt történt, gyakorlatilag kocogva próbálta meg felcipelni a labdát. Ezt leszámítva nem lehetett rá panasz, kilenc párharcából csak kettőt veszített el, nyolc labdaszerzése volt, tizenkettő hosszú passzából kilenc pontos volt, utóbbival kiemelkedett a csapatból.

Gavi: 5

Gavi ezen a napon nem igazán tudott hozzátenni a csapat játékához, támadásaihoz, egyértelműen a gyengébbik arcát mutatta. Nem vette ki a részét annyira az összjátékból, amit kiválóan jelez az, hogy csupán ötvenegy alkalommal ért labdához, ennél magasabb számokat szokott produkálni ebben a tekintetben. A szokásos agilitás is hiányzott belőle.

Dembélé: 6

Nagyon vegyes a kép a francia támadó teljesítményét illetően. Egyrészt, rendkívül aktív volt, folyamatosan veszélyt jelentett a balszélen, hétből hét sikeres cselt hajtott végre, kialakított öt helyzetet, kiosztott öt kulcspasszt, de a pontosság és a jó döntéshozatal hiányzott a játékából. Hat alkalommal lőtt kapura, de ezek közül egyetlen egy találta el a kapu felületét. Komoly negatívum, hogy ezúttal sem lőtt gólt vagy adott gólpasszt.

Luuk de Jong: 6

A holland center zsinórban harmadik meccsen talált be és ő az első a csapatból, aki képes volt erre ebben az idényben. A gólján kívül kétszer is kapura fejelt, de egyik sem volt veszélyes kísérlet. Ebben az esztendőben egyértelműen jobban teljesít, mint korábban, nagyon jó lenne, ha ez a jó forma minél tovább kitartana nála.

Ferrán Torres: 4

Debütáló meccsén az első félidőt töltötte a pályán. Összesen hat pontos átadása és tizenhét labdaérintése volt, alig avatkozott játékba, kicsit idegen testként mozgott a pályán. Minden bizonnyal lesz még ennél sokkal jobb is.

Cserék:

Pedri: 6

Pedri hosszú idő után tért vissza, a második játékrésztől kezdve játszott. Az első percekben egyértelműen lendületet, dinamikát vitt a csapat támadójátékába, kidolgozott egy helyzetet és láthattunk tőle egy veszélyes átlövést is. Később is aktív volt, de nem feltétlenól jöttek be a megoldásai.

Ansu Fati: 6

Több hónapos kihagyás után tért vissza csereként beszállva és egyenlítést érő találatot fejelt. Érdekesség vele kapcsolaban, hogy ebben az idényben öt gólja közül négyet a pályára lépéstől számított 20 percen belül szerzett.

Nico González: 5

A 78. minutumban szállt be, nem fűzödött hozzá kulcsfontosságú/emlékezetes megmozdulás.

Memphis: 4

Memphis a 78. percben állt be Gavit váltva. Gyakorlatilag teljesen észrevehetetlen volt, nem tudott érdemben hozzátenni semmit a csapat játékához, sőt. Ennél sokkal, de sokkal több kell a részéről, ha a Barcelonában képzeli el a jövőjét.

Abde: 4

Abde megoldásai nem váltak be ezen a napon egyetlen egy veszélyes átlövést leszámítva, a cselezési kísérletei sikertelenek voltak, sokszor elvesztette a labdát.

Jutglá: –

Xavi: 6

Láthatóan tervvel, kidolgozott taktikával érkezett. A találkozó egyes periódusaiban jobban játszott a csapat, de a védelmi bakik és a saját térfélen történő labdavesztések továbbra sem szűntek meg. A támadójáték tekintetében egyértelműen óriási előrelépés történt. A csereként beálló Ansu Fati gólt szerzett, de a harmadik kapott gól fényében, utólag, talán hiba volt annyi támadó típusú játékost behozni még a rendes játékidőben, a hosszabbításra vissza lehetett volna állni négy védőre pl. Dest becserélésével, mert így még sebezhetőbbé vált a csapat kontrákkal szemben.