Szép játék, bombagól, nagy győzelem, jeles osztályzatok: Valencia – Barcelona értékelő

Pontoztuk a csapat teljesítményét a Valencia elleni derbit követően

Szinte már ,,iskolajátéknak” tűnt, de egy picit izgulni kellett, hogy ne legyen 3-0 után kisebb a különbség a Valencia ellen. Ter Stegennek köszönhetően – még ha voltak is hibái – nem lett szoros a végeredmény, Pedri eldöntötte a találkozót, Alba felvette a gólpasszos cipőjét, Aubameyang pedig megérkezett Barcelonába a két góljával mesterhármasával, így nem meglepő, hogy születtek csillogó osztályzatok is, amelyeket ezen elvek alapján osztottunk ki.

Most nem volt kegyelem a kapu előtt: Valencia-Barcelona 1-4

 

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 7

Hatalmasat hibázott a Valencia első, nem szabályos gólja előtt, de szerencséjére les miatt érvénytelenítették, így ettől most tekintsünk is el. Soler góljánál tehetetlen volt, közelről érkezett az erős fejes, de voltak bravúrjai a második félidőben. Hugo Duro többször próbálkozott, a legközelebb egy szöglet utáni fejesnél járt a gólhoz, de ter Stegen szépen védett, illetve Soler szögleténél is figyelt, amit a spanyol támadó egyből kapura tekert. A második félidőben gyakorlatilag kulcsszerepe volt abban, hogy ne kapjanak több gólt a gránátvörös-kékek, jó meccse volt.

Dest: 6

Nem volt kiemelkedően jó meccse, de magához képest korrekt 90 percet hozott le, jobban játszott, mint az elmúlt időszakban bármikor (amikor lehetőséget kapott), támadásban is bátor volt, védekezésben sem volt kirívó hiábja. Igaz, voltak azért megingásai így is és tízből hét párharcot veszített el, valamint még mindig nem a legjobb döntéseket hozza meg egyes játékhelyzetekben, de összességében sokkal jobb volt az összkép vele kapcsolatban, mint eddig. Az első félidő elején volt egy kulcsfontosságú mentése egy Valencia kontránál.

Araújo: 7

Soler gólja előtt nem tudott segíteni a társaknak, Mingueza is embert fogott, de Jong pedig nem követte a Valencia középpályását. Vasárnap különösen nagy szükség volt a fizikumára, mivel a párharcainak többségét megnyerte, és ha kellett, bele is állt az ellenfél lövéseibe, és ahhoz képest, hogy nem rég tért vissza sérülésből, fizikálisan is jó állapotban volt.

García: 6

Egy félidőt kapott Xavitól, Mingueza váltotta. Nem a teljesítményével volt baj, hanem kicsit megsérült meccs közben, de elővigyázatosságból cserélték le, hogy több védő ne dőljön ki a sorból.

Alba: 8

Két zseniális labdát is adott az első félidőben, amiből az egyik gólpassz volt, a második pedig egy olyan kulcspassz, ami gólhoz vezetett. Az első indítás Aubameyangot találta meg, aki megszerezte első találatát a Barcelona színeiben, a második briliáns megoldás pedig Dembélének volt kifizetődő, hiszen ezt követően gólpasszt adott a francia szélső a középpályáról érkező Frenkie de Jongnak. Az elmúlt időszakban egyre jobb formában lendült, ma Aubameyang mellett a csapat egyik legjobbja volt.

Gavi: 7

Progresszíven, és pozitív értelemben agresszíven játszott. Érkezett ő is a támadásoknál a tizenhatoson belülre, aminek meg is lett az eredménye, mivel gólpasszt adott Aubameyangnak a gaboni támadó második találatánál.

Busquets: 7

Kicsit talán jobban el volt tűnve a megszokottnál, de tette szépen a dolgát, diktálta az iramot, mindössze egyszer veszítette el a labdát, és nagyon sok párharcban vett részt (15), amelynek nagy részét (10) meg is nyerte.

Frenkie de Jong: 7  

Sokkal aktívabb volt és kezdeményezőbb, mint sokszor az elmúlt időben, a gólja is annak az eredménye volt, hogy együtt élt a játékkal és nagyszerűen érkezett Dembélé passzára az első félidőben. Nem játszotta végig a meccset, de rendkívül hasznos tagja volt a csapatnak a jó meglátásának, beindulásainak köszönhetően is. A Valencia góljánál mondjuk leginkább ő aludt el, az mindenképpen fekete pont.

Dembélé: 7

Jól készített elő Frenkie de Jongnak, aki gólt rúgott az átadásából. Hasznosan és veszélyesen játszott, és némi meglepetésre 91%-os pontossággal passzolt amellett, hogy mindössze egyetlen csele sem sikerült. Dicséret illeti, mivel kivette a részét a csapat sikeréből, ráadásul a védekezésben is sokat segített.

Aubameyang: 8

Első alkalommal kezdett a LaLigában, amit meg is hálált a gaboni támadó, ugyanis az ő találatai döntötték el gyakorlatilag a meccset. Nagyszerűen oldotta meg az egy az egy elleni szituációt az első gólt megelőzően, és a második találat előtt is remekül érkezett Gavi passzára. Végül neki ítélték Pedri gólját is, ami a hátán megpattant, szóval a gaboni támadó mesterhármast szerzett és ezzel az első játékos lett a 21. században, akinek ez sikerült a francia, a német, az angol és a spanyol bajnokságban is pályára lépve.

Torres: 6

Helyzetig most nem jutott, nem úgy, mint csütörtökön a Napoli ellen. Próbálkozott cselekkel, jónak tűnő megoldásokkal, de nem járt sikerrel. Egyedül a mérkőzés elején volt egy lövése/centerezése, amire érkezett Aubameyang, de a labdát már nem tudta elérni. Lelkesen játszott, a felé érkező füttykoncert sem zavarta igazán.

Cserék:

Mingueza: 6

A szünetben állt be Eric García helyére, de csak 24 alkalommal ért labdához – a mindössze 20 percet játszó és nem sokkal előrébb helyezkedő Nico is többször találkozott a játékszerrel: 21 alkalommal. Ötször ugyan tisztázott az ellenfél elől, azonban a párharcai többségét elveszítette, persze az is lehet, hogy nem tesz jót neki, hogy hol jobb-, hol középső védőként játszik.

Pedri: 8

Frenkie de Jong helyére állt be a 60. percben, és jó cserének bizonyult, mivel bődületesen nagy gólt rúgott nem sokkal azután, hogy pályára küldte Xavi, amivel 4-1-re módosította az állást – még ha végül Aubameyangnak is adták a találatot. Később zseniálisan tálalt Aubameyang elé, és majdnem rúgatott még egy gólt vele, de a Valencia védelme az utolsó pillanatban mentett. Mivel a 80. perc után már nem nagyon volt rendes játék a pályán, gyakorlatilag 20 perc alatt tudott meccs képet és eredményt befolyásoló tényező lenni a beállása után. Xavi nem véletlen ajnározta a végletekig a meccs utáni sajtótájékoztatóján, teljesen megérdemel minden dicséretet, élmény nézni azt a könnyedséget, amivel játszik…

Xavi: “Pedrinél nincs nagyobb tehetség”

Nico: 6

20 percet kapott Xavitól, nem jutott most sok szerephez, valószínűleg rotálni akarta a katalán edző a középpályát.

Luuk de Jong, Adama Traoré: –

A hajrára álltak be, Traoré gólt is szerezhetett volna kontrából, de belevezette a védőbe a labdát.

Vezetőedző: 

Xavi Hernández: 8

Jó döntéseket hozott, ha már csak Aubameyang kezdőbe nevezésére és Pedri becserélésére gondolunk, mivel ők ketten három gólt rúgtak. Az előző néhány mérkőzés során a jobbhátvéd gyakran a szűrő középpályás helyére húzódott be, Dest azonban ugyanazt a szerepkört töltötte be, mint a bal oldalon Alba, vagyis a vonal mellett játszott végig. Ez a siker hatalmas löketet adhat a csapatnak, viszont azt is tegyük hozzá, hogy olykor a fegyelmezetlenség és a védekezési hibák könnyen vezethettek volna akár több Valencia-találathoz is, tehát lesz mit javítani a védekezésen. Összességében viszont abszolút elégedett lehet a csapattal Xavi, mivel a 4-1-es siker egy még talán gyengén játszó Valencia ellen is komoly fegyverténynek számít, annál is inkább, mivel csütörtök óta gyorsan és radikálisan sikerült javítani a helyzetkihasználáson, ugyanis hat lövésből mindegyik(!) eltalálta a kaput, amelyből négy gól is született, ami egyúttal azt is jelzi, hogy jó úton halad a Barcelona.

 

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!